• Marco Badea

Analiză: Andrei Caramitru și semnalul de alarmă destinat USR-ului

La începutul lui ianuarie, IMAS-ul a cotat PNL-ul la un scor electoral de aproximativ 47,4%. Ieri, IMAS-ul, care a fost întotdeauna generos cu liberalii, mai ales în vremea când Moise Guran comenta aceste sondaje on air, a cotat PNL-ul, potrivit EuropaFM, la un scor electoral de aproximativ 40,7%.

Cu alte cuvinte, liberalii au căzut în cap și au pierdut 7% din intenția de vot în doar o lună. În același timp, PSD-ul a crescut cu 5 procente, de la 20,6% la 25,8 %. Firește, marja de eroare a sondajului de azi e de 3,1%. Doar că, dacă mergem mai în amânunt, PNL ar putea să fi ajuns deja la un scor de sub 40%. Ce s-a întamplat? Păi s-a erodat guvernul, iar treaba cu cele 25 de ordonanțe date cu o zi înainte de moțiunea de cenzură, plus traseismul politic, creditarea electorală a unor foși PSD-iși, cum a fost cazul de la Iași, cu primarul Mihai Chirica, jocul destul de firav cu anticipatele, derapajele miniștrilor cabinetului Orban și superficialitatea lui Iohannis legată de avizul negativ al CSM privind numirile la parchete, au făcut ca oamenii care l-au votat pe Iohannis împotriva lui Dancilă anul trecut și apoi au acordat bonusul învingătorului pentru PNL, să nu mai cadă înduplecați de bomboanele livrate de PNL. Altfel spus, cum Florin Cîțu este propunerea de prim-ministru a lui Iohannis, iar acesta nu are vreo șansă să treacă de votul Parlamentului, jocul anticipatelor merge înainte. Doar că acest joc s-ar putea să revitalizeze electoral PSD-ul, iar harta s-ar putea înroși din nou. Nu ca în 2016, dar suficient cât să formeze o coaliție guvernamentală cu Pro România (cotat de IMAS cu 4,6%), UDMR (cotat de IMAS cu 4,4%) și ALDE (cotat de IMAS cu 4,3%), care împreună ar strânge undeva la 12% din preferințele electoratului. În acest peisaj, USR, al treilea partid ca pondere în preferinţele alegătorilor, e tot în scădere, creditat de sondajul IMAS cu doar 10% din opţiunile de vot ale celor care au deja o opinie. Atfel spus, pentru USR, nivelul din februarie este la jumătatea celui mai bun scor, aferent lunii iulie 2019, unde preferințele electoratului în legătură cu formațiunea condusă de Dan Barna ajungea până la 21,4%. De ce e USR-ul pe trend negativ, explică Andrei Caramitru, economist și membru USR, într-o analiză pe care a făcut-o publică astăzi:

USR-PLUS a luat 22 la sută în Mai anul trecut. Creșteau accelerat. Erau două evoluții posibile după acel scor: sa se apropie de 30% la sută sau să scadă spre 15%.

Acum sunt undeva pe la 14-15 procente și scad cu 1-2 procente pe lună. Tragic. Care au fost greșelile strategice? Și ce trebuie făcut?

photo source: https://www.facebook.com/andrei.caramitru/timeline

Cele 4 greșeli grave: 1⃣ candidatura la prezidențiale. Nu trebuia să candideze nici Barna, nici Ciolos. Trebuia susținut Iohannis (condiția fiind primăriile orașelor mari la USR-PLUS) sau un candidat independent cu notorietate mare. Să pui un candidat cu 3% intenție de vot inițială și după să faci campania cu fericirea și să te sperii și să nu ai reacție la atacurile din presă... reală catastrofă! 2⃣ nu au intrat în guvern cu 2 miniștri. Trebuiau să ceară ministrul Justiției și Ministerul de Interne. Le-ar fi obținut pentru ca guvernul PNL avea nevoie de voturile lor. Declarațiile din perioada aceea au fost fundamental greșite. 3⃣ nu au reușit sa aibă (nici acum măcar) candidați clari la locale. Și nu au venit proactiv cu propunere la PNL pentru coordonare contra PSD. Și după se miră că PNL le-a luat fața în București. Pai dacă aștepți 5 luni și nu decizi nimic... pierzi. 4⃣ nu au înțeles cum să comunice și ce strategie să aibă. Peste jumătate din votanții de pe 22 mai 2019, erau fără studii universitare și profund anti-sistem și anti-coruptie. Acel bazin electoral a fost pierdut pentru că mesajele nu mai sunt nici anti-sistem și anti-coruptie, ci doar chestii corporatisto-elitiste-ONGiste și poze cu pisicuțe. Și nimeni nu înțelege oricum ce propun diferit față de PNL.

Acum votantii lor s-au demobilizat, iar lumea nu mai are încredere că USR-PLUS pot să gestioneze mare lucru. Situația e foarte gravă. Probabil blocajul e intern: pe de o parte, PLUS care refuză mișcări ambițioase comune și care luptă de fapt pentru oamenii lor, chiar dacă nu au șanse; pe de altă parte, lupta șefilor din USR cu opoziția internă, deci toți se concentrează pe teme mici interne nu pe câștigul extern. CE AR TREBUIE SĂ FACĂ IMEDIAT: 1) să finalizeze AZI lista de candidaturi pentru locale. Și mâine să propună public un algoritm pentru PNL pentru a scoate PSD din toate primăriile. 2) să se apropie de Nicușor imediat. Nu e posibil să fie candidatul doar al PNL. Să aplice metoda politică a covorului roșu și să înghită orgoliile prostești. 3) să propună un guvern “din umbră” cu un plan ambițios și agresiv. Atenție ⚠, miniștrii propuși să nu fie prietenii șefilor actuali, ci mulți din afara alianței. CEI MAI BUNI posibili. 4) mesaje clare și simple. Obiectivul clar, asumat, esențial, fără hoție. Lupta anti-coruptie. Eu am tot repetat public temele astea și propunerile astea, înainte ca deciziile sa fie luate. Sper măcar acum să se trezească, în ultimul ceas. Eu personal nu am nici o miză, nu sunt implicat în deciziile de acolo și până la urmă, fac ce au ei chef, însă aceștia riscă evoluația țării în următorii ani, dacă nu acționează cumva. Să facă ceva. Orice!


86 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier