• Marco Badea

Buletin internațional de presă - #14noiembrie2019


Photo source: https://www.dw.com/

Republica Moldova:Criza politică de peste Prut pare-se că a fost stinsă. În caz că n-ați aflat până la această oră, deşi e puțin probabil, în Republica Moldova a fost învestit azi un nou Guvern prin votul Parlamentului de la Chişinău. Astfel, noul Executiv are să fie condus de Ion Chicu, un apropiat al Președintelui Dodon. În actualul context şi în marja votului de azi, printr-o declarație îmbrăcată-n populism clasic, Preşedinta Parlamentului de la Chişinău, Zinaida Greceanîi, a declarat că socialiştii vor acorda tot suportul necesar pentru guvernul condus de Chicu, subliniind că noua componenţă a executivului este „cea mai profesionistă din istoria Republicii Moldova”. De reținut că în timpul votului, parlamentarii Blocului ACUM au părăsit sala.Pe fondul celor întâmplate, cred că imaginea de mai jos reflectă cel mai bine situația din Republica Moldova şi marea țeapă pe care şi-a luat-o Maia Sandu atunci când a dat mâna cu pro-rusul Igor Dodon.

Photo source: https://www.facebook.com/marco.badea

UE:

Preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a modificat denumirea controversată a portofoliului comisarului însărcinat cu migraţia din ''protejarea modului de viaţă european'' în ''promovarea modului de viaţă european'', a anunţat azi purtătorul său de cuvânt. De amintit că denumirea portofoliului a suscitat o polemică intensă după anunţarea noii Comisii Europene. În acest context, lidera grupului socialist (S&D) din Parlamentul European, Iratxe Garcia, care în luna septembrie i-a trimis o scrisoare pe acest subiect Ursulei von der Leyen, a salutat într-un comunicat schimbările decise de aceasta. O altă modificare adusă este aceea că viitorul comisar pentru ocuparea forţei de muncă va fi responsabil şi pentru drepturi sociale, iar comisarul european pentru mediu va integra, de asemenea, pescuitul. De reținut că responsabilitatea portofoliului ''promovarea modului de viaţă european'' îi va reveni grecului Margaritis Schinas, care a fost deja audiat de comisia de specialitate a Parlamentului European. Noua Comisie Europeană urmează să îşi înceapă mandatul la 1 decembrie, după ce componenţa şi programul ei vor fi supuse la vot în plenul Parlamentului European pe 27 noiembrie, la Strasbourg.

Parlamentul European şi-a exprimat joi "profunda preocupare" în legătură cu un proiect de lege din Polonia care ar introduce practic pedeapsa cu închisoarea de până la trei ani pentru predarea educaţiei sexuale în şcoli şi a cerut parlamentului de la Varşovia să respingă acest proiect.

De amintit că asociaţia poloneză "Stop Pedofiliei", iniţiatoare a controversatului proiect, susţine că acesta urmăreşte "protejarea copiilor şi tinerilor împotriva depravării sexuale". Pe fondul acestui fapt, Curtea Supremă a Poloniei a estimat în schimb într-o opinie publică, că modul în care este formulat proiectul este incompatibil cu programa şcolară şi ar putea leza dreptul constituţional la educaţie şi sănătate.

Rezoluţia adoptată azi cu o largă majoritate de eurodeputaţi, denunţă textul legii drept un "viraj către dezinformarea tinerilor şi stigmatizarea şi interzicerea sexualităţii în educaţie". Potrivit rezoluției Parlamentului European, toate ţările UE sunt încurajate să asigure o educaţie sexuală completă şi adecvată vârstei. Se cunoaște deja faptul că la jumătatea lunii trecute, mii de oameni au protestat la Varşovia şi în alte oraşe din Polonia împotriva proiectului. Și pare-se că până la aeastă oră nimic nu s-a concretizat. Fiindcă dezbaterea pe acest proiect legislativ ce ține de sistemul educațional polonez, urmează să fie reluată de noul parlament rezultat în urma alegerilor din 13 octombrie.

Comisarul European propus din partea României în viitoarea Comisie europeană, Adina Valean, membră PNL și EPP, a reușit să îi convingă pe membrii Comisiei de Transporturi din Parlamentul European, care au decis să o valideze, în urma unor discuții în care Verzii s-au opus avizului și au vrut întrebări suplimentare. Candidatura lui Vălean a trecut cu 36 de voturi pentru, fiind necesară o majoritate de două treimi din membrii Comisiei TRAN.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a fost mandatat astăzi în mod oficial de preşedintele Andrzej Duda cu formarea viitorului guvern de la Varșovia, ce va fi în mare măsură o continuare a celui actual, după ce partidul Lege şi Justiţie (PiS) a câştigat alegerile legislative din 13 octombrie.

Votul şi discursul în care Morawiecki va prezenta programul guvernamental vor avea loc, cel mai probabil, marţea viitoare, a declarat purtătorul de cuvânt al executivului, Piotr Mueller. Pe fond, noul guvern va fi în mare măsură o continuare a celui actual, cu câteva modificări, printre care înfiinţarea unui nou minister pentru energiile regenerabile şi combatarea schimbărilor climatice, precum şi reînfiinţarea unui minister responsabil cu supravegherea companiilor controlate de stat.

Știri internaționale:

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a promulgat o lege privind retragerea țării din comisia de anchetă stabilită de Convenţiile de la Geneva şi destinată protecţiei victimelor conflictelor armate internaţionale.

De reținut că respectiva Comisie, constituită oficial în 1991, este un organism permanent a cărui sarcină principală este de a cerceta toate plângerile privind presupuse infracţiuni sau încălcări grave ale dreptului internaţional umanitar.

Pe fondul acestei decizii, Kremlinul a dorit să decupleze promulgarea de către Putin de o eventuală teamă de investigaţii sau procese, asigurând că preşedintele rus a luat decizia de retragere din comisia de anchetă deoarece Rusia nu a fost practic implicată în activitatea acesteia, iar organismul a fost nefuncţional.

Veneția e sub ape. Premierul italian, Giuseppe Conte, care se află de ieri la Veneţia ca urmare a inundaţiilor grave care au lovit această regiune, a anunţat în Consiliul de miniştri desfășurat azi, că a fost declarată starea de urgenţă şi au fost aprobate primele ajutoare pentru locuitorii din zonă şi pentru a sprijini activităţile comerciale.

Conte a anunţat de asemenea că pe 26 noiembrie va fi convocat un Comitet interministerial, cu prezenţa autorităţilor locale, pentru "a discuta problemele structurale din Veneţia" care sunt provocate, nu doar de fenomenul "aqua alta" (maree înaltă), ci şi de trecerea prin apropiere a marilor vase de croazieră. Premierul italian a explicat că a fost studiată prima fază de ajutoare și s-a ajuns la decizia că vor fi despăgubiţi cu prima tranşă de 5.000 de euro, rezidenţii, iar cu până la 20.000 de euro cei care deţin activităţi comerciale în oraş. De amintit că Veneţia s-a confruntat ieri cu cele mai grave inundaţii din 1966, cu 80 % din oraş afectat de o maree înaltă care a atins pragul de 1 metru şi 87 de centimetri. În cursul nopţii, mareele s-au menţinut la un nivel mai scăzut, însă azi dimineaţă au crescut din nou şi au atins 1,20 metri, astfel încât principalele atracţii turistice precum piaţa San Marco s-au inundat din nou şi a fost nevoie de pasarele pentru deplasarea turiştilor. Centrul de Maree al Primăriei, care monitorizează fenomenul "aqua alta" în oraş a avertizat că starea de alertă va continua întreaga săptămână şi că vineri se aşteaptă un nivel al apelor de 1,45 de metri. În actualul context, trebuie amintit că Veneţia este afectată frecvent de fenomenul mareelor înalte. Oraşul construit pe piloni şi pe sute de insule legate între ele s-a scufundat circa 28 de centimetri în ultimul secol, sub efectul dezvoltării marelui port Marghera şi afluxului vaselor de croazieră.

Sport:

Pilotul spaniol Jorge Lorenzo, triplu campion mondial de MotoGP, și-a anunțat retragerea din activitate în cursul unei conferinţe de presă pe care a susţinută azidupă-amiază, la circuitul Ricardo Tormo, gazda Marele Premiu al Valenciei, ultima cursă a sezonului, care va avea loc în acest weekend.

În vârstă de 32 de ani, Lorenzo a concurat timp de 17 sezoane în Campionatul Mondial de motociclism viteză. Pe lângă cele trei titluri de la clasa-regină MotoGP, cucerite în 2010, 2012 şi 2015, el a mai obţinut şi două titluri la clasa 250 cmc, în 2006 şi 2007.

De reținut că Jorge Lorenzo era legat prin contract de Honda până la finele sezonului 2020, dar lipsa de rezultate şi leziune suferite, în special cea de la spate, l-au făcut să ia decizia de a se retrage din activitate la finalul acestei săptămâni.

Hoeness şi-a încheiat azi mandatul de preşedinte executiv al clubului de fotbal Bayern Munchen, dar numele său rămâne în legendă fiind legat de majoritatea succeselor bavarezilor din ultimele decenii.

De amintit că Hoeness şi-a legat destinul ca jucător de Bayern în 1970 şi a făcut parte din acea generaţie legendară care a dominat campionatul Germaniei şi Europa în prima jumătate a anilor 70. Cele trei titluri consecutive (1971-1974) și cele trei trofee în Cupa Campionilor Europeni (1974, 1975, 1976), fac parte din cartea de vizită a acelei echipe legendare. La finalul anului 1975, într-un meci cu Leeds United, Uli Hoeness a suferit o accidentare la genunchi, care l-a făcut să renunţe prematur la cariera de jucător. Astfel, după ce a renunțat la ghete a devenit manager al clubului, un rol care echivala atunci cu cel de secretar tehnic, dar care în cazul lui s-a apropiat mai mult de cel de director sportiv. Din funcţia lui, Hoeness a devenit arhitectul modernizării lui Bayern, care în acea vreme nu era principala forţă a campionatului german de fotbal denumit și Bundesliga. treptat, sub conducerea lui Uli Hoeness, clubul din Munchen s-a transformat în echipa cu cele mai multe titluri din Germania. De reținut că Hoeness a adus jucători care au devenit emblematici pentru club, precum Lothar Matthaeus, Oliver Kahn, Giovane Elber şi Stefan Effenberg. Tot ce s-a construit până azi la Bayern, de la structurile administrative şi sportive, până la stadionul Allianz Arena, este legat de numele lui Hoeness. Acestea fiind spuse, era lui Uli Hoeness s-a încheiat. Iar locul lui va fi luat de Herbert Hainer, ex-preşedinte Adidas, iar din luna ianuarie a noului ani, fostul portar Oliver Kahn va intra în Consiliul director şi va pregăti preluarea succesiunii lui Rummenigge, un alt mare fotbalist.

Cifre internaționale:

Monedele şi acţiunile companiilor din Europa Centrală şi de Est (CEE) au avut azi evoluţii mixte, după ce datele publicate de Eurostat au arătat că avansul economic în trimestrul trei din 2019 a fost sub aşteptări în cea mai mare parte a regiunii.

De reținut că forintul ungar s-a apreciat cu 0,2% faţă de euro, în condiţiile în care creşterea economiei Ungariei a accelerat mai mult decât se estima, înregistrând un avans anual de 5% în trimestrul trei din 2019. Astfel, motorul creşterii în Europa Centrală şi de Est l-a reprezentat consumul intern deoarece lipsa de forţă de muncă a dus la majorarea salariilor.

Probabilitatea ca economia europeană să intre în recesiune este una redusă dar blocul comunitar traversează o perioadă prelungită de creştere sub potenţial, a declarat azi vicepreşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Luis De Guindos. Luis De Guindos a făcut aceste comentarii după ce Eurostat a dat publicităţii un set de date statistice care arată că Germania, cea mai mare economie din zona euro, a evitat la limită intrarea în recesiune în trimestrul al treilea, graţie unui avans al PIB de doar 0,1%, după o contracţie de 0,2% în trimestrul al doilea.

Acţiunile Daimler AG au scăzut joi cu peste 3% după ce grupul german a avertizat că reglementările mai dure privind emisiile vor afecta câştigurile din 2020 şi 2021, forţându-l să reducă cu peste un miliard de euro costurile cu personalul la divizia auto, în următorii trei ani.

Altfel spus, Daimler se aşteaptă să obţină un profit din vânzări de la activităţile operaţionale ale diviziei Mercedes-Benz Cars & Vans de cel puţin 4% în 2020 şi de cel puţin 6% în 2022. Anterior, grupul german previzionase un profit din vânzări de 3% - 5% la Mercedes. De asemenea, Daimler intenţionează să plafoneze investiţiile şi să le reducă pe termen lung, din cauza costurilor implicate de noile reglementări privind emisiile. Costurile variabile la divizia de camioane urmează să fie reduse cu 250 milioane de euro până la finalul lui 2022 şi se vor diminua cu 300 milioane de euro costurile cu personalul. Noul directorul general al Daimler, Ola Kallenius, este sub presiune pentru a elabora o strategie menită să redreseze profiturile, într-un moment în care compania se pregăteşte de trecerea costisitoare la vehiculele electrice. Compania a anunţat că va revizui costurile după ce marja de profit la divizia Mercedes-Benz Cars a scăzut la 6%, de la 6,3% în urmă cu un an, din cauza problemelor de producţie la modelul Mercedes GLS şi a echipării maşinilor cu filtre anti-emisii costisitoare. Amintesc că Daimler deţine divizia de lux Mercedes-Benz şi brandul Smart, iar în România, Daimler are două unităţi de producţie, la Cugir şi Sebeş.

Producătorul american de articole sportive Nike a anunţat miercuri că va înceta să mai vândă articole de încălţăminte şi îmbrăcăminte direct pe platforma de vânzări online Amazon, punând capăt unui program pilot care a început în anul 2017.

De amintit că unele mărci importante refuză să fie prezente pe platforma Amazon, unde sunt prezente şi produse contrafăcute precum şi vânzători neautorizaţi care duc preţurile în jos, o combinaţie care afectează valoarea brandurilor renumite. Altfel spus, divorţul dintre Nike şi Amazon nu va face decât să crească îngrijorările retailerilor.

Pe fondul acestei situații, despărţirea de Amazon vine în contextul unei modificări semnificative a strategiei de retail a celor de la Nike. În plus, acest divorţ vine şi după numirea în postul de CEO al Nike a fostului director general de la eBay Inc., John Donahoe, o mişcare care a semnalat faptul că Nike va fi mai agresiv în domeniul vânzărilor electronice, aparent fără ajutorul Amazon

#Stiri #Nike #TribunaInternationala #buletindepresă #UniuneaEuropeana #Economie #Sport #Veneția #VladimirPutin #Polonia #ComisiaEuropeană #RepublicaMoldova