• Marin C. Alexandru

„Care este argumentul tău logic?“


Source: https://blog.trello.com/br/agile-marketing

Există o expresie care circulă în limba raționaliștilor și nu numai, extra uzitată și care ține cumva de un limbaj scientifically correct: "care este argumentul tău logic pentru asta"? Clișeică de la cap până la coadă. Ca și cum orice lucru trebuie să aibă un argument (sau măcar tu trebuie să faci acel argument explicit, să completezi după "pentru că", implicitul nu mai are voie să existe, o întreagă butaforie trebuie scrisă după ...); dacă nu ești capabil să argumentezi, ești scos din bula raționalistă.

Pe lângă asta, logicul nu e un standard ultim al verbalizării gândurilor; e preferat în cultura vestică, dar nici pe departe nu este singurul. Supralicitarea acestei expresii a devenit dezolantă. Îmi și imaginez cum, dintr-o dată, oameni și culturi (presupunând că le personificăm) întregi care au cele mai mici diferende de opinie, vor spune: ce ar fi să luăm două măsuțe de debate și să clarificăm pe baza argumentelor raționale aceste lucruri care sunt neclare sau diferite între noi, poate ne vom schimba percepția unul altuia.

Raționalismul are limitele lui și cea mai riscantă este uniformizarea. Nu putem fi toți raționali și în fond, nici nu este de dorit asta, altfel lumea ar fi devenit kantiană la o simplă clipire. Diferențele, inegalitățile, preconcepțiile, intuiția, stereotipurile etc. au rolul lor în mersul global al lucrurilor. Ființă umană are compartimentele ei ilogice, impulsive, emoționale; raționalizarea tuturor lucrurilor și a omului înseamnă de fapt o îmblânzire și o negare a naturii sale. E un întreg univers existent în lume, în afara raționalismului și a nevoii aberante a vesticilor de optimizare a tuturor lucrurilor, fenomenelor, proceselor, oamenilor.

#Cultura #Cunoastere #Logica #Argumentare #Stiri #Filosofie

33 afișare0 comentariu