• Marco Badea

Alegerile municipale din Franța și valul verde al schimbării

Rezultatele celei de-a doua runde a alegerilor municipale din Franța au fost marcate ieri de un avans considerabil al ecologiştilor, aceștia câștigând primăriile din Strasbourg, Marsilia, Lyon, Besancon, Poitiers, Annecy, Tours și Bordeaux. Cu alte cuvinte, orașele franceze au fost înghițite, după cum notează Le Figaro, de un val politic 🆅🅴🆁🅳🅴, combinat cu un absenteism istoric de aproape 60%. Practic, doar 4 alegători din 10 s-au dus să voteze în ciuda unor precauții excepționale: măști pe față pentru toată lumea în secțiile de votare, soluție dezinfectană pusă la dispoziția alegătorilor și semnat în registrul de prezență cu pixul personal.

photo source: @Patrick Hertzog/AFP via Getty Images

Totodată, partidul prezidenţial al lui Emmanuel Macron, 𝐋𝐚 𝐑𝐞𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐪𝐮𝐞 𝐄𝐧 𝐌𝐚𝐫𝐜𝐡𝐞, a suferit un regres considerabil, fiind înfrânt în majoritatea marilor oraşe din Hexagon. Pe fond, rezultatul de ieri reprezintă o nouă înfrângere pentru actualul locatar de la Palatul Elysee, în condițiile în care nivelul său de popularitate rămâne scăzut, iar partidul său nu a reușit să se impună la nivel local, adică la firul ierbii, de unde pleacă forța de tractare a partidelor pentru viitoarele rândurie de alegeri. Totuși, o victorie de onoare a înregistrat premierul francez, Edouard Philippe, care a reușit să păstreze fotoliul de primar din orașul Le Havre, din nordul țării, triumfând în fața candidatului comunist local cu 59% din voturi. Aici trebuie precizat că Franța este una din puținele țări în care e permisă această bizarerie, cumulul de funcții, prin care un deputat sau un membru al guvernului poate în același timp ocupa un scaun de primar sau altă funcție locală. În acelșai timp, presa franceză a consemnat că după anunțul de aseară al rezultatului, în Le Havre, opoziția comunistă a strigat: "𝐀𝐭̦𝐢 𝐯𝐨𝐭𝐚𝐭 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐨 𝐟𝐚𝐧𝐭𝐨𝐦𝐚̆", aluzie la faptul că Edouard Philippe nu va fi, de fapt, mai niciodată acolo. Cu toate acestea, dacă planul lui Emmanuel Macron de a schimba guvernul se înfăptuiește, Philippe s-ar putea să se întoarce ceva mai devreme la cârma orașului cu aproximativ 170 de mii de locuitori. Oricum, încă din primul tur, ecologiștii francezi puteau spera la rezultate foarte bune, fiindcă mesajul lor de campanie a penetrat fibra electoratului francez. Dar acum, după cel de-al doiea tur, speanțele lor s-au transformat mult peste așteptări.

Spre exemplu, la Marsilia, candidata ecologistă în fruntea unei coaliții de stânga, a devansat-o pe candidata de dreapta și pe reprezentantul Reuniunii naționale, partidul extremist de dreapta.

La Lyon, al treilea oraș francez, verzii francezi au dat lovitura dublă: au cucerit primăria dar și președinția metropolei, sediul adevăratei puteri locale. La Bordeaux, seismul electoral a fost și mai puternic, căci după 73 de ani de dominație a partidului conservator, orașul de pe malul râului Garonne și capitala mondială a vinului a căzut în mâinile ecologiștilor. Pe fond, verzii vor conduce municipalități unde până acum erau doar forță de sprijin pentru socialiști și unde devin prima forță de stânga, un adevărat semnat în perspectiva viitoarelor întâlniri electorale. Doar la Lille, metropola din nordul Franței, rămâne, in extremis, în mâinile baronesei locale. Socialista Martine Aubry, la cârma citadelei din 2001 încoace, a obținut un al 4-lea mandat cu mai puțin de 250 de voturi avans față de candidatul ecologist.


Trebuie reținut că populismul nu a dispărut în Franța, iar la Perpignan în sudul Franței, a câștigat de extrema dreaptă cu Louis Aliot, un aliat politic al lui Marine Le Pen, care a obținut 53% din voturi. Astfel, orașul cu aproximativ 120 de mii de locuitori permite dreptei naționaliste să salveze aparențele.

Conservatorii, reuniți în partidul republican, au cucerit sau au rămas la conducerea multor orașe, circa 50% dintre ele fiind de peste 9.000 de locuitori. Ei își păstrează astfel localități precum Toulouse sau Nisa dar au pierdut Marsilia unde erau la putere de un sfert de secol. Acest rezultat prost din orașul de la Mediterană are deci o uriașă simbolistică, inclusiv pe plan național, pentru mișcarea conservatoare.

Socialiștii și-au păstrat, la limită, fieful de la Lille dar și alte orașe tradițional simpatizante de stânga precum Le Mans și Clermont-Ferrand. Socialiștii au cucerit însă și Nancy, capitala Lorenei, și Saint-Denis din periferia Parisului, fief tradițional al comuniștilor francezi.


Mai trebuie subliniat că la Paris, primăria cea mai importantă a francezilor, fotoliul de primar a fost câștigat din nou de Anne Hidalgo, după o luptă grea cu candidații dreptei. Hidalgo, membră a Partidului Socialist și susținută de verzi și de comuniștii francezi a mers pe o platformă ecologistă și anti-poluare în campania sa. După anunțul victoriei sale, Hidalgo a spus că parizienii au votat să transforme capitala franceză într-un oraș ecologic, social și umanist.

În altă odine de idei, trebuie spus că pe fondul urgenţei reprezentate de problema climatică, partidele ecologiste europene s-au înscris pe un trend ascendent în mai multe ţări şi la diferite alegeri. În prezent, miniştri ecologişti fac parte din guvernele Suediei, Finlandei, Austriei, precum şi la nivelul landurilor germane. Acum două zile s-a putut vedea că și la Dublin în Republica Irlanda, verzii, alături de formațiunile Fiana Fail și Fine Gael, au ajuns la un acord de constituire a unui guvern, fără naționaliștii partidului Sinn Fein, ajunși totuși pe primul loc în ce privește numărul de voturi obținute în luna februarie.

Dar ca să ne întoarcem în Franța, concluzia zilei de ieri a pus-o Libération, care a spus că asistăm la o ruptură între ecologiști și stânga clasică franceză.

  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier