• Marco Badea

Rolul schimbărilor climatice în incendiile din Australia


Ce rol joacă schimbările climatice în dezastrul provocat de incendiile ce nu se opresc de câteva luni în Australia?

Photo source: https://www.insider.com - Activists rally for climate action at Sydney Town Hall on December 11, 2019 in Sydney, Australia.

Conform The Sydney Morning Herald, oamenii de știință de la Universitatea din Sydney, menționează lipsa aproape absolută de umiditate la nivelul solului, ca motiv esențial pentru care incendiile au fost atât de severe în ultimele luni.

Altfel spus, emisiile de gaze cu efect de seră, nu provoacă în mod direct incendiile care mistuie Australia, dar joacă un rol puternic în creșterea temperaturilor medii, ajungându-se până la situații extreme și contribuind astfel la condițiile creării unui cadrul deosebit de uscat la nivelul solului, fapt ce determină înmulțirea focarelor ce se întind pe aproape tot estul Australiei. Mai corect spus, criza climatică prelungește sezonul de incendiu!

De reținut că Australia s-a mai confruntat cu o situație aproape asemănătoare, undeva prin 1974. Doar că de această dată, pe fondul efectelor produse de încălzirea globală, natura continentală a dezastrului este mult mai puternică. Fumul și lipsa de oxigen sunt deja prezente în Noua Zeelandă.

The Guardian scrie că în 1974, incendiile au mistuit cea mai mare suprafață de hectare din Australia, doar că acele incendii aveau o natură cu totul diferită. Atunci, precipitațiile peste medie înainte de sezonul de incendiu, au adus umiditate la sol, focul distrugând doar păduri și pajiști în regiunea vestică, fără să afecteze oamenii. Astfel, lichidarea s-a putut face mult mai ușor decât în prezent.

Prin comparație, incendiile din acest an se desfășoară în regiunea estică a Australiei, acolo unde locuiesc oamenii și unde zona emisiilor de gaze cu efect de seră e foarte prezentă. Asta a dus la alimentarea unui sol uscat cu o umiditate aflată la cele mai mici valori istorice înregistrate vreodată, care și pe fondul secetei din ultimii 3 ani, nu permite deocamndat lichidarea incendiilor.

Mai jos am pus o reprezentare grafică a suprafeței totale arse/hectare pe an, în ultima jumătate de secol.

#Stiri #Climatechange #Australia

95 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier