• Marco Badea

Prohodul și pălăria primei televiziuni de știri din România


Se închide Realitatea TV, prima televiziune de știri din România.

Brand-ul de news și hard news care a debutat acum 18 ani la inițiativa și pe banii lui Silviu Prigoană, își încheie astăzi, 30 octombrie, emisia, în urma faptului că CNA a respins prelungirea licenţei de emisie a postului în ședința de ieri.

⚠️ Nu pleacă nimeni momentan. Totul se mută pe Realitatea Plus, ca urmare tot a deciziei Consiliului Naţional al Audiovizualului, prin care s-a modificat licenţa audiovizuală pentru Realitatea Plus, fapt ce presupune ca această stație de pe urmă, să fie îndreptățită în mod legal pentru a transmite programele Realitatea TV.

Totuși, dincolo de controversele și dereglările deontologice care s-au tot succedat de-a lungul anilor, moare un mare brand de presă. Bine, se reinventează sub un nume asemănător și pe alocuri, ar cam fi aceeași Mărie, dar cu altă pălărie. Numai că în tonul unor subtilități care compun arhitectura acestei instituții de presă, Realitatea nu are să mai fie la fel. Mai ales că în urma evenimentelor recente, patronul Cozmin Gușă, s-a înregimentat politic din nou, semnând adeziunea la PSD. În acest context e de așteptat o schimbare profundă de direcție.

Altfel spus, chiar dacă sunt jurnaliști onești ce fac parte din corpul editorial al redacției, chiar dacă sunt reporteri care-și respectă valorile profesiei pe care o exercită și chiar dacă o bună parte din personal își face treaba în logica normalului care-i stipulat în contractul de muncă, Realitatea o să meargă mai departe doar ca breloc al unor compromisuri de conjunctură între Gușă și PSD. E de așteptat ca acest personaj cu miros tare de securache, să fie noul pol de calibrare a direcției pe care are s-o ia PSD-ul post-alegeri prezidențiale și post-Dăncilă.

Gușă, în acest fel, îi strică apele și lui Victor Ponta. Dacă PSD-ul părea buimac în ultima vreme și mulți dintre "camarazi" erau cu un pas în barcă la ProRomânia, asumându-și negocieri și acel proces de selecție instituit de Victor Ponta, privitor la faptul că dacă nu ai ce să oferi sau nu reprezinți potențial, nu ești eligibil, ei bine, odată cu reîntoarcerea lui Gușă în partid, acest Dughin românesc, după cum l-a numit o colegă din presă, lucrurile se complică. Prietenia sa cu Paul Stănescu, un disident al ultimelor ceasuri ale regimului lui Liviu Dragnea în PSD, și alături de care a și semnat revenirea la prima dragoste politică, indică faptul că se pregătește o reașezare a apelor în partidul social democrat, care ar culimna cu o nouă dictatură a baronilor. Iar Gușă pare că are să fie unul dintre contabilii și managerii aestei reașezări. Și să nu uităm un element important. PSD-ul intră în opoziție. Iar de acolo știe să se regrupeze foarte bine. Din nefericire pentru sănătatea noastră democratică.

Pe fondul acestei situații, e greu de crezut că va mai exista în curând libertate editorială la Realitatea. Sau posibilitatea de a face opinie separată de direcția impusă de conducere.

Cu alte cuvinte, degeaba există există o garnitură de jurnaliști buni și oameni de presă strong în corpul acestei instituții media, când tonul îl dau emisiunile de prime-time cu personaje toxice ca Octavin Hoandră sau fătuce isterice ca Denise Rifai.

Ce-i drept, un lucru nu-l putem scoate din ecuație, fie că ne place sau nu. Istoria acestor 18 ani de Realitatea Tv, e și istoria României postdecembriste pe un anumit segment, cel cu referire la zona politico-mediatică. RealitateaTV a ajutat la punerea de Președinți, a construit prototipuri politice, a pus focusul pe niște bube care erau în prag de a exploda în societatea noastră cea de toate zilele și a trântit la pământ niște cariere politice de mare anvergură.

De la Silviu Prigoană și visurile sale de la începuturile anilor 2000, de a crea ceva cu valență occidentală pe piața media din România, blocată în acele timpuri în spasme și haos, ca urmare a primilor ani ai tranziției... și până la jocurile de culise făcute de Sorin Ovidiu Vântu pentru a capitaliza influență politică, Realitatea a fost o parte din ciorna pe care s-a schițat istoria ultimelor două decenii în politica românească.

De la Sebastian Ghiță și șarlataniile sale, mergând până la Elan Schwartzenberg și tunurile acestuia, culminând cu opera de patronaj decuplat de la valori, a lui Maricel Păcuraru și Cozmin Gușă, Realitatea a fost una dintre tribunele mesajului public, care, asemena tuturor celorlalte 4 mari instituții de presă cu caracter de news (aici sunt semne de întrebare pentru două dintre acestea, știți voi care), a făcut greșeli și a servit anumitor interese aflate în neconcordanță cu interesele cetățenilor.

De multe ori, informația s-a distribuit greșit, trunchiat sau în mod propagandistic, telespectatorilor.

Dar de alte ori, însă, jurnliști profesioniști și corecți, precum sunt azi Ionela Arcanu, Mariana Zberianu, Eli Roman, Claudiu Popa, Marinela Mititelu, George Vochin sau Florentina Balasoiu, și precum au fost în trecut profesioniști ca Andra Miron, Melania Medeleanu, Andrei Gheorghe, Robert Turcescu, Emil Hurezeanu, Cătălin Striblea, Tudor Musat, Liana Alexandru sau alții, care au fost acolo și au salvat onoarea profesiei și a stației, înțelegând în multiple situații, că puterea a ceea ce fac ei se rezumă la a servi intereselor publice, nu intereselor publicului. De reținut că semantica joacă un rol puternic în interpretarea acestei fraze.

În altă ordine de idei, cred că marile erori de presă în toți acești ani, le-au facut managerii de presă, nu patronii. Patronii au fost doar cei care nu au înțeles conceptul, puterea din spatele a ceea ce le aducea lor profit și viziunea de ansamblu a peisajului în care erau pornite furnalele propriului lor business. Managerii, în schimb, au fost cei care, conștient nu au rămas înșurubați în valorile acestei meserii, cotindu-se în spatele adjectivelor și subminând voit puterea substantivelor și verbelor din care s-au construit știrile ce au rulat pe burtieră!

#Opinii #Stiri #massmedia #jurnalism #politicaromânească #RealitateaTv

16 afișare0 comentariu