• Marco Badea

6 februarie 2020 - imaginea zilei pe glob


photo source: @Leah Millis/Reuters

Imaginea zilei vine din Statele Unite, acolo unde la Washington DC, Donald Trump s-a lăsat pozat ținând o copie a paginii de început a cotidianului american Washington Post, imediat după ce Senatul american l-a achitat pe locatarul de la Casa Albă de abuzul de putere și obstrucția Congresului. Pe fond, potrivit CNN, preşedintele SUA Donald Trump a fost achitat aseară în Senatul SUA, la încheierea procesului său istoric de destituire, cu sprijinul tuturor aleşilor republicani, cu excepţia unuia, senatorul de Utah, Mitt Romney și fără niciun vot din partea membrilor partidului democrat. După cum a titrat Washington Post, un număr de 52 dintre cei 100 de senatori americani l-au declarat pe preşedintele american nevinovat de abuz de putere şi 53 de acuzaţia de obstrucţionare a bunei funcţionări a Congresului, acuzaţii adoptate la 18 decembrie de Camera Reprezentanţilor.

În opinia democraţilor, după cum subliniază și USA Today, Trump se face vinovat de ''abuz de putere'' pentru că ar fi condiţionat un ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina şi o primire a preşedintelui Zelenski la Casa Albă de reluarea anchetării lui Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, iar acuzaţia de ''obstrucţionare a Congresului'' ar rezulta din încercările liderului american de a împiedica investigarea acestui scandal prin instrucţiuni date unor actuali şi foşti membri ai administraţiei americane de a nu coopera în anchetă.

Cu alte cuvinte, după cum scrie și The New York Times, în Senatul american au ajuns să slobozească demonii autocrației. În fapt, pe ruinele fumegânde ale bătăliei care a început la 24 septembrie 2019, ca să mă exprim mai plastic, dansează tăcut, împreună cu demonii, angoasa celor care au văzut căzând, una câte una, fortificațiile unui sistem constituțional și politic pe care l-au crezut inexpugnabil. Altfel spus, verdictul în procesul de destituire adâncește falia politică și mărește miza și tensiunea campaniei electorale prezidențiale aflate începând deja în faza preliminarelor. Confruntat cu o campanie turbulentă de realegere şi cu posibile alte anchete în Congres, astăzi, după cum notează și The Wall Street Journal, Trump i-a numit pe democraţii care au încercat să-l destituie "necinstiţi şi corupţi", şi i-a acuzat pe unii dintre adversari săi politici că invocă credinţa religioasă pentru a-şi justifica acţiuni greşite, deși președintele SUA nu a menţionat niciun nume în mod direct. Firește, Donald Trump a făcut referire la religie, pentru că declaraţiile lui au fost făcute la Micul Dejun cu rugăciune, eveniment tradiţional la Washington. NBC News, ca să facă lumină pe tema religiei, ridicată de Trump la fileu în actualul context, a citat-o azi pe preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, o catolică desăvârșită și iniţiatoarea anchetei în vederea destituirii lui Donald Trump, care a declarat în decembrie 2019 că nu îl urăşte pe acesta şi că se roagă pentru el. De altfel, senatorul republican Mitt Romney, un mormon deja cunoscut, a invocat ieri credinţa religioasă atunci când a votat pentru demiterea lui Trump pentru abuz de putere. De reținut că Donald Trump, care candidează pentru realegere pe 3 noiembrie, după cum reiese din ce scrie azi ABC News, beneficiază de un sprijin puternic din partea creştinilor evanghelici şi a catolicilor conservatori. Totodată, potrivit CBS News, Donald Trump a afirmat azi, în fața unei mulțimi de susținători aflați la Casa Albă, că a trecut prin infern și că nu a făcut nimic rău, adăugând că "A fost diabolic şi corupt ce s-a întamplat. A fost vorba de poliţişti murdari, de turnători şi de mincinoşi, iar acest lucru nu ar mai trebui să i se întâmple vreodată unui preşedinte." De amintit că Donald Trump este al 45-lea preşedinte al Statelor Unite şi doar al treilea, după Andrew Johnson în 1868 şi Bill Clinton în 1988, împotriva căruia Congresul a declanşat procedura de impeachment. Richard Nixon a fost aproape de această situaţie, pe care a evitat-o demisionând în 1974. În altă ordine de idei, dacă istoria are cotituri, ieri a fost una dintre ele.

  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier