• Marco Badea

2021 - Criza seringilor

În timp ce guvernele lumii caută moduri de a obține suficiente doze de vaccin împotriva SARS-CoV-2 pentru a putea să-și imunizeze populațiile și pentru a diminua din impactul pandemiei de COVID-19, la orizont se prefigurează o nouă problemă: seringile necesare administrării vaccinului anti-COVID. The New York Times scrie că în prezent nu sunt suficiente seringi care să acopere cererea pentru vaccinurile dezvoltate de Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford, Johnson & Johnson și restul celor care produc vaccinuri anti-COVID.


Photo source: https://www.theguardian.com/

𝐃𝐞 𝐫𝐞ț𝐢𝐧𝐮𝐭: Japonia a dezvăluit deja că nu are suficiente seringi pentru a șasea doză de vaccin dintr-un flacon, ceea ce înseamnă că va trebui să arunge câteva milioane de doze de vaccin din cauza acestui deficit de consumabile sanitare. Situația este complicată, pentru că vaccinul împotriva COVID-19 nu poate fi administrat cu orice seringă, ci e nevoie de un model specific, care trebuie să se rupă dacă e folosit a doua oară, în ideea de a preveni răspândirea virusului prin reciclare accidentală.


Prashant Yadav, expert în management sanitar și cercetător în cadrul Centrului pentru Dezvoltare Globală din Washington DC, a declarat că lumea are nevoie între 8 și 10 miliarde de seringi numai pentru administrarea vaccinului împotriva Covid-19. Acesta a mai precizat că înainte de pandemie, doar între 5 și 10 procente din cele 16 miliarde de seringi disponibile la nivel mondial erau destinate vaccinării și imunizării.


𝐎𝐜𝐡𝐞𝐥𝐚𝐫𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐥: Țările bogate precum SUA, UK, Franța și Germania au finanțat cu miliarde de dolari și euro dezvoltarea vaccinurilor împotriva SARS-CoV-2, însă investițiile publice în extinderea producției pentru seringi au fost aproape uitate, deși erau la fel de necesare.


𝐌𝐚𝐫𝐢𝐢 𝐣𝐮𝐜ă𝐭𝐨𝐫𝐢 𝐩𝐞 𝐚𝐜𝐞𝐚𝐬𝐭ă 𝐩𝐢𝐚ță: Compania americană Becton and Dickinson, cel mai mare producător de seringi din lume, a anunțat că a început producerea a 2.000 de seringi pe minut pentru a reușit să furnizeze comenzile pentru un miliard de unități. În același registru, compania Hindustan Syringes & Medical Devices a anunțat investiții majore pentru pregătirea unor fabrici care să producă 5.900 de seringi pe minut la fabricile dispuse într-o zonă industrială din afara orașului New Delhi. Firma producea în jur de 2,5 miliarde de seringi pe an, dar acum plănuiește să își extindă producția la 3 miliarde de seringi doar în prima jumătate a lui 2021. La nivel mondial, exporturile de seringi sunt dominate de SUA și China, care au un volum anual al exporturilor aproape egal.


𝐌𝐨𝐝𝐞𝐥𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐛𝐮𝐬𝐢𝐧𝐞𝐬𝐬: Rajiv Nath, director general al Hindustan Syringes, susține că producerea de seringi este o afacere care generează costurile inițiale "astronomice", dar profituri [marginale]. Concret, dacă cererea pentru seringi scade la jumătate în următorii cinci ani, Rajiv Nath a precizat că Hindustan Syringes & Medical Devices va pierde aproape toate cele 15 milioane de dolari pe care compania le-a investit în ultimele luni în linia de producție.


𝐈𝐧𝐣𝐞𝐜ț𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐚𝐧ță: Seringile de prevenție produse de Hindustan Syringes au o istorie îndelungată în furnizarea programelor de imunizare desfășurate de UNICEF în cele mai sărace țări din lume, acolo unde reutilizarea seringilor este frecventă și reprezintă una dintre principalele surse de infecții mortale. Acestea au fost proiectate de inventatorul britanic Marc Koska. Acele acestor seringi sunt realizate din benzi de oțel inoxidabil importate din Japonia. Fâșiile sunt înfășurate în cilindri și sudate la cusătură, apoi întinse și tăiate în tuburi capilare fine. Pentru ca vaccinurile să fie mai puțin dureroase, seringile sunt scufundate într-o soluție de silicon.


𝐅𝐢𝐥𝐨𝐬𝐨𝐟𝐢𝐚 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞𝐢 𝐢𝐧𝐝𝐮𝐬𝐭𝐫𝐢𝐢: "E mai bine să fii un pește mare într-un iaz mic", a evidențiat Rajiv Nath.

Surse:


Sursa 1

https://www.nytimes.com/2021/03/05/technology/covid-vaccine-syringes-factory.html


Sursa 2

https://www.theguardian.com/world/2021/feb/10/japan-pfizer-vaccine-doses-wrong-syringes


Sursa 3

https://www.nytimes.com/live/2021/03/05/world/covid-19-coronavirus


5 afișare0 comentariu