• Grigorescu Elena

Antropocenul și “Pământul ăsta ciudat”


A debutat o nouă eră geologică: Antropocenul. Deși există dezbateri în legătură cu evenimentul major care a declanșat-o (Revoluția Agricolă, Revoluția Industrială sau The Great Acceleration după cel de-al Doilea Război Mondial), toți cercetătorii sunt de acord cu caracteristicile acesteia: eroziunea solului, creșterea temperaturii, a nivelului de dioxid de carbon, a nivelului oceanelor, scăderea biodiversității, acidificarea apei. Toate acestea au alterat ciclul natural al Planetei.

Așadar, noua eră geologică în care ne aflăm nu este o schimbare simplă, naturală, ci o epocă dominată de omenire.

O specie a schimbat cursul Planetei. Nu fiecare națiune sau grup a avut, însă, o implicare egală.

Așa cum spunea și Lévi Strauss, nu putem să nu recunoaștem că unele societăți pot fi blamate mai mult decât altele. Societățile reci (care utilizează elemente din natură, nu produc reziduuri și nu tind către evoluție, ci mai degrabă către echilibru și prezervarea valorilor ancestrale) nu vor putea fi niciodată inculpate așa cum pot fi societățile calde: națiunile moderne, puternic determinate economic. De aceea, Antropocenul mai este numit și Capitalocen. Noul termen a fost creat cu un scop clar definit: “Call violence by its name” (“Să-i spunem violenței pe nume”). Este fără niciun dubiu vorba despre globalizarea corporatistă neoliberală.

Antropocenul se extinde și în artă

Această nouă epocă, pe care o conștientizăm mai mult sau mai puțin, a devenit deja o temã favorită a discursului domeniului umanist: Antropocenul se extinde și în artă. Pentru că am vrut să înțeleg mai bine cum e reprezentat acest fenomen, am mers la expoziția “This Rare Earth: Stories from below” (“Pământul ãsta ciudat: Povestiri din adâncuri”) găzduită de Stuk – Casă pentru Dans, Imagine și Sunet. Au fost expuse operele a 21 de artiști pasionați de relația dintre individ, pământ și materiale geologice.

Câte ceva din ce am văzut:

- Trei vaze din reziduuri toxice provenite din solurile de extracție ale Chinei

- Baterii din Litiu din Bolivia (care deține o treime din depozitele de Litiu ale lumii)

- O plajă artificială amenajată cu pietre pe suprafața unui sfert de salã; trebuia să pășești ca să simți revenirea acasă, la planeta de dinainte de asfalt

- Tablouri create de lagune saline din Islanda (bucăți de lemn erau simplu scufundate în apă și tabloul începea să prindă contur) intitulate “We form geology” – “Noi suntem geologia”

- O piramidă din sare

- Particule de praf cosmic, pe care le-am văzut prin microscop și care sunt expresia unei noi activități: minatul în spațiu

- Un ac de busolã făcut din fier extras din 69 de placente umane

Câte ceva din ce am auzit:

- Muzică psihedelică

- Zgomote din groapa de foraj de la Kola, Rusia – cea mai adâncă săpătură științifică de până acum (12 262 m) și unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale URSS

Impresii:

Expoziția în stil Artefact este surprinzătoare și dinamică, aduce laolaltă elemente dintre cele mai neobișnuite, fie că vorbim de particule de praf din spațiu, sol toxic sau elemente extrase din sânge uman. Operele de artă nu impresionează prin formă, ci prin conținut. Poveștile lor sunt cele care șochează. Deși impactul cu temelia fiecărei opere a fost puternic, tema Antropocenului ilustrată de “This Rare Earth” pare a fi cosmetizată și mistificată. Se estetizeaza violența umană asupra naturii, care este văzută ca o nouă sursă de inspirație. Deșeurile par ceva romantic și frumos, pericolul în față căruia ne aflăm – ceva îndepărtat. Lucru care mă face să mă gândesc tot mai mult la impactul artei asupra percepției realității. Despre legătura dintre Antropocen și artă vorbește deschis și clar T. J. Demos într-o serie de cinci eseuri scurte grupate sub titlul “Antropocenul”. Se găsește chiar aici: https://www.fotomuseum.ch/en/explore/still-searching/authors/26409_tj_demos .

#Literatura #Cultura

85 afișare0 comentariu