• Marco Badea

Când demența britanică și pragmatismul politic se întâlnesc în același loc: 10 Downing Street

Un grup de 229 de oameni de știință care predau în universitățile britanice, au semnat o scrisoare pe care i-au transmis-o lui Boris Johnson​, îndemnându-l să introducă măsuri mai dure pentru a combate răspândirea virusului Covid-19 pe teritoriul Regatului Unit.

photo source: https://www.ft.com/content/ede4bf18-5d52-11ea-8033-fa40a0d65a98

De reținut că zilele trecute, Marea Britanie a adoptat măsuri de control relativ modeste în combaterea #coronavirusului, doar că simulările computerizate au indicat faptul că Marea Britanie se află în primele etape ale pandemiei, care este de așteptat să crească intens în următoarele patru săptămâni și să-și atingă vârful peste 10 sau chiar 14 săptămâni. Cu toate acestea, oficialii din Downing Street au făcut apel, inițial, acum câteva zile, la judecată, afirmând că este prea curând să se impună restricții severe în acest stadiu incipient al răspândirii noului virus, drept urmare, în timp ce Irlanda, Franța și Danemarca sunt printre țările din nordul Europei care au închis școlile, în Marea Britanie acestea au rămas deschise.


Specialiștii din UK spun că abordarea actuală a guvernului condus de conservatorul Boris Johnson va pune sistemul de sănătate britanic NHS, unul dintre cele mai performante din lume, sub stres suplimentar și va risca astfel, prin tonul relaxat într-o situație de criză internațională, foarte multe vieți.


Pe de altă parte, semnatarii îndemnului adresat lui Boris Johnson, au criticat comentariile făcute de oficialii guvernamentali din Marea Britanie, care au spus zilele trecute că nu se iau măsuri restrictive drastice pentru un moment, întrucât virusul trebuie să se răspândească în rândurile populației pentru a se da prielejul constituirii de anticorpi care să întărească imunitatea oamenilor. O prostie cât Buckingham Palace de mare, deoarece nu sunt încă cunoscute urmările pe termen lung ale îmbolnăvirii cu #COVID19, iar din ce citesc eu prin presa internațională, deocamdată, comunitatea științifică este în faza scenariilor și nu se pot emite păreri irevocabile.


Totodată, numărul deceselor cauzate de virusul #Covid19 a ajuns la 21 în Marea Britanie.Inițial, strategia anti-virus a lui Boris Johnson prevede ca lumea să ia boala. Astfel că, Executivul de la Londra, condus de Boris Johnson, voia să aplice strategia încetinirii răspândirii epidemiei de coronavirus, nu stoparea acesteia, cu obiectivul atingerii imunităţii la nivelul comunităţii, notează The Guardian.

Pe fond, obiectivul absurd ar fi fost imunizarea comunităţii, punctul în care o proporţie mare a populaţiei a luat boala şi s-a imunizat, însă imunitatea nu li se va transmite celor care nu au avut boala. Scopul ar fi fost să se întâmple aceste lucruri în lunile de vară, înainte de instalarea iernii următoare.

În alt registru, după cum relatează ITV News, premierul britanic, Boris Johnson, a schimbat placa și le-a cerut aseară, tuturor persoanelor de peste 70 de ani să rămână în izolare strictă acasă sau în casele de îngrijire timp de patru luni, ca parte a noilor măsuri de combatere a răspândirii coronavirusului. Pe fond, guvernul urmează să mobilizeze eforturi ca "în timp de război" în următoarele 5 până la 20 de zile, între care planuri de izolare a persoanelor în vârstă timp de patru luni. Pe lângă asta, dintre celelalte măsuri planificate de executivul lui Johnson, mai reies rechiziţionarea forţată a hotelurilor, spitalelor private şi a altor clădiri pentru a fi folosite ca spitale temporare. De amintit că o rechiziție este un ordin excepțional prin care organele autorității de stat obligă instituțiile publice, agenții economici sau pe cetățeni să cedeze temporar contra plată anumite bunuri mobile sau imobile pentru nevoile armatei sau ale statului în situații de criză. Altfel spus, pub-urile, restaurantele şi barurile ar putea fi, de asemenea, obligate să se închidă, ca urmare a noilor măsuri ale guvernului de la Londra, iar pe deasupra, s-a luat măsura ca și instituţiile de învăţământ să fie închise pe tot teritoriul Marii Britanii. În altă ordine de idei, curentul de gândire chinez în ceea ce privește combaterea epidemiei de #coronavirus, care presupune măsuri drastice de izolare a populației astfel încât virusul să nu mai aibă cum să se răspândească, este singurul care poate să ofere soluții eficiente în acest moment, deși europenii nu sunt obișnuiți cu îngrădirea unor drepturi, așa cum sunt chinezii.