• Marco Badea

24 ianuarie 2020 - imaginea zilei pe glob


photo source: https://twitter.com/vonderleyen/status/1220602177774813184

Astăzi imaginea zilei reprezintă trei persoane și un moment istoric. Altfel spus, preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului, vegheați de aproape de Michel Barnier, negociatorul șef al UE cu UK, au semnat azi acordul cu privire la Brexit, aprobat de Regatul Unit pentru a permite ratificarea sa de către Parlamentul European. Aseară, după cum amintește și Euronews, Marea Britanie a încheiat procedura de ratificare, după ce Regina Elisabeta a II-a şi-a dat consimţământul scris. Practic, #Brexitul a intrat pe ultima sută de metri și nu mai există vreo cale de întoarcere. Cu acordul oficial al Ursulei von der Leyen şi al lui Charles Michel, textul va fi supus acum atenţiei Parlamentului European în 29 ianuarie pentru ratificare. Iar, apoi, joia viitoare, după cum arată și The Times, diplomaţii statelor membre ale UE vor aproba în scris raportul, asigurând astfel retragerea în ordine a Marii Britanii în 31 ianuarie la miezul nopţii. În altă ordine de idei, e de menționat faptul că ieșirea istorică a Marii Britanii din Uniunea Europeană a mai rămas doar o chestiune de timp, calculat deja în zile. Cu alte cuvinte, #BREXIT, cea mai mare minciună a începutului de secol, se va produce la sfârșitul acestei luni, după 3 ani și jumătate de la referendumul prin care britanicii au decis să se despartă de blocul comunitar al Uniunii Europene.

photo source: https://twitter.com/vonderleyen/status/1220602177774813184

De amintit că a fost nevoie de alegeri anticipate, scrituni pe care a mizat prim-ministrul conservator boris Johnson, pentru ca să se obțină o majoritatea solidă în parlament, care să voteze apoi Acordul Brexit negociat de premierul Boris Johnson cu Bruxelles-ul. Totodată, după cum explică și BBC News, separarea oficială dintre UE și Marea Britanie este însoţită de o perioadă de tranziţie până la sfârşitul anului 2020. Regatul Unit va continua să aplice reglementările UE în această perioadă, fără a lua parte totuşi la deciziile comunitare. Adică nu vor mai fi prezenți în Parlamentul European, în Consiliul European sau în Comisia europeană.

Pe fond, această perioadă de tranziție va permite o retragere calmă a Marii Britanii din acest mariaj politico-istoric cu Uniunea Europeană. Răgazul va permite, de asemenea, celor două părţi să-şi negocieze viitoarea relaţie, în special, un acord comercial. Robert Lupițu, redactorul șef al platformei online Calea Europeană, a enunțat faptul că cele două imagini de mai sus "sunt imaginile zilei în lumea politică globablă." Acesta a spus și că ele "implică o ruptură care va schimba cursul a cel puțin o generație. Și pe insulă, dar și pe continent. La 1 februarie, Regatul Unit va fi primul stat care va fi părăsit Uniunea noastră."

54 afișare0 comentariu