• Marin C. Alexandru

7 capitole și 32 de trenduri ale viitorului


Sursă: https://blog.greencarrier.com/7-global-future-logistics-trends/

În plină pandemie COVID-19, POLITICO a intervievat 32 de ''macro thinkeri'' pentru a afla ce părere au aceștia despre viitorul apropiat segmentat în 7 capitole (COMUNITATE; TEHNOLOGIE; ȘTIINȚĂ/SĂNĂTATE; GUVERNANȚĂ; ALEGERI; ECONOMIE GLOBALĂ; STIL DE VIAȚĂ) și iată ce răspunsuri au dat:


I. COMUNITATE

a. Intimitatea (cu sensul de apropiere personală) va fi considerată periculoasă altfel spus, limbajul apropierii se va transforma.

b. Un nou tip de patriotism (poate unul de-militarizat în cazul Americii, unul prin care doctorii, asistenții, farmaciștii, profesorii, deținătorii de afaceri mici și alții să fie apreciați mai mult ca niciodată pentru munca lor)

c. Un declin al polarizării (politice și culturale, în special)

d. O reîntoarcere către experții autentici (nu către cei de carton care înfloresc în timpuri de pace, afluență și consumerism)

e. O scădere a individualismului care s-a consolidat în ''market society'' în ultimii 30 de ani

f. Culturile religioase vor arăta diferit (practicile contemplative vor deveni din ce în ce mai populare prin reflecția la natura umană interconectată)

g. Noi tipuri de reformă (în sistemele medicale și în ideea de guvernare per ansamblu)


II. TEHNOLOGIE

a. Barierele de reglementare asupra instrumentelor online vor dispărea (mare parte din viața noastră se va muta în spațiul virtual, să ne gândim, de exemplu, la revoluția WFH - Work From Home)


b. Un stil de viață digital mai sănătos (cel mai probabil vom regândi modul în care putem construi comunități cu ajutorul tool-urilor digitale)


c. Un boom al realității viruale (chiar dacă vom sta în continuare izolați, VR-ul ne va permite să experimentăm realități la care în momente de criză nu puteam avea acces)


III. ȘTIINȚĂ/SĂNĂTATE

a. Creșterea telemedicinei (sub forma unor vizite remote facilitate de tehnologie)


b. O reconsolidare a familiilor (acestea își vor crea mai multe plase de siguranță pentru asigurarea bunăstării, inclusiv în perioade de criză, vom putea chiar discuta de Universal Family Care, la fel cum se discută în prezent de UBI - Universal Basic Income)


c. Guvernul va deveni Big Pharma (o posibilă de-privatizare a sistemelor de sănătate din unele state care nu acționează decât în momentul în care o rată specifică a profitabilității este atinsă)


d. Știința va (re)câștiga teren (după o generație în care o serie de pseudo-științe au suplinit știința autentică, aceasta își va recâștiga credibilitatea, va fi un fel de Return of the Jedi)IV. GUVERNANȚĂ

a. Parlamentele vor putea, în final, să devină virtuale aproape în integralitate (multe instituții se vor muta în spațiul virtual)


b. ''Big government'' revine (prin acțiunea lor locală, regională și națională, guvernele deja au devenit mult mai vizibile și este posibil să observăm o creștere a cotelor de încredere în puterea executivă după un lung declin)


c. Serviciul pentru guvern își va recăpăta însemnătatea (ideea conform căreia un guvern funcțional este necesar pentru o societate sănătoasă a revenit și, implicit, onoarea patriotică de a servi executivul)


d. Un nou federalism/etatism civic (facilitat de solidaritatea națională, justiția socială, centrele de policy-making eficiente etc.)


e. Regulile după care am trăit până în prezent se vor schimba (anularea anumitor credite, ștergerea multor datorii în favoarea creării unei societăți cu mult mai puține inegalități; și asta se va întâmpla pentru că e clar că în timp de criză și nu numai - cel puțin așa se pare - regulile nu se mai aplică)


f. O încredere revitalizată în instituții (în special în cele publice)


g. Apariția unui nou val de mișcări politice (poate chiar un Occupy Wall Street 2.0, mult mai masiv și violent)V. ALEGERI

a. Votul electronic va deveni mainstream (modelul Estoniei nu va mai reprezenta un caz excepțional)


b. Prelungirea perioadelor de vot (Ziua Alagerilor va deveni Luna Alegerilor)


c. Votul prin e-mail va deveni norma


VI. ECONOMIA GLOBALĂ

a. Mai multe restricții aplicate asupra cosnsumului realizat de mase


b. Consolidarea lanțurilor de aprovizionare locale/naționale (după experiențele cu lanțurile logistice globale afectate de pandemie, securizarea lanțurilor locale va deveni din nou o prioritate, nu însă percepută ca un fel de protectționism, ci ca un plan B, pe timp de criză)


c. Inegalitățile economice vor crește semnificativ (noi dezbaterei de tipul 1% vs. 99%, 5% vs. 95% sau 20% vs. 80% vor apărea)VII. STIL DE VIAȚĂ

a. O dorință accelerată pentru diversitate (de data aceasta, focusată pe necesitățile pragmatice - introducerea în universități a cursurilor despre crizele economico-financiare și pandemii, tehnologii aplicate și studii de securitate)


b. Mai puțin ieșit în oraș și mai mult home cooking (cetățenii multor societăți avansate cheltuie destul de mulți bani pe mâncatul în oraș, ceea ce s-ar putea schimba semnificativ în contextul unei recesiuni economice)


c. O revitalizare a parcurilor (ca spațiu care să acomodeze atât mulțimile, cât și să favorizeze distanțarea socială)


d. O schimbare în înțelegerea noastră despre „schimbare“ (acel ''paradigm shift'' din folclorul științei va face mai mult referire la tranziția de la o societate liberă către una în care anumite lucruri vor rămâne posibile dar nedezirabile)


e. „Tirania“ obiceiurilor constructive (industria „oprimizării“ stilurilor noastre de viață - performanță, eficiență, productivitate - ne-a determinat să ne desprindem de acele obiceiuri care ne disciplinau și ne făceau consistenți în acțiunile noastre, cum ar fi făcutul patului dimineața și altele considerate neimportante în ultimele decenii)


Pe fondul acestor schimări, lumea se va transforma radical în viitorul apropiat. Să fim pregătiți și să nu uităm că schimbarea este singura constantă din această lume.

99 afișare0 comentariu