• Marco Badea

Cancelarul Europei a pledat pentru luciditate la Davos

Cancelarul german, Angela Merkel, a vorbit azi, în cadrul celei de-a 50-a ediție a Forumului Economic Mondial de la Davos, într-un discurs de 56 de minute și 57 de secunde, despre situația tensionată din Orientul Mijlociu, direcția de dezvoltare a lumii privind urgența climatică și lipsa actută a dialogului pe holurile diplomației mondiale. Angela Merkel a declarat, azi, în fața audienței prezente în cea de-a treia zi de summit, că în Libia, conflictul trebuie oprit înainte de începerea unei alte crize de refugiați. Totodată, liderul, de facto, al blocului comunitar al Uniunii Europene, a spus, foarte tranșant, că există o scădere globală a diplomației, fapt ce a condus la realități brutale și instabilitate în regiunile precum Sahel (Sahel este o amplă zonă de tranziție, de la deșertul Sahara la regiunea de savană Sudan).

photo source: https://www.businessinsider.com/dont-scrap-imperfect-iran-deal-before-we-have-a-better-one-merkel-says-2020-1

De amintit că încă din aprilie 2019, Libia a cunoscut o escaladare a violenței, după ce generalul Khalifa Haftar a încercat să preia puterea și capitala țării, Tripoli, dorind înlăturarea guvernului condus de Fayez al-Sarraj, recunoscut de SUA și sprijinit de ONU. Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), a precizat la începutul lui 2020, că aproximativ 46.395 de persoane au fost înregistrate ca refugiați și solicitanți de azil proveniți din Libia. Pe fondul acestui context, Angela Merkel, care a și fost puternic criticată în 2015 pentru faptul că a deschis granițele unui număr mare de refugiați. Ea declarat azi la Davos, că la acea vreme, „greșeala nu a fost să acceptăm acești oameni... Greșea pe care noi am făcut-o atunci, a constat în faptul că nu eram suficient de vigilenți înainte de acest fenomen" totul, în ideea conformă faptului că, tensiunile care s-au transformat în conflictele civile în regiune, au început să se răspândească în Orientul Mijlociu și nordul Africii, iar Europa nu prea a fost atentă la aspectul ăsta. În același timp, cancelarul german a adăugat că UE trebuie să ia măsuri în scopul de a ajuta țările aflate în conflict, pentru a se evita pe viitor, probleme legate de fluxurile mari de refugiați, așa cum a fost în 2015. Merkel a spus că „trebuie să lucrăm mai mult cu aceste țări, pentru a preveni aceste valuri enorme de migranți”. În discursul amplu pe care l-a expus azi la Forumul Economic Mondial de la Davos, Angela Merkel a pedalat și pe ideea că "trebuie să ne unim cu toții atunci când aceste țări ne solicită să luptăm împotriva terorismului în partea lor de lume." În alocuțiunea sa, cancelarul Merkel a mai avertizat și cu privire la faptul că, conflictul dintre guvernul susținut de ONU și comandantul rival Khalifa Haftar, alimentează ideea destabilizării politice și în alte țări din apropierea Libiei, precum Mali și Niger. În altă ordine de idei, poate că cel mai important mesaj pe care l-a dat azi, Angela Merkel, pubicului, a făcut referire la faptul că lipsa diplomației a ajuns să fie mai acută decât în ​​timpul Războiului Rece!

Astfel, Merkel a sugerat că liderii din diferite părți ale lumii trebuie să își părăsească camerele ecografice digitale și să reia diplomația și comunicarea bilaterală și multilaterală. Ea a spus că "trăim într-o lume în care lipsa vorbirii este mai accentuată decât în ​​timpul Războiului Rece”, adăugând că este foarte îngrijorată de numărul de conversații pe care le-a avut în ultimele luni cu lideri care „vorbesc rar între ei”, în timp ce țările pe care le conduc, devin tot mai orientate spre izolaționism, în ciuda procesului de globalizare inevitabilă și care se află în continuă creștere.

photo source: https://www.weforum.org/agenda/2020/01/davos-day-three-highlights/

De reținut că discursul Angelei Merkel a abordat și tema schimbărilor climatice, spunând aceasta, că națiunile industrializate au o obligație tehnologică de a aborda problemele de mediu, atât din punct de vedere al industriei, cât și al politicilor pe care le vor dezvolta pentru a construi cadrul optim de implementare a viitorului verde. Iar legat de subiectul ăsta, recunoscând rolul Germaniei ca hub al industriei auto, Angela Merkel a declarat că este datoria particulară a țării sale, de a crea mai multe soluții de transport neutre de carbon. Cancelarul german a mai făcut trimitere la ideea că rolul Germaniei, ca națiune bogată, constă în a sprijini dezvoltarea durabilă și în alte părți ale lumii, mult sub indicii de dezvoltare pe care-i are occidentul. În cadrul celor trei sferturi de oră pe care le-a petrecut pe scena World Economic Forum, cancelarul Merkel a mai spus, printre altele, că Europa ar trebui să fie mândră că lucrează la proiecte nu pentru Africa, ci cu Africa, construind aici o nuanță semantică de politică diplomatică, de asemenea, spunând și că națiunilor africane trebuie să li se permită autodeterminarea. Cu alte cuvinte, Anghela Merkel, aflată pe finalul carierei politice, a ținut, azi, la Davos, un discurs politic prin care și-a demonstrat pentru încă o dată, măiestria de lider. Așadar, într-un timp în care UE își caută sensul pentru următorii 5 ani de von der Leyen și într-o epocă în care, nu ONU, nu NATO și nici UE, ci marile puteri, se înțeleg între ele, Angela Merkel vine și pledează pentru dialog global la nivel geopolitic și diplomatic, totodată, îndeamnându-ne să fim vigilenți cu prezentul, dar să ne uităm cu speranță, motivație și multă luciditate către viitor.     Danke schön, Angela Merkel!

Video-ul integral cu discursul: https://www.youtube.com/watch?v=h7McxPMjXuw


60 afișare0 comentariu