• Marco Badea

Miza din spatele acestor alegeri prezidențiale lipsite de miză - localele și parlamentarele din 2020


Primul tur al alegerilor prezidenţiale a fost insolit de-a dreptul, mai ales prin inexistenţa unor dezbateri între candidaţi îninte de ziua de ieri, pentru o edificare corespunzătoare asupra intenţiilor acestora. Astfel, s-a înregistrat un deficit democratic grav. Cu toate acestea participarea la vot a fost una robustă, semn de maturizare a electoratului nostru. Cu toate că a existat un paradox: diaspora românească a înregistrat cea mai mare prezență la vot din istoria ultimilor 30 de ani, în timp ce în țară, s-a înregistrat cea mai mică prezenţă de până acum la un scrutin prezidenţial postdecembrist, în primul tur.

Photo soruce: https://www.digi24.ro/

Pe fond, Dan Barna a făcut o campanie foarte slabă, pe care multă vreme a părut a nu o lua în serios nici chiar el însuși. Superficialitatea marcată de viziunea lui utopică despre politică, l-a trădat când se aștepta cel mai puțin și spera să intre în istoria celor cre au purtat finale prezidențiale pentru România.

Doar că liderul USR, a trebuit să înțeleagă că o luptă prezidențială nu e o joacă, nici o loterie și nu se poate purta prin improvizație. Principalele gafe s-au înregistrat în cuantumul mesajului public livrat de către competitorul electoral al celor de la USR-Plus.

Dan Barna a fost sub scorul partidului de la alegerile europarlamentare din Mai 2019. Vorba prietenului Mihai Popescu, în mod ironic, dacă tăcea ca Iohannis, acum Barna era în turul doi.

Cu alte cuvinte, imaturitatea politică costă foarte mult. Și s-a văzut aseară. De la congresul irelevant pentru alegerea președintelui USR, cu scandal mare în interiorul partidului, la clivajul dintre tabăra Barna și tabăra Nicușor Dan și mergând până la moțiunea de cenzură și gafele îmbărcate-n ezitări puternice de a-și asuma parte din responsabilitatea politică în mijocul unei crize, Alianța USR-PLUS a pierdut tocmai prin faptul că nu și-a calculat bine toți pașii și nu a înțeles că politica nu se face cu adjective și pe fondul sentimentelor sau al luării de poziții în expectativă, ci cu mult pragmatism, asumare și câteodată chiar cinism!

Altfel spus, votul de opinie contează foarte mult și indică maturizarea electoratului, dar când ai în față cele mai mari alegeri dintr-o țară, e crucial să dispui de o mașinărie electorală. Iar PSD-ul și PNL-ul dispune de o astfel de mașinărie și de diriguitori care să știe s-o conducă. Firește, nu întotodeauna în cel mai legal și moral scop cu putință. Dar judecând pragmatic, politica nu se rezumă la moralitate și legalitate. Politica e o luptă pe viață și pe moarte pentru accederea la resurse, care-ți configurează puterea și valențele de infleunțare a terenului de joc decizional.

Or, USR nu dispune de o astfel de mașinărie electorală, capabilă să adune voturi sau să infleunțeze opțiunile alegătorilor.

Dacă vrea să se bată cu dinozaurii politici reprezentați de PNL și PSD, USR-ul trebuie să fuzioneze cu PLUS-ul lui Dacian Cioloș și să înceapă să-și construiască o astfel de mașinărie politică. Adică, filiale de partid în toată țara. În toate comunele și centre regionale ale partidului, care să coordoneze mai multe organizații județene. Există un plan al celor de la PLUS, dar e vag și lipsit de cunoașterea realității de la firul ierbii. În prspectiva alegerilor locale și parlamentare (indiferent dacă vor fi anticipate sau nu) de anul viitor, acesta ar trebui să fie deznodământul, altfel USR-PLUS se prăpădește inevitabil în irelevanță.

Cât despre PSD, aceasta a primit o primă gură de oxigen de care avea fundamentală nevoie pentru a nu începe să se destrame. Nu numai ca Viorica Dăncilă, oferta grotească a social-democraților, a intrat în turul al doilea, după cum și sperau PeSeD-iștii, dar a obținut și mai multe voturi decât la europarlamentare, demonstrând că și-a regăsit și capacitatea de mobilizare a electoratului dur și fidel PSD-ului.

Fostul prim-ministru al României, de altfel un candidat extrem de slab și lipsit de valențe politice care să-i certifice competența, a jucat rolul de victimă, în postura sa de femeie care trebuie să se lupte cu ceilalți bărbați.

Chiar dacă Ponta a încercat să-l inventeze pe Diaconu și să rupă un scor bunicel din electoratul de stânga, Dăncilă a reușit să își asigure locul doi la câteva procente de cel de-al treilea candidat, fapt ce prezumă posibilitatea ca ea să crească în turul al doilea din 24 noiembrie, mai ales pe fondul voturilor care or să vină din spre Mircea Diaconu, Ramona Ioana a lui Voiculescu și Alexandru Cumpănașu. Plus, unul sau două procente venite din partea electoratului de centru stânga al USR-ului, revoltat și fundamntal extremizat și-n antiteză cu oferta Iohannis.

Cert e că PSD-ul se află în opozitie, iar de acolo știe să joace cumplit de brutal și fără scrupule, putând să construiască un drum fezabil fără prea multe obstacole spre alegerile locale. Și să nu uităm că acestea au o miză uriașă, cprin faptul că asigură continuitatea funcționării mașinăriei electorale. Și e de menționat că localele de anul viitor, nu numai ca vor fi într-un singur tur, dar vor fi și fără diaspora.

Plus că ieri s-a mai spart un mitm cel privitor la teoria conform căreia fără fostul lider de partid, Liviu Dragnea, în rol de prim organizator al jocului în fruntea batalionului PSD, votul s-ar reașeza. S-a dovedit că nu-i așa. Electoratul PSD, captiv și devotat, e încă viu, acolo, și va mai dura ceva până să coboare sub 20%, după cum se anticipa sub norma prohodului, până ieri, PSD fiind tot la nivelul din Mai 2019.

Totuși, semne de conștiință democratică există. Votul contra social-democraților e la fel de energic. Și e important pentru 2020 dacă energia asta s-ar conserva în unitate și nu s-ar disipa.

În curte la PNL-ul' s-a găsit finala mult viasată. Iohannis - Dăncilă era varainta cea mai optimă pentru liberali pentru turul 2. E finala care-i asigură actualului Președinte, cel de-al doilea mandat.

Iohannis, din înalta sa postură de Președinte, a refuzat dezbaterea, știind că aceasta l-ar putea pune în dificultate. S-a dovedit o strategie inteligentă, dar lipsită de dozele de devotament față de idea a ceea ce înseamnă cu adevărat democrația.

În altă ordine de idei, Iohannis e un om de stat pe deplin instalat în postura de conducător al unei țări de la marginea tulburărilor flancului estic al NATO și UE și de la care atât establishmentul românesc, dar și marii săi aliați, doresc liniște și predictibilitate. Ceea ce conferă lipsa mizei și a jocului puternic în ceasurile acestui scrutin prezidențial.

Photo soruce: https://www.news.ro/

În altă ordine de idei, s-a mers pe două direcții importante: ▶️pe de o parte, Iohannis a fost votat, dincolo de slabul candidat Dan Barna, pe logica perspectivei alegerilor prezidențiale din SUA, acolo unde primul mandat e pentru alegerea în cel de-al doilea mandat, iar cel de-al doilea mandat e pentru istorie. Ce istorie are să facă Klaus Iohannis, vom vedea. Până acum, prognozele nu sunt cele mai fericite, strălucitoare sau bogate-n conținut.

▶️iar pe de altă parte, PNL și PSD și-au disputat din nou boabele (voturile), menținând tandemul celor două forțe politice cu mobilizare puternică în teriotriu și eliminand riscul unei reale reformări și schimbări de generație.

Atenție, există posibilitatea ca valul de emoție să se stingă și să se revină la stilul clasic al politicii ultimilor 30 de ani de tranziție postcomunistă. Adică, cei MARI își împart puterea, iar cei MICI nu au decât să devină balamale ale aritmeticii politice sau să dispară de pe scenă.

De aceea, cei care vor să conteze în politică, trebuie să înceapă să gândească pragmatic, nu extremist și utopic ❗️

#Stiri #alegeriprezidențiale #Opinii #KlausIohannis #DanBarna #VioricaDăncilă #PNL #PSD #USRPLUS #democratie

75 afișare0 comentariu