• Marco Badea

Criză de leadership la Berlin. Germania, încotro?

În Germania, cea mai puternică țară din Uniunea Europeană, considerată drept motorul economic al blocului comunitar, se conturează o criză de leadership destul de puternică, având în vedere că actualul cancelar de la Berlin, Angela Merkel, se află la final de mandat și a precizat că nu dorește să continue. Astfel, dincolo de un Emmanuel Macron destul de controversat, nu se știe cine va proteja interesele europene post-Merkel. În altă ordine de idei, Annegret Kramp-Karrenbauer, considerată urmașa Angelei Merkel în politica germană, a anunțat azi, potrivit Deutsche Welle, că demisionează de la șefia partidului CDU și că nu va candida pentru postul de cancelar și implicit şef al guvernului de la Berlin la viitoarele alegeri federale din 2021.

photo source: https://www.focus.de/politik/deutschland/angespitzt/

Euronews spune că anunțul lui Annegret Kramp-Karrenbauer i-a luat prin surprindere pe liderii partidului de guvernământ din Germania, după ce succesoarea lui Merkel a comunicat conducerii partidului la Berlin şi că va demisiona de la şefia acestuia. Annegret Kramp-Karrenbauer, în vârstă de 57 de ani, era creditată drept succesoare a Angelei Merkel atunci când a fost aleasă la conducerea creştin-democraţilor în decembrie 2018, în cadrul planului actualului cancelar de a se retrage treptat de pe scena politică. După cum notează Politico Europe, AKK, șefa demisionară a CDU a avut de înfruntat o serie de scandaluri care au zdruncinat credibilitatea partidului în ultimul ani și jumătate. Ultimul dintre ele a fost constituit prin faptul că a acordat sprijinul CDU unui candidat din landul Turingia care era sprijinit și de partidul extremist AfD. Cu toate că instituie de azi o criză aproape anticpată de leadership, Bild subliniază că Kramp-Karrenbauer va rămâne însă ministru al Apărării în guvernul federal condus de Merkel. Pe fondul celor menționat mai sus, e de reținut contextul sub care s-a produs această ruptură la vârful politicii din Germania. Drept urmare, Associated Press face o analiză a situației și spune că AKK nu avea cum să mai rămână în funcție după ce premierul landului Turingia, liberalul Thomas Kemmerich, numit săptămâna trecută în urma unei alianţe foarte controversate cu extrema dreaptă, şi-a anunţat sâmbătă trecută demisia după scandalul declanşat de alegerea sa cu ajutorul voturilor aleşilor extremei drepte, alături de care au votat cei ai propriului partid, dar şi conservatorii.

Reuters titrează că a fost pentru prima dată în istoria postbelică a Germaniei când un partid de extremă dreapta a ajuns într-o alianţă cu formaţiunile tradiţionale, a căror politică este să evite cu orice preţ colaborarea cu astfel de partide atât la nivel naţional cât şi regional.

Obţinând voturile propriul partid liberal FDP, ale Uniunii Creştin-Democrate (CDU) şi ale partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Euractiv menționează că Thomas Kemmerich l-a depăşit cu numai un vot pe actualul ministru-preşedinte al landului Turingia, Bodo Ramelow, membru al stângii radicale Die Linke şi susţinut de Partidul Social-Democrat (SPD) şi de Verzi. The Local Berlin mai expune faptul că Annegret Kramp-Karrenbauer are în plan un proces de selectare a candidatului CDU la funcţia de cancelar în această vară, înainte de a demisiona propriu-zis de la conducerea partidului. Ca umrare a acestei crize politice, publicația germană Focus a avansat imediat patru nume de posibili candidați la funcția de cancelar al Germaniei, după ce Annegret Kramp-Karrenbauer, considerată urmașa Angelei Merkel în politica germană, a anunțat că demisionează de la șefia partidului CDU și că nu va candida pentru postul de cancelar. Printre aceștia, reprezentantul aripii conservatoare din CDU, Friedrich Merz, un opozant al lui Merkel și un fost conducător al grupului parlmentar al CDU între 2000 și 2002, Armin Laschet, reprezentantul aripii liberale din CDU și totodată, prim ministru al landului Renania de Nord – Westphalia, Jens Spahn, actualul ministru federal al sănătății în cabinetul Merkel 4, și Markus Soder, actualul prim-ministru al landului Bavaria. Așadar, lucrurile par de azi destul de tensionate în Germania, iar coalțiția guvernamentală formată din CDU-CSU și SPD dă semne mari de gripare și ar putea să se destrame. Financial Times scrie că în actualul context, în care Germania preia de la jumătatea acestui an, președinția rotativă a Consiliului UE, există șansa ca Guvernul federal condus de cancelarul Merkel, să piardă majoritatea și să ajungă un guvern minoritar.

29 afișare0 comentariu