• Marco Badea

5 februarie 2020 - imaginea zilei pe glob


photo source: @Mark Wilson/https://www.gettyimages.com/

Imaginea zilei vine din SUA, acolo unde la Washington, în fața congresului american, președintele SUA, Donald Trump, a ținut discursul anual privind Starea Națiunii. În acest timp, cât Trump vorbea, Nancy Pelosi, purtătorul de cuvânt al Camerei, rupea paginile discursului lui Donald Trump. Potrivit CNN, preşedintele american Donald Trump şi-a început discursul despre Starea Uniunii, afirmând că "în urmă cu trei ani am lansat marea revenire americană". CNBC afirmă că cu doar nouă luni înainte de alegerile prezidenţiale din SUA, Donald Trump s-a lăudat cu promisiunile sale "respectate" şi cu o economie în creştere, fără a spune un cuvânt despre procesul său de impeachment, în preziua pronunţării verdictului, care va fi cel mai probabil o achitare. Altfel spus, după cum bine observă The New York Times, divizarea care domneşte în clasa politică, ca şi în întreaga ţară, a fost palpabilă în timpul tradiţionalului discurs al preşedintelui privind Starea Națiunii. De reținut că preşedintele SUA a evitat ostentativ să strângă mâna întinsă de preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi. Pe fond, în cele 90 de minte în care a vorbit, Donald Trump a făcut referire la realizările primului mandat ca argumente pentru un al doilea, încercând să atingă tema conform căreia primul mandat e pentru al doilea mandat, iar al doilea mandat e pentru istorie. Cu alte cuvinte, starea politică a națiunii în America este lamentabilă. Un întreg partid, cu firave excepții, fiind aici vorba de partidul Republican, și-a urmat obedient liderul pe buza prăpastiei autocrației, refuzind, la procesul de destituire, devaluirea adevărului tainut de Administrație într-un caz de o gravitate fără precedent, tentativă lui Donald Trump de a extorcă un stat străîn, cu bani publici autorizați de Parlament și în folos electoral personal.

De reținut că azi, proces de destituire s-a încheiat, iar Președintele Trump a fost absolvit de vină, fiind liber să facă ce poftește într-un sistem în care echilibrul puterilor este șubrezit până la inexistenă, după cum notează și ABC News. Astfel, Donald Trump traversează o perioadă bună, iar achitarea sa va marca epilogul unui proceduri de destituire, care nu i-a afectat bază electorală fidelă. Chiar mai bine, potrivit ultimului sondaj al Institutului Gallup, miliardarul republican are o cotă de încredere de 49%, scorul său cel mai ridicat de la instalarea la Casa Albă, în ianuarie 2017. Iar cireaşa de pe tort, scrie Newsweek, constă în faptul că alegerile primare democrate pentru a-i desemna un contracandidat au început luni, în statul Iowa, cu un fiasco răsunător.

Totodată, după cum subliniază și New York Post, în aceeaşi Cameră a Reprezentanţilor în care a fost pus sub acuzare pentru abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului, liderul de la Casa Albă a abordat toate temele campaniei care urmează pentru scrutinul din 3 noiembrie: "zidul puternic" împotriva imigraţiei venite din Mexic, intenţia sa de a interzice avorturile "târzii" şi acuzaţiile împotriva candidaţilor democraţi care militează, în opinia sa, "pentru un control socialist al sistemului nostru de sănătate".

USA Today notează că preşedintele SUA şi-a apărat şi politica externă, exprimându-şi încă o dată susţinerea pentru liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido, unul dintre invitaţii săi în Congres, împotriva dictatorului socialist Nicolas Maduro, a cărui tiranie a promis că va fi distrusă. Trump a trecut rapid prin confruntarea sa cu Iran şi planul de pace israeliano-palestinian, a scris azi Washington Post, înainte de a-şi reafirma dorinţa de a readuce acasă la termen soldaţii americani din Afganistan, unde, a spus el, armata SUA nu poate avea rolul de "menţinere a ordinii".

Într-un gest către tabăra sa, Busniness Insider amintește că Donald Trump a anunţat că lui Rush Limbaugh, prezentator de radio şi figură de prim-plan a sferei conservatoare care a dezvăluit recent că suferă de cancer pulmonar, i se va decerna "Medalia libertăţii". Aceasta i-a fost înmânată, în aplauze susţinute, de Prima Doamnă a SUA, Melania Trump.

De reținut, după cum se poate vedea și în THE Hill, că aleşii opoziţiei s-au abţinut cel mai adesea să aplaude discursul lui Trump, spre deosebire de precedentele discursuri privind Starea Uniunii. În aceste condiții, Alexandria Ocasio-Cortez, mezina Congresului şi figură în ascensiune a stângii democrate, s-a numărat printre aleşii care au boicotat această întâlnire instituţională pentru "a nu legitima" un preşedinte care nu respectă, în viziunea ei, nici legile, nici Constituţia. Alţii au plecat chiar în timpul discursului, denunţându-i "minciunile".