• Marco Badea

Kitsch-ul democratic din interiorul României


E tot mai greu să fii imparțial în țara asta, mai ales în focurile ultimei săptămâni aferente campaniei electorale pentru turul doi al alegerilor prezidențiale. 

Polarizarea opiniilor în spațiul public, mai ales ale jurnaliștilor, unii chiar foarte importanți, arată cât de departe suntem încă de valențele occidentului ... la 30 de ani de la dispariția comunismului în partea asta de Europă.

Photo source: https://www.hotnews.ro/stiri-esential

A vorbi despre greșelile unora și a evidenția și problemele celorlalți face parte din fișa postului de jurnalist, gazetar sau ziarist. 

Știu, oferta electorală nu este cea mai strălucită. Peste fix o săptămână avem de ales între o impostoare lipsită de simțul realității care posedă un grad ridicat de analfabetism și un cinic leneș cu multiple carențe profesionale privind postul de Președinte al României.

Dar dincolo de oferta electorală și dincolo de normalitatea unor afinități, e important ca jurnalistul, din poziția sa de vector de opinie și de influență, să nu recurgă la partizanat. 

Firește, se pot trage semnale de alarmă. Cum că unul e mai bun pentru sănătatea noastră democratică, iar celălalt ar vicia profund esența democrației pe plaiurile noastre mioritice și în perspectivă internațională.

Dar consider că te descalifici ca jurnalist în momentul în care recurgi la un partizanat profund față de un candidat în detrimentul altuia. Indiferent de cât de bun sau slab e unul față de celălalt.

Ca jurnalist ai datoria să informezi publicul despre calitățile și defectele competitorilor electorali. Care e mai bun și care e mai slab. Dar e absolut necesar să rămâi imparțial și să nu îndemni publicul, cititorii sau ascultătorii tăi, să îmbrățișeze o ofertă electorală în detrimentul alteia.

Jurnalistul are datoria să îți prezinte imaginea de ansamblu. Dar nu are voie să te îndrume spre ce drum trebuie să pășești. Asta ține de înțelepciunea fiecăruia dintre noi, de înțelegerea contextului în care ne trăim existența și de măsurarea valențelor candidaului și echipei sale, dincolo de oferta electorală, în multe situații, îmbrăcată în cel mai artificiale haine.

Zilele astea, din online, presă scrisă și pân'la TV sau radio, orice poziție care nu-i modelată-n matrița viziunii PSD-ului și a PNL-ului, supără și nemulțumește.

Nu ai voie să fii imparțial. Nu ai voie să vorbești despre prostiile PSD-ului, guvernarea ineficientă și găurile lăsate-n bugetul statului pentru a facilita pomeni electorale. Nu ai voie să vorbești despre fake news-urile pe care le fabrică, enormitățile verbale ale lui Dăncilă, toxicitatea activului de partid din Kiseleff nr.10, cangrena instituțională datorată nepotismului, pe care au hrănit-o ani de-a rândul sau imensa ofensivă împtriva statului de drept, pe care au dus-o în ultimii 3 ani. 

Nu ai voie să vorbești nici despre proiectele lui Klaus Iohannis care au sfârşit prin eşec. Nu ai voie să spui că „România educată” a rămas o literă moartă, fiind de fapt o colecţie de banalităţi. Nu ai voie să vorbești despre greșeala prezidențială de a acorda 3 șanse la rând pentru a forma guvernul, unui partid care se juca de-a autocrația prin Parlamnetul României și amenința cu suspendarea președintelui dacă nu se punea muzica pe care o doreau ei. 

Nu ai voie să vorbești nici de faptul că încă n-am aderat la spațiul Schengen sau că României încă nu i s-au ridicat vize pentru SUA. Și nici de poziția molcomă prin care s-a exercitat funcția prezidențială, lipsa dialogului cu presa și apariția doar în medii controlate. 

Practic, PSD-ul a adus amplificatoarele de acasă și manelizat democrația în acești ultimi 3 ani. Iar Iohannis a fost doar DJ-ul care nu avea deloc habar de playlist.

Pe fondul acestor realități, societatea s-a extremizat atât de mult încât te vrea într-o tabără sau în alta. Nu ai dreptul să rămâi neutru și să amendezi greșelile ambilor competitori electorali. Ești pus la zid și meriți doar să fii neturalizat pentru că ți-ai permis să nu joci în vreo echipă și să rămâi doar arbitru sau analist poziționat la tribuna întâi.

Tot acest rezultat se datoreză faptului că în accepțiunea celor mai mulți, din păcate, pentru că suntem în campanie și, nu-i așa, totul e permis, presa trebuie să aleagă o tabără și să lupte acolo și să se umple de rahat împreună cu favoriții. Așa se nasc opiniile deformate și se șubrezește calitatea echilibrului social.

Desigur, asta denotă grave probleme oncologice la nivelul fibrei democratice. Dar așa s-a obișnuit lumea. Scapă cine-i mai șmecher și știe să aplaude mai cu patos echipa câștigătoare. Din nefericire! 

În altă ordine de idei, cei doi candidați care-și dispută meciul suprem pentru fotoliul prezidențial de la Palatul Cotroceni, pe de o parte Klaus Iohannis, iar pe de altă parte, Viorica Dăncilă, ambii cu o cultură politică precară şi democratică aşijderea, au creat în ultimul timp, prin lipsa dialogului direct, discordii profunde între ei și susținătorii lor în loc de eleganță democratică survenită în tonul opiniilor separate, cum ar fi fost normal într-o țară membră UE.

Cu alte cuvinte, asistăm la un spectacol grotesc ce ne poartă prin cele mai înjositoare forme de comportament civilizat din punct de vedere al valențelor democrației.

▶️Un candidat, victimă unui narcisism comic, pe numele său Klaus Iohannis, refuză deocamdată, cu obsinaţie, dezbaterea directă cu oponentul său, oferind în schimb lecţii de moralitate şi corectitudine politică și organizând o dezbatere sub formă de bilanț de mandat, cu jurnaliști de casă și politologi felxibili și atașați de putere, indiferent de culoarea ei politică. 

Ar fi trist ca la dezbaterea de marți seară, organizată de SNSPA la BCU, să nu participe și actori ai societății civile, cum ar fi Elena Calistru, Sorin IonitaCătălin Teniţă, Lucian Checheriță, Oana Gheorghiu, Mihai N. Tudorică, Vlad Mixich, Oana Dimofte și alți oameni asemenea celor menționați, care chiar au îndrăzneala să construiască în țara asta pe ruinele incompetenței și indiferenței casei politice din ultimii 30 de ani.

▶️Un alt candidat, victimă a blocării în propriile certitudini de natură puerilă, pe numele său Viorica Dăncilă, împroașcă zilnic spre contracandidatul său cu populism și etichete periculoase ca "dictator" sau "comunist", cărora nu cred că le înțelegea aproape deloc sensul și substanța. Mă nemulțumește faptul că nici aceasta nu dorește să iasă din zona de confort și să facă față întrăbărilor unor jurnaliști care au simțul interogației în ranița profesiei și știu să arunce cotoiul mort pe masă. Iar la PSD se simte deja mirosul de mortăciune. 

Photo source:  https://www.revistasinteza.ro

Altfel spus, avem nevoie imperativă de o reparație a fracturii dintre români şi români, accentuată de anti-comunismul rezidual, revărsat monstruos în spațiul public prin diferite forme și sub diferite culori politice. 

La un focus mai atent, fără menajamente sau parti-pris-uri, cei doi candidați, Dăncilă și Iohannis, ezitând între principii şi eficienţă, le-au ratat pe amândouă și au dovedit, deopotrivă, lipsă de rigoare, precaritate strategică, discurs ambiguu şi imatur. 

Și dincolo de aspectele astea, fără o confruntare circumscrisă cutumelor democratice, de altfel moralmente obligatorie, cei doi competitori electorali au reușit să construiască la captul a 30 de ani de tranziție democratică, monumental perfect al kitsch-ului democratic la care ne închinăm nevoile și speranțele cotidiene.

Toate acestea, pe fondul faptului că democraţia, în devierile ei patologice, e terenul privilegiat al kitsch-ului. Iar după cum se cunoaște deja, kitsch-ul e o malformaţie provocată de frecventarea inadecvată a valorilor.

Ca notă de final, nu pot decât să menționez că e de datoria noastră să ne asumăm meseria de cetățeni și să ieșim la vot în număr cât mai mare pe 24 noiembrie. Pentru a legitima, dincolo de câștigător, funcționarea sănătoasă a democrației din România.

Și încă ceva: indiferent de opțiune, nu vă anulați votul. Dacă o faceți, dați mai multă cetitudine continuității kitsch-ului democratic și polarizării sociale. Și nu știu dacă chiar doriți să fiți complicii unui timp parcă sărit din calendar!

#KlausIohannis #VioricaDăncilă #PSD #PNL #alegeriprezidențiale #tranzițiedemocratică #democrație #Opinii #presă #Stiri

25 afișare0 comentariu