• Marco Badea

3 martie 2020 - imaginea zilei pe glob


Photo source: https://www.facebook.com/CharlesMichel/photos/

Imaginea zile vine din avionul în care liderii UE, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi cel al Parlamentului European, David Sasoli împreună cu prim-ministrul grec, s-au aflat azi, în timp ce mergeau spre granița greco-turcă pentru a vedea care e situața cu valul de refugiați, chiar din teren, de la fața locului. The Guardian precizează că Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat azi o serie de măsuri menite să ajute Grecia să-și protejeze frontierele, pe fondul numărului uriaș de refugiați care vin dinspre Turcia, după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a deschis granițele pentru a le permite acestora să ajungă în Europa, într-un gest de șantajare a Bruxelles-ului. În aceste condiții, Deutsche Welle informează că premierul Kyriakos Mitsotakis, a declarat că forţele de ordine greceşti au împiedicat peste 24.000 de migranţi să intre ilegal în Grecia dinspre Turcia, dintre care 183 de persoane au fost arestate. Euronews notează că în conferința de presă, susținută alături de președintele Parlamentului European, David Sassoli, președintele Consiliului European, Charles Michel, prim-miniștrii Greciei și Croației, stat care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, Kyriakos Mitsotakis, respectiv Andrej Plenković, Ursula von der Leyen a precizat că ”în zilele și săptămâna următoare vom depune eforturi pentru a ne asigura că oferim sprijinul necesar. Această situație nu reprezintă doar problema Greciei” ci este ”responsabilitatea întregii Europe. 

Ursula von der Leyen, care a vizitat azi granița greco-turcă alături de ceilalți lideri ai instituțiilor europene, într-un gest de solidaritate, a declarat, potrivit CNN, că Frontex va trimite ”o navă de patrulare tip offshore, șase nave de coastă, două elicoptere, o aeronavă ș trei vehicule cu termoviziune”. Astfel, cele 530 de forțe de ordine care asigură paza frontierelor maritime și tereste vor fi suplimentare cu 100.

În plus, enunță BBC News, președintele Comisiei Europene a promis Greciei asistență financiară în valoare de 700 de milioane de euro, 350 de milioane de euro fiind dislocați imediat, cu posibilitate de a suplimenta suma cu încă 350 de milioane de euro, printr-o rectificare bugetară. De asemenea, se va activa și Mecanimsul de protecție civilă, ca urmare a solicitării Greciei, prin care Atena poate primi asistență în termeni de echipament medical, corturi, pături, după caz din partea Uniunii Europene.

La rândul său, premierul grec Kyriakos Mitsotakis, scrie ABC News, a spus azi că "Aceasta nu mai este o problemă de refugiaţi. Este o tentativă flagrantă a Turciei de a folosi oameni disperaţi pentru a-şi promova agenda geopolitică şi a devia atenţia de la situaţia îngrozitoare din Siria,'' acesta estimând că această strategie a Turciei ''a eşuat şi va continua să eşueze''. Totodată, premierul elen a mai spus, după cum titrează și Reuters, că ''Europa nu va fi şantajată de Turcia cu problema refugiaţilor'', șeful guvernului de la Atena continuând continuat cu faptul că Europa nu a fost la înălţimea aşteptărilor în gestionarea crizei migraţiei, sperând totuși că această criză va fi un apel de trezire pentru fiecare, ca să-şi asume responsabilităţile. The Telegraph evidențiază că Charles Michel a vorbit şi el despre protejarea frontierelor externe ale UE, adăugând însă că ''este crucial să se acţioneze în mod proporţional şi să se respecte demnitatea umană şi normele internaţionale". De amintit că în urma violenţelor de la frontiera turcă, Grecia a suspendat timp de o lună dreptul refugiaţilor de a cere azil şi a anunţat manevre militare cu muniţie de război în zona insulei Lesbos, pentru a descuraja venirea migranţilor. Pe acest fond, numeroase ONG-uri au criticat Grecia pentru că a recurs la gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc împotriva migranţilor care au încercat să-i treacă frontiera terestră. În altă ordine de idei, Bloomberg.com scrie că Angela Merkel le-a spus azi, parlamentarilor din formaţiunea sa politică, Uniunea creştin-democrată (CDU), că îşi doreşte înfiinţarea unor zone de siguranţă în nordul Siriei, unde Turcia este într-o dispută tot mai profundă cu Rusia. În același timp, cancelarul german l-a criticat pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru că a refuzat să ia parte la o întâlnire în patru cu preşedintele turc Recep Tayyp Erdogan şi cel francez Emmanuel Macron pentru a detensiona criza din Siria. Dincolo de peisajul zilei, declarația de fond ar fi cea făcută de șefa Executivului European, Ursula von der Leyen, care a spus: ”Cei care urmăresc să pună la încercare unitatea Europei vor fi dezamăgiți. Turcia nu este un dușman iar oamenii nu sunt doar mijloace pentru a-ți atinge un obiectiv”.

31 afișare0 comentariu