• Marco Badea

10 ianuarie 2020 - imaginea zilei pe glob


Photo source: @Geoff Robins/AFP/Getty Images

CONTEXT: În Toronto, Canada, oamenii au ieșit în stradă să aprindă lumânări pentru victimele zborului 752 Ukraine International Airlines, care s-a prăbușit miercuri în Iran. În primele ore nu a existat o clarificare a cauzelor care au dus la prăbușirea Boeing-ului 737. Cu toate acestea, aseară, premierul canadian Justin Trudeau a anunțat într-o conferință de presă că informațiile din ”surse multiple” arată că avionul Ukraine International Airlines s-a prăbușit după ce a fost lovit de o rachetă iraniană, potrivit presei canadiene. Prăbușirea avionului în apropiere de Teheran, la câteva minute după ce armata iraniană a început tirul de rachete asupra bazelor militare americane din Irak, a dus la moartea tuturor celor 176 de persoane aflate la bord. În avion se aflau și 63 de cetățeni canadieni. Avionul se îndrepta spre Kiev, însă cei mai mulți pasageri, 138 la număr, aveau escală în Kiev, iar destinația finală era Canada. BBCNews l-a citat pe prim-ministrul canadian, Justin Trudeau, care a precizat că avionul a fost doborât „probabil, din greșeală”.

De reținut că declarația premierului canadian vine după ce mai multe surse americane au dezvăluit că există o „probabilitate foarte mare” ca zborul 752 care a decolat miercuri de pe aeroportul din Teheran să fi fost doborât de sistemele antiaeriene ale Iranului.

Un satelit militar a detectat, de asemenea, amprentele termice provenind de la două lansări de rachete antiaeriene, cel mai probabil SA-15. La puțin timp, satelitul a detectat o nouă amprentă termică, provenită în urma exploziei în aer a aeronavei civile. Momentul în care o rachetă sol-aer a interceptat avionul a fost filmat de un martor ocular.

#Stiri #10ianuarie2020 #ImagineaZileiPeGlob #Iran #Canada #UkraineInternationalAirlines #Boeing737

36 afișare0 comentariu