• Alexandru Marin

Cine mi-a luat cașcavalul?


„Cine mi-a luat cașcavalul?“ de Spencer Johnson este una dintre cele mai bune fabule despre business și motivație pe care le-am citit. E simplă și de impact.


Fac referire la ea pentru că în următoarele luni foarte mulți oameni vor intra în șomaj sau vor rămâne fără loc de muncă (cel puțin 25% din angajații din perioada pre-criză COVID-19 vor fi subiecții unor astfel de decizii). Aceste decizii pot părea discriminatorii, însă ele sunt efectele unor cicluri economice cunoscute. Pentru cei care au rămas încă necunoscute, e momentul să învețe cele trei reguli de aur:


🧀Cașcavalul este o resursă care trebuie să circule pentru că există o serie de legi nescrise ale Afacerezei la care el se supune. Cu alte cuvinte, merge acolo unde este atras, nu neapărat în locurile în care este cea mai mare nevoie de el.


🧀Dacă înțeleg cum se mută cașcavalul dintr-o parte în alta la anumite intervale de timp, actorii individuali vor știi când să facă exit dintr-un anumit domeniu și când să se mute în altul, când să investească și când să nu, când să se retragă și când să pluseze.


🧀Nefiind o resursă inepuizabilă și toată lumea vrând o felie din el, cașcavalul devine subiectul unei competiții acerbe nu doar în momente de criză, ci și în momente de stabilitate economică. Cașcavalului nu îi place să stea prea mult într-un loc și să fie mâncat de șoarecii leneși care nu depun efort pentru a-l obține.

Această fabulă îți arată cu lux de amănunte că dacă ești capabil să înțelegi trendul, nimic nu te poate surprinde, având timp suficient să îți pregătești un plan B, C, D sau Z.

26 afișare0 comentariu