• Alexandru Marin

Dinamica online vs. Dinamica offline în training

Actualizată în: 9 Dec. 2020


💥Schimbarea nu așteaptă pe nimeni. Ea se produce pur și simplu.💥 Transformările din ultima perioadă au produs modificări semnificative în foarte multe domenii de activitate, iar trainingul nu face nici el excepție. Ne vom focusa în articolul de astăzi pe comparația dintre dinamica online vs. dinamica offline în zona formării și a educației continue.


1. Comparativ cu camarele virtuale ale Zoom, Cisco WebEX sau Microsoft Teams, în sălile obișnuite de curs dinamica era mult mai fragmentată de pauzele de cafea, țigară, de masă, telefonele neașteptate, alarmele de tot felul, de n(n+1) motive. Curgerea trainingurilor, a ședințelor de coaching de grup sau mentorat este mult mai lină în online. A nu se înțelege greșit, online-ul nu răpește nevoile de bază ale oamenilor, însă acestea nu se mai resimt ca întreruperi la nivelul întregului grup, fiecare având acum posibilitatea să apese pe mute sau stop video, ori de câte ori are anumite nevoie și nemaideranjând întreaga clasă. Practic, vorbim de o nice and smooth transition spre o zonă care avantajează atât trainerul în a-și continua programul conform planului, cât și întregul grup în a-și menține un nivel de concentrare crescut.


2. Timpul este mult mai concentrat, optimizat și eficientizat în cursurile online. 6 ore de training într-o bricks&mortar room pot fi compactate cu lejeritate în 3 ore petrecute într-o cameră virtuală. Efectiv, toată lumea are de câștigat: cursanții au mai mult timp pentru ei, trainerul pentru a dezvolta noi programe sau a face follow-up. Cunoștințele se sedimentează mult mai bine și, implicit, retenția informației crește, debriefing-ul este altfel asimilat iar jocurile, experimentele, simulările și role-play games sunt percepute altfel. Sunt provăcări pentru creșterea performanței la tot pasul și aceasta e partea frumoasă.


3. Cursul poate fi ținut chiar și dintr-o pădure, cât timp conexiunea la internet este una bună. Nu mai suntem îngrădiți de patru pereți, ci putem chiar să combinăm virtualul și realul (care ne place) pentru a ne crește starea de bine pe parcursul trainingului. That's something new and people really like it! Putem jongla foarte ușor cu dimensiunile indoor și outdoor (mai ales dacă stăm la casă sau blocul nostru are o curte interioară).


Există multiple avantaje ale acestei tranziții spre online și le îmbrățisăm cu drag în fiecare zi, cu fiecare training, cu fiecare interacțiune.

45 afișare0 comentariu