• Marco Badea

31 ianuarie 2020 - #BrexitDay - imaginea zilei pe glob


https://www.bbc.com/news/uk-politics-51333314?fbclid=IwAR27jjAwW2L1pMSzLbEyZmXqI9tqfjU93B7evfWkrUgLLgqfID2he3yev5E

E #BrexitDay, iar după 47 de ani, Union Jack, steagul oficial al Marii Britanii, tocmai a fost coborât din fața Consiliului European, astfel Marea Britanie părăsește blocul comunitar al Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, astăzi, la lăsarea serii, va apune soarele peste aproape 47 de ani de istorie, în care Regatul Unit a fost parte din Uniunea Europeană. Totuși, după cum remarcă și The Guardian, Odiseea Brexitului e departe de a fi încheiată, iar europenii au învățat că cele mai prețuite și îndrăgite instituții ale lor sunt mai fragile decât credeau. Pe fond, trebuie menționat faptul că în seara asta asistăm la o despărțire care va avea urmări importante, pe mai multe planuri și, cel mai probabil, pentru mai multe generații. În altă ordine de idei, după cum remarcă The Times, urmările Brexitului se vor simți mai mult pe insulă decât pe continent, dar vor fi, cu siguranță, sesizabile de ambele părți. Blocul comunitar al UE pierde a doua mare economie pe care o avea în interiorul sau, precum și o putere militară și nucleară cu loc permanent în Consiliul de Securitate și cu un prestigiu global încă semnificativ, atât la nivel politic, economic, cultural, științific, academic sau intelectual, în timp ce Regatul Unit își va vedea diminuată considerabil, capacitatea de a influența politica și economia lumii și chiar va dispărea complet din procesul decizional și de influență pe plan european.

Altfel spus, prin decuplarea de la multiplicatorul de influență globală care era UE pentru Regat, The Standard spune că Marea Britanie va ramane cel mult o putere de nivel mediu, dar mai ales va intra într-o perioadă de turbulențe ale credibilității monarhiei și unității regatului, care se vor agrava în anii următori, odată cu succesiunea la tron și cu insistența mișcării suveraniste scoțiene, realimentată acum de noul argument politic promovat de șefa guvernului din Scoția, Nicola Sturgeon. De amintit că de mâine începe perioada de tranziție, care se întinde între 1 februarie și 31 decembrie 2020. Astfel, Regatul Unit intră în ceea ce cotidianul Financial Times numește "zona crepusculară" în care actualele reguli rămân încă în vigoare. asta înseamnă că libertatea de mișcare a mărfurilor, capitalului, serviciilor și persoanelor continuă neschimbate pe toată perioada anului. Drept urmare, cetățenii UE din Marea Britanie încă vor avea dreptul să beneficieze de statut de rezident în UK făcând solicitare.

photo source: https://www.bbc.com/news/uk-politics-51333314?fbclid=IwAR27jjAwW2L1pMSzLbEyZmXqI9tqfjU93B7evfWkrUgLLgqfID2he3yev5E

De reținut și că cetățenii UE care sosesc în Marea Britanie în perioada 1 februarie - 31 decembrie 2020, vor beneficia de aceleași drepturi ca și cei sosiți înainte de această perioadă. În celași timp, cetățenii britanici din țările UE au drept de rezidență garantat, dar numai în țara în care se află și nu beneficiază de libertate de mișcare după 31 decembrie 2020. Atenție, în perioada de tranziție mai sus menționată, documentele de călătorie rămân aceleași: carte de identitate sau pașaport. 


Potrivit BBC News, curând după 1 februarie, probabil la începutul lui martie, vor începe negocierile dintre UK și UE în vederea unui acord care să reglementeze relațiile dintre cele două entități politice după 1 ianuarie 2021. Dan Tăpălagă precizează foarte bine în G4Media, cum că varianta unui compromis între UE și Marea Britanie nu va avantaja însă pe termen lung Uniunea Europeană, care are nevoie acum ca de aer să demonstreze că modelul său federalist de funcționare este superior izolaționismului, că vechiul model al statelor-națiune este falimentar, fără nicio șansă de funcționare în umbra marelui imperiu. CNN amintește că Acordul de retragere, îndelung dezbătut între Bruxelles și Londra și inițial respins de trei ori de Camera Comunelor, garantează mai ales dreptul cetățenilor UE care se află acum deja în Regatul Unit.  De altfel, cu privire la securitatea socială, care a fost îndelung negociată, Londra a acceptat în fine să continue situația actuală în care studenții europeni trebuie să se înscrie în sistemul național de sănătate britanic, fără a avea nevoie de o carte europeană de sănătate. Pe lângă dreptul cetățenilor, acest text de aproape 600 de pagini, reglementează și problema spinoasă a frontierei ce nu trebuie să existe între Irlanda și Irlanda de Nord, prin păstrarea celei din urmă în Uniunea Vamală.

Trebuie stipulat și că Acordul de retragere mai stabilește și formula prin care va fi calculată suma de bani pe care Regatul Unit o mai datorează UE în baza actualelor reglementări ale bugetului european.  În acest context, putem doar spera că peste încă o generație politică, după trecerea valului populist și a iluziilor privind regasirea grandorii Regatului Unit prin despărțirea de UE, în insulă va reaparea miscarea proeuropeana, de tipul celei care a dus, la începutul anilor '70, la alăturarea Marii Britanii blocului european. Rămâne de văzut cum va arăta Uniunea Europeana atunci, pentru că și pentru UE urmează o perioadă de transformări inevitabile. Totuși, la finalul acestei povești care se întinde pe 47 de ani, The Economist aduce o odă efectelor pozitive a ceea ce a însemnat prezența Angliei în UE: A fost un membru ciudat al UE. S-a alăturat târziu, s-a văicărit întruna iar acum a devenit prima țară din istorie care pleacă. Totuși, dincolo de nesuferita caricatură, Anglia a jucat un rol util. A promovat o viziune liberală a UE și a fost un bastion împotriva dirijismului. Diplomații britanici au blocat proiecte față de care erau sceptici, precum o politică a apărării comună și le-au accelerat pe cele pe care le sprijineau, precum cel al pieței comune. Contrar imaginii pe care și-o face despre sine, Anglia a fost rareori singură în UE. Anglia a fost cel mai zgomotos avocat al politicilor sprijinite azi (în tăcere) de multe țări membre.

  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier