• Marin C. Alexandru

Câte un Cernobîl pe zi


Source: https://yomadic.com/chernobyl-overnight-tour/

„Câte un Cernobîl pe zi, ține doctorul departe“ aceasta este deviza statului român. Vreau să se înțeleagă încă de la început că nu scriu acest articol ca o reacție la recentul caz de la Caracal, ci îmi propun prin acest text să creez o realitate descriptivă; reacțiile tardive oricum nu își mai au locul. Altcineva, nu eu sau dumneavoastră, ar fi trebuit să aibă o reacție promptă.

Când eram mic, vedeam la desenele animate și părinții îmi spuneau mereu că dacă mănânc un măr pe zi, voi ține doctorul departe. Nu am făcut întotdeauna asta pentru că m-aș fi plictisit, dar oricum a fost un sfat bun. Ei bine, dacă în acest caz am avut puterea de a alege, pentru că evident puteam să refuz și să nu mănânc mere niciodată, în cazul situației țării în care trăiesc de aproape 24 de ani, această putere de alegere nu prea există. Există teoretic, nu și practic. De ce? Pentru că România îți recomandă și la două secunde te obligă. Dacă România ar fi fost vreunul din părinții mei, mai întâi mi-ar fi zis să mănânc mărul și, ulterior, mi l-ar fi vârât în gură, cu obligativitatea de a-l mânca dintr-o singură înghițitură.

Să nu ne mai prefacem că nu știm despre ce e vorba. E România aceasta recentă, pseudo-democratică, post-'89, pe care am experimentat-o cu toții. Pentru a înțelege proporțiile cangrenării României (mă refer aici la dimensiunea ei statală), vreau să vă spun că România îți servește câte un Cernobîl pe zi; doar că tipul și intensitatea radiațiilor ei diferă. Radiațiile României sunt unele soft (au câțiva Röntgen, Bequerel sau milisievert) și ia diverse forme, corpusculare sau ondulatorii: stafilococi, cazuri Colectiv, deraieri feroviare, accidente de circulație, corupție etc. (este o listă lungă de radiații pe care fiecare dintre dumneavoastră, expert în fizică nucleară sau nu, o poate completa).

Spațial, România e Cernobîl; astăzi, mai mult ca niciodată, mi-am dat seama că geografia pe care am învățat-o în liceu a fost una care nu avea nicio legătură cu realitatea. Am crezut atât de mult timp că eu trăiesc în România, din fericire pentru mine, mi-am dat seama tocmai acum că numele acestei țări este Cernobîl. De când? Din '86, din '89, din 2000 sau poate dintotdeauna. Da, noi locuim în Cernobîl. Cine vă spune altceva, încearcă să vă mintă sau e ieșit din nuvela „La țigănci“ a lui Eliade.

Aplicând iarăși logica răului cel mai mic, autoritățile acestui stat, pentru a le fi recunoscătoare pentru puținul pe care îl fac, ar fi în stare să ne întrebe: „Ce preferați, un Caracal sau un Cernobîl pe zi?”

Haideți să ne bucurăm împreună de o moarte lentă, frumoasă, dar sigură, administrată de bine-intenționatul stat român! „Câte un Cernobîl pe zi, ține doctorul departe“ sau să rectific, „Câte un Caracal pe zi, (poate) ține statul (corupt) departe“. Wake up, Romania!

Cu această ocazie, vă recomand un super articol al lui Sebastian Zachmann publicat pe blogul Adevărul despre România profundă:

http://bit.do/e27Qj

#Cernobîl #Stiri #Filosofie #Argumentare

62 afișare0 comentariu