• Ioan Bucuraș

Un mic portret prezidențial


Klaus Iohannis (PNL) – imaginea stabilității (și a tăcerii). Chiar dacă apatia și lipsa de implicare din 2016 de la parlamentare i se datorează în mare măsura (nu doar lui, ci și faptului că suntem o democrație tânără care încă nu a înțeles exact cum funcționează sistemul acesta semi-prezidențial), a reprezentat, cel puțin metaforic vorbind, stâlpul prezidențial în lupta anti-corupție, având imaginea neamțului calculat și cumpătat. Pe plan extern are o imagine foarte bună și strict obiectiv vorbind, liderii europeni îl văd ca pe un partener de dialog credibil la Bruxelles. Este în acest moment favorit la câștigarea alegerilor prezidențiale.

Photo source: https://www.digi24.ro

Viorica Dăncilă (PSD) – neputință totală împerecheată cu pierderea guvernării înainte de alegeri. Viorica Dăncilă întruchipează falimentul partidului cartel PSD și promovarea non-valorilor în funcții cheie, fapt ce a ținut România pe loc decenii la rând. PSD-ul nu are altă șansă acum, decât să se ralieze în spatele ei. Posibilitatea de a nu avea un candidat în turul II pentru prima oară în istoria postdecembristă a României ar fi o lovitură de proporții pentru PSD.

Dan Barna (USR-Plus) – mai mult imaginea unei mișcări politice decât individuală. A crescut foarte mult politic de când a făcut acest pas. Are șanse reale de a intra în turul II, însă în turul II îi va fi foarte greu împotriva președintelui actual. Luat la puricat cu visceralitate de presă și indirect de adversarii politici. Miza pe care o reprezintă este una uriașă. Dacă Barna va câștiga alegerile prezidențiale Alianța devine automat favorită atât la locale cât și la parlamentare.

Mircea Diaconu (ALDE-ProRomânia) – imaginea zilierului cu creion chimic după ureche. Diaconu va rupe voturi de la PSD și cam atât.

Hunor Kelemen (UDMR) – evident, nu va strânge foarte multe voturi dincolo de Secuime. Însă pentru afirmația din timpul dezbaterii cu candidatul PMP, îl apreciez. A spus că problema fundamentală a României (de unde pleacă toate relele) este lipsa încrederii. Lipsa încrederii în autorități, în instituții, în vecini, în oricine și orice. Are dreptate. Fundamentul funcționalității unei societăți este în primul rând încrederea. Acolo avem cel mai mult de muncă.

Theodor Paleologu (PMP) – simpatic. Nu are anvergura necesară pentru această funcție. O șezătoare cu domnia sa într-o cafenea veche, o pipă, miros de cărți vechi și armagnac încălzit ușor, va încânta pe orișicine. Filozofie politică și existențialism. Haideți, domnule Paleologu, vă stă mult mai bine așa.

Ramona Bruynseels (PPU) – candidatul show-biz al unui partid artificial în spatele căruia se află varanul.

Alexandru Cumpănașu (Independent) – când începi să-ți clădești campania pe moartea unei rude, nu meriți absolut nimic. Nici măcar să fii menționat. Acest individ reprezintă tot ce e greșit în România.

Restul – Delir, rebuturi politice și cam atât. Aș fi foarte curios să aflu cum au reușit oameni de care nu a mai auzit nimeni până acum sau ostracizații de cartel să strângă sute de mii de semnături. Alo, autoritățile, se sesizează careva, cineva, ceva? Am urmărit campania de strângere de semnături a Alianței, semnături care s-au strâns pe bune și am văzut câte ore din timpul lor liber și-au sacrificat sute de voluntari în țară și afară. E tehnic aproape imposibil ca alți șase candidați în afara celor menționați mai sus să fi strâns 200.000 de semnături fiecare.

Ioan Bucuraș este Senior Manager în Afaceri Europene la EURACTIV (rețeaua de presă independentă paneuropeană specializată în politici UE).

Photo source: arhiva personală

#Opinii #alegeriprezidențiale #democrație #Stiri #politicaromânească

28 afișare0 comentariu