• Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier

  • Marco Badea

21 ianuarie 2020 - imaginea zilei pe glob


Photo source: https://time.com

Astăzi, imaginea zilei este ceva mai atipică și face referire la ediția specială a revistei americane TIME, care a fost publicată pentru al doilea an consecutiv, în parteneriat cu Forumul Economic Mondial. Ediția specială prezintă o copertă cu principalele personalități care participă zilele astea la Davos. Totodată, este prezentat și conflictul deschis dintre activista de mediu din Suedia, Greta Thunberg și președintele SUA, Donald Trump, privind urgența climatică.

Tema revistei face referile la următoare generație de lideri care are să conducă lumea, iar în paginile numărului apărut azi, se pot găsi deja însemnările care privesc rapiditatea cu care se întamplă sub ochii noștri, schimbarea generațională a liderilor globali. De la premierul finlandez, Sanna Marin, în vârstă de 34 de ani, care a devenit cel mai tânăr șef de guvern din UE și OCDE și până la Sebastian Kurz, în vârstă de 33 de ani, care a redevenit cancelar al Austriei, liderii lumii încep să își constuiască imaginea de la vârste relativ fragede pentru politică sau scena internațională.

Populația globală sub 30 de ani a crescut din 2012, iar astăzi reprezintă mai mult de jumătate din cei peste 7,8 miliarde de oameni de pe planetă. Cum va arăta lumea când are să fie condusă de această nouă generație? Aceasta este întrebarea centrală din cea de-a doua ediție anuală Davos a revistei americane TIME. Pe fond, explicațiile sunt multiple și complexe, dar se poate spune și că, pe măsură ce tinerii din lume îi forțează din ce în ce mai mult pe adulți, ca aceștia din urmă să se confrunte cu pericolele inacțiunii lor, se consitituie posibilitatea de a se recunoaște că viața nu trebuie să fie așa cum este în acest moment, iar contextul poate fi îmbunătățit. Probabil Greta Thunberg este cel mai vizibil lider al acestei noi generații, dar tinerii lideri își ridică vocea în lume, făcându-se auziți și devenid o forță pe tot globul, totodată luptând pentru cauze în zone care variază, de la climă la inegalitate de rasă și de gen și până la corupție sau libertatea de explimare. Un exemplu puternic a fost dat în ultimul an, de tinerii care s-au aflat în fruntea mișcărilor din Hong Kong. Aceștia protestează de aproape un an de zile pentru suveranitatea metropolei și libertatea culturală și socială a orașului. Cu alte cuvinte, tinerii de azi sunt viitorul de mâine. Și în mod clar, ei vor avea mult de lucru, pentru a acoperi carențele lăsate de generațiile părinților și bunicilor lor.