• Aurelian D. Mohan

Dezbatem sau nu? Efectul dezbaterii despre dezbatere

Actualizată în: 29 Apr. 2020


Photo source: digi24.ro

Organizarea de dezbateri electorale - aceasta este una dintre temele care a marcat, în mod indubitabil, alegerile prezidențiale din 2019.

În perioada de campanie electorală premergătoare primului tur de scrutin - așa cum este tradițional în cazul sistemului politic românesc - nu au avut loc prea multe demersuri de acest fel.

Unul dintre candidați s-a remarcat prin faptul că cerea - încă de la sfârșitul lunii septembrie - dezbateri cu contracandidații săi (a se vedea video). Nu mă înțelegeți greșit, nu doresc să îl laud pe acest candidat și nici nu îmi doresc să fac apologia domnului în cauză, însă este printre primii care a adus în atenția publicului acuta lipsă de dezbatere.

În contextul prezentat anterior, o serie de dezbateri au avut loc, însă acestea au fost limitate din punct de vedere al participării candidaților: două dezbateri au avut loc între domnii Kelemen Hunor și Theodor Paleologu (Realitatea TV și la Iași), una între domnii Theodor Paleologu și Cătălin Ivan (TVR1), una între doamna Ramona-Ioana Bruynseels și domnul Bogdan Stanoevici (București TV), iar alta a avut loc între domnii Alexandru Cumpănașu și Viorel Cataramă (Antena 3). La momentul respectiv, primii trei candidați din punct de vedere al relevanței electorale (domnii Klaus Iohannis și Dan Barna, alături de doamna Viorica Dăncilă) au refuzat cu obstinație invitațiile la dezbatere.

Relativa lipsă a dezbaterilor a fost generată cu certitudine de pragmatismul electoral: candidații cu cele mai mari șanse de a accede în turul doi de scrutin proveneau din partide cu tradiție și aparate partinice cristalizate pe parcursul a trei decenii (id est, PNL și PSD). Cu alte cuvinte, aceștia erau siguri că formațiunile politice din care provin vor avea puterea să disemineze programul prezidențial al candidaților și să convingă cetățenii să îi voteze chiar dacă aparițiile în mass-media și interacțiunile cu contracandidații lipseau.

Dezbaterea cu cel mai mare impact a fost cea organizată de EuropaFM pe data de 7 noiembrie 2019, la final de campanie electorală. Până atunci se conturase deja un prim val de dezamăgire în rândul electoratului cu privire la lipsa dezbaterilor.

Cetățenii cu drept de vot au putut intra în contact cu programele prezidențiale ale candidaților doar prin intermediul unui număr limitat de canale: (1) emisiunile televizate care invitau câte un singur candidat, iar acesta discuta cu moderatorul despre viziunea proprie; (2) paginile de internet ale candidaților; (3) staff-ul de campanie prezent în unele localități. Cu alte cuvinte, fiecare dintre noi primea doar un discurs exersat de N ori, fără a putea vedea cum se descurcă candidații în fața unor întrebări incomode. Oferta era limitată și varia în funcție de generozitatea candidatului.

Primul val de dezamăgire conturat de lipsa dezbaterilor a avut un efect pozitiv: a reușit să schimbe poziționarea domnului Dan Barna în legătură cu dezbaterile. Acesta a acceptat invitația EuropaFM și a participat la singura dezbatere serioasă din campanie. Totodată, retorica USR s-a schimbat și ea: acum își doreau dezbateri.

Presiunea pusă de societatea civilă a dat roade din nou. Metamorfoze ale comportamentului electorau aveau loc.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că societatea românească, prin dezbateri despre utilitatea dezbaterilor electorale (în mod paradoxal) își îmbogățește vocabularul și cultura democratică. Dezbaterile nu mai sunt un moft - ci au devenit o necesitate; dovadă că pentru turul II multă lume insistă - împreună cu jurnaliștii - să se organzieze dezbateri între candidații PNL și PSD.

Programele prezidențiale au devenit și ele sursa unor discuții: acum nu mai sunt ignorate, ci atent analizate.

Schimbările la care fac referire sunt evidente și în diaspora românească: prezența numeroasă la vot nu se datorează doar celor 3 zile în care s-a exercitat acest drept (dacă se întâmpla această extindere în 2009, prezența la vot nu ar fi fost diferită - nu cu mult), ci se datorează, în primul rând, abilității electoratului (a) de a înțelege importanța votului și (b) de a conștientiza modul de funcționare a unei democrații consolidate.

Metamorfoze în mentalitatea și comportamentul românilor au loc, pentru început, în rândul diasporei, iar apoi acestea vor fi mult mai puternic nuanțate și în țară.

Chiar dacă nu vom avea dezbateri înainte de turul doi, discuțiile despre necesitatea unor dezbateri vor avea două efecte, unul pozitiv și unul negativ: vor ajuta la conturarea unei culturi democratice solide în rândul românilor (pozitiv) și vor crește nivelul de dezamăgire față de clasa politică (negativ), favorizând o prezență mai scăzută la vot în turul II.

Descriere: Dezbaterea electorală organizată de EuropaFM

#Viziune #KlausIohannis #VioricaDăncilă #Romania #Politica #România #Stiri #Dialectica

62 afișare0 comentariu