• Aurelian D. Mohan

Proliferarea știrilor false

Actualizată în: 29 Apr. 2020


Descriere: captură de ecran a postării din social media (Facebook) realizate de Primarul Bucureștiului, doamna Gabriela Firea

În perioadele de pre-campanie și, în special, în perioadele de campanie electorală miriade de informații false circulă în spațiul public (cu precădere pe internet). Fenomenul în cauză nu este limitat la arealul geografic românesc - un astfel de fenomen este regăsit în toate statele lumii, de la democrații cu tradiție (S.U.A., Regatul Unit, Franța etc.) până la autocrații și regimuri totalitare (precum Rusia, Turcia, China etc.).

Știrile false sunt generate / diseminate de susținătorii partidelor politice (jucând rolul de sursă principală de emanație), iar apoi răspândite (în engleză, „to share”) de toți cei care decid să creadă în veridicitatea unui articol / postare fără a apela la gândirea critică.

Exact asta s-a întâmplat astăzi (13 noiembrie 2019) în timpul conferinței de presă organizate de Președintele României (aici poți vedea articolul Dialectica despre conferință): susținătorii Partidului Social Democrat (PSD) și Primarul Bucureștiului, doamna Gabriela Firea, au răspândit, prin intermediul rețelelor de socializare (a se vedea poza de mai sus) informația potrivit căreia domnul Klaus Iohannis purta o cască în timpul evenimentului de la sediul central al PNL-ului. Cu alte cuvinte, acestia sugerau că echipa de campanie a domnului Președinte îi trimitea în timp real răspunsuri la întrebările adresate de către jurnaliști.

Chiar pe parcursul conferinței Președintele României a fost întrebat dacă poartă o cască. Vădit amuzat, el a făcut un semn sugestiv către urechile sale și a infirmat zvonul, iar apoi și-a atins creștetul capului, zicând că, de fapt, acolo are casca.

Editorul Dialectica, Marco Badea, a participat la conferința în cauză și a afirmat că zvonul cu casca nu se confirmă. Este doar o știre falsă.

Evident, nu puțini au fost cei care au diseminat postarea referitoare la casca Președintelui fără a analiza veridicitatea informației, căzând așadar în capcana „fake news-ului”.

Să nu ne facem iluzii că cealaltă parte a spectrului politic a fost rațională și a evitat tentația știrilor false: susținătorii domnului Klaus Iohannis au postat, la rândul lor, articole despre casca pe care o purta candidata PSD în timpul conferinței sale (a se vedea poza de mai jos).

Care este morala acestei povești? Că dezinformarea se propagă cu celeritate, iar lipsa rațiuni favorizează acceptarea unor idei sau informații care nu sunt în concordanță cu realitatea faptică. Pentru a învăța cum să vă feriți de știrile false, vă recomand să lecturați un articol scris în urmă cu câțiva ani, intitulat „O apărare eficientă împotriva știrilor false”.

#Stiri #Politica #General #Romania #KlausIohannis #VioricaDăncilă

62 afișare0 comentariu