• Marco Badea

Cea mai importantă alegere a posibilului viitor președinte al SUA

În cadrul unei conferinţe de presă organizate în oraşul natal Wilmington din statul Delaware, candidatul democrat la preşedinţia americană Joe Biden a declarat marțea trecută că va dezvălui numele mult aşteptatului partener şi candidat la funcţia de vicepreşedinte al SUA în această săptămână.

Photo source: @Mike Blake/Reuters via washingtonpost.com

Decizia lui Biden va avea în vedere crearea de blocuri cheie de vot care să penetreze cât mai multe și mai vaste zone ale electoratului american. De aceea, fostul vicepreședinte al lui Barack Obama a promis că va alege o femeie pentru funcţia de vicepreşedinte, alături de care va lupta în campania electorală pentru Casa Albă împotriva lui Donald Trump. Dacă va ieşi învingător în scrutinul din 3 noiembrie, aceasta ar guverna alături de prima femeie vicepreşedinte din istoria SUA.

POLITICO, citând un sondaj realizat de strategul democrat Karen Finney și veteranul polonez Cornell Belcher, scrie că alegerea unei femei afro pentru postul de vicepreședintele, ar putea stimula prezumtivul alegătorii tineri din generația Z să voteze cu Joe Biden.

Dintre cele 12 pretendente, CNN scrie că fosta rivală a lui Biden în alegerile primare democrate şi singura senatoare afro-americană din Congres, Kamala Harris, pare să aibă cele mai mari şanse pentru a fi desemnată candidată la funcţia de vicepreşedinte, alături de Susan Rice, fosta consilieră pentru securitate naţională a preşedintelui Barack Obama.

Cu toate acestea, jurnaliștii de la Vox spun că există strategi care îl îndeamnă pe Biden să opteze pentru o femeie din Vestul Mijlociu al Statelor Unite, acel Midwest, ale cărui regiuni rurale şi industriale extinse au trecut de partea lui Donald Trump în 2016.

Totuși, pe lângă Elizabeth Warren, Val Demings şi Karen Bass, BBC News scrie că senatoarea americană de Illinois, Tammy Duckworth este unul dintre posibilii coechipieri ai lui Joe Biden în vederea formării cuplului președinte - vicepreședinte pentru candidatura la Casa Albă. Duckworth este veteran de război, decorată cu distincția Purple Heart după ce și-a pierdut picioarele în Irak. Presa americană spune că, având în vedere trecutul ei militar, tenacitatea cu care face opoziție conservatorilor și originile ei asiatice, aceasta ar putea atrage voturile veteranilor de război și ale ale asiaticilor.

Jurnaliștii de la Washington Post au făcut un chestionar (disponibil aici: https://wapo.st/3fvzfOV) destinat publicului american, în care sunt prezentate o serie de lucruri pe care Biden le-ar putea lua în considerare atunci când va face mult așteptata alegere. Cetățenii sunt întrebați cât de important e fiecare criteriu și astfel se construiește un algoritm prin care arată cine se potrivește cel mai bine pentru cititor (votant).

În altă ordine de idei, trebuie precizat că există o serie de factori care sunt luați în considerare în decizia importantă pe care trebuie să o prezinte în următoarele zile Joe Biden. Experiența de numărul 2 al fostului președinte al SUA, Barack Obama, îl poate determina pe Biden să-și dorească un vicepreședinte care este aliniat ideologic cu el și alături de care poate lucra bine din punct de vedere personal, nu doar prin intermediul partidului. Un potențial amănunt pentru senatoarele americane de pe lista lui Biden constă în faptul că, în calitate de fost senator multă vreme în Capitol Hill, Biden ar putea căuta pe cineva cu relații importante și experiență în privința negocierilor. Polarizarea între democrați și republicani s-a accentuat în ultimii ani, iar Biden pare să fie omul care va căuta să aducă în plan central anumite concesii. De asemenea, interesul său intens pentru politica externă a SUA l-ar putea determina să caute un candidat cu aproape aceleași valențe pe care le-a avut el atunci când și-a exercitat mandatul în aceeași funcție. Joe Biden, având în prezent 77 de ani, va trebui să țină cont în alegerea pe care o va face, de cineva considerabil mai tânăr și gata să își asume îndatoririle președinției SUA în cazul în care apar probleme de sănătate sau alte circumstanțe neprevăzute.  Practic, alegerea pe care o face va determina viitorul încă celei mai puternice economii a lumii. Pentru că, în eventualitatea în care va deveni președinte, dacă se întâmplă ceva cu Biden și nu poate să-și termine mandatul, una dintre cele 12 femei din coverul de mai sus, va deveni cel de-al 47-lea Președinte al SUA.

În actualul context, mai trebuie enunțat faptul că The Wall Street Journal, în 2016, a analizat datele electorale din ultimii 30 de zeci de ani și a constatat că, chiar și atunci când o alegere de vicepreședinte a fost privită favorabil de alegătorii din partidul respectiv, o majoritate a alegătorilor au declarat că alegerea VP-ului nu a avut niciun impact măsurabil asupra votului lor pentru cel votat pentru a deveni președinte. Cu toate acestea, contextul e diferit acum și mizele sunt uriașe din punct de vedere al capitalizării electorale. Dacă ne uităm pe graficul de mai jos, majoritatea americanilor au considerat că aproape toți candidații vicepreședințiali din 1988 și până azi au fost calificați pentru a fi președinți.


Nu e prima dată când vorbim de femei care vor fi nominalizate pentru a doua cea mai importantă funcție din Statele Unite. Avocata Geraldine Ferraro (din partea partidului Democrat) și fosta guvernatoare Sarah Palin (din partea partidului Republican), au fost femeile care au apărut pe buletinul de vot prezidențial. În graficul alăturat se poate observa media celor două candidate pentru postul de vicepreședinție pe o scară de la 0 la 100, unde numerele mai mari indică sentimente mai favorabile ale bazinului electoral. Joe Biden poate lua în considerare geografia atunci când își va alege partenerul. Totuși trebuie să fie atent, căci candidații pentru postul de VP nu și-au au obținut întotdeauna victorii în statele lor de origine. Mai precis, la ultimele 17 alegeri, cinci vicepreședinți democrați și șase vicepreședinți republicani nu au reușit să-și pună statele de proveniență în coloana câștigurilor.

În așteptarea anunțului lui Joe Biden, The New York Times a realizat portretele potențialelor candidate democrate pentru funcția de vicepreședinte al SUA.

74 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier