• Marco Badea

30 de ani de la "Duminica Orbului"


Azi se împlinesc 30 de ani de la momentul în care cei mai mulți dintre românii care sunt acum în viață au votat pentru prima dată în mod real, legitim și democratic. La 30 de ani distanță de când Iliescu a obținut un scorul de 85,7% (adică 12.232,498 de milioane de voturi) din totalul voturilor exprimate de români (14.378,693) în acea "duminică a orbului", România se află la răscruce de vânturi și are în față două rânduri de alegeri (locale și parlamentare) spre sfârșitul acestui an. Marea provocare constă în faptul de a vota cât mai mulți dintre români, mult mai aproape de creier și mult mai departe de burtă și de buzunar. Ar fi bine dacă s-ar vota în spirit occidental și s-a configura o majoritate paralmentară în viitorul legislativ de la București, care să aibă puterea și dorința să reformeze corect și fără parti-pris-uri or interese politice, anumite disfuncționalități ale statului român, asumându-și în mod special reforma constituțională.

photo source: adevarul.ro

La 30 de ani de când gașca condusă de Ion Iliescu s-a pus la adăpostul procentelor uriașe obițute în alegeri, transformând acei primi ani de tranziție democratică ai României într-un colaps care ne-a blocat viitorul față de multe țări ale blocului comunitar european, este important să nu mai căutăm personaje mesianice în politică, ci să analizăm ofertele electorale care ne sunt prezentate, să comparăm fondul pe care se bazează acestea și să punem multe întrebări, chiar deranjante. La 30 de ani distanță de când Iliescu i-a păcălit pe părinții și bunicii noștri, e important ca noi să înțelegem care este relația dintre guvernant și guvernat și cât de necesară este transparența și sinceritatea într-o asemenea relație.


Firește, provocările generate de pandemia de COVID-19 vor juca un rol destul de puternic în discursul electoral din această toamnă, populismul va avea mult spațiu de manevră, radicalizarea și elementele naționaliste vor trimite în beznă muți neuroni și răfuiala politică va jubila, cetățeanul fiind doar o notă de subsol a multora dintre viziunile politice ale celor care vor veni să ne ceară să-i învestim în funcție cu votul nostru.

Dacă cei care au votat în 20 mai 1990 s-au născut orbi, urmând ca apoi, de-a lungul anilor, să înceapă să vadă și perceapă culorile contextului, la 30 de ani distanță de când România a început această cursă democratică prin istorie, noi, cei născuți în tranziția democratică, avem în față alegerea de a închide ochii sau de a îmbrățișa valorile și principiile europene și nord-atlantice.


Și referitor la istoria acelei zile, nu pot să nu consemnez ceea ce spunea Ion Rațiu în jurnalul său, atunci când vorbea de frauda masivă din 20 mai 1990. De reținut că în 21 mai, a organizat o conferință de presă pentru ziarele străine în care a precizat: ”Arătăm filmul pregătit special în cursul prânzului, în care se văd nenumărate neregularități, inclusiv construirea de urne de vot. Voiau gazetarii să știe de ce urnele nu erau goale și legitim făcute pentru centrele de votare. Am repetat porțiunea filmului și le-am atras atenția asupra unor detalii. Am tradus cuvintele distinct auzibile. Ai noștri sosiseră tocmai când încărcau niște urne, afară, în stradă. Au alertat Poliția. Imediat discuția a început. Ce facem? Le ducem înăuntru. Le băgăm în curte. Și așa au făcut. După sosirea Poliției, atelierul a fost inspectat. Foarte mult material disponibil, pentru construirea de multe urne, peste tot. Comentariul meu, adresat gazetarilor: Dacă operația a fost legitimă, de ce au oprit-o?… Urnele erau sau pline cu buletine de voturi false, sau urmau să fie duse pentru a fi umplute cu voturi pentru Front, și apoi livrate Centrelor Electorale pentru a fi numărate”.

În altă ordine de idei, trebuie să oprim rutina alternanței de iluzii și dezamăgiri și să ne apucăm să construim sănătos. Material avem. Important e dacă reușim să pune și de-o echipă. În fond, abia atunci când îndatorirea exercitării unui drept e bine învățată, vom ști ce să facem cu el, pentru că îl vom fi cîștigat printr-o formă de coerciție.

49 afișare0 comentariu