• Alexandru Marin

Câțiva indici bursieri


Sursă: http://www.bvb.ro/FinancialInstruments/Indices/IndicesProfiles.aspx?i=BET

În urma celor 6 recesiuni anterioare, i-a luat bursei americane între 6 luni și 2 ani pentru a se redresa (vezi articolul https://bit.ly/2VCMGoV). Revenind acum pe plan local, atașez mai jos 3 grafice care arată evoluția principalilior indici ai BVB (Bursa de Valori București) văzuiți în perspectiva unui interval de 5 ani. Din toți cei 3 indici (BET, BETPlus și BET-Fi) reiese foarte clar că cel mai bun an pentru investițiile la bursă a fost 2019. Uitați-vă ce evoluție spectaculoasă a înregistrat indicele BET cu un salt de peste 3000 de puncte.


Practic, în 2019, indicele BET a crescut cu o treime din valoarea anterioară. Nu întâmplător, din septembrie 2020, prin prisma evoluției BVB, România ar trebui să devină, teoretic, piață de capital emergentă secundară (vezi articolul https://bit.ly/2YPE3cx) conform anlizei realizate de FTSE Russell (furnizor global de indici). Mai jos regăsiți și indicii BET-Plus și BET-Fi care mapează la fel de bine evoluția bursei pe palierele aferente:


Promovarea României la statutul de Piaţă Emergentă poate fi considerată echivalentul momentului aderării României la Uniunea Europeană. Cu evoluția COVID în paralel și involuția bursei, aceste scenarii nu mai par atât de optimiste, însă, undeva pe la finalul acestui an (min. 6 luni de la începutul epidemiei) sau finalul anului 2021, adică exact cele două intervale de redresare a burselor bazate pe analiza recesiunilor anterioare, bursele naționale și piața globală de capital au șanse mari să revină la valori similare cu cele din perioada pre-pandemie, cea din martie 2020. Cifrele din 2019, nu cred, însă, că vor mai fi atinse în următorii 5-10 ani.


Bursa de Valori Bucuresti (BVB) calculeaza si distribuie in timp real 8 indici proprii – BET, BET-TR, BET-XT, BET-XT-TR, BET-BK, BET-FI, BET-NG, BET Plus – precum si un indice dezvoltat impreuna cu Bursa de Valori din Viena, indicele ROTX.

Indicii BVB reflecta evolutia preturilor celor mai tranzactionate companii listate sau evolutia anumitor sectoare reprezentative, cum ar fi sectorul financiar sau sectorul energetic. Ca metodologie de calcul, toti indicii BVB sunt indici de pret ponderat cu capitalizarea free float-ului, cu limite maxime pentru ponderile societatilor componente. Cu exceptia indicilor BET-TR si BET-XT-TR, care sunt ajustati pentru dividende, ceilalti indici reflecta doar evolutia preturilor de piata.

25 afișare0 comentariu