• Marco Badea

Capcana de la Cotroceni și sacrificiul liberal


Ce știam deja și practic, ce era normal să se întample după ce nimeni în afară de PNL nu și-a asumat guvernarea în perioada asta de tranziție și haos generalizat cu puternice semnale de cod portocaliu în sectorul financiar, s-a concretizat în această după-amiază la Cotroceni. Drept urmare, faptul că Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat ca prim-ministrul al României pe Ludovic Orban, președintele PNL, urmând ca acesta din urmă să-și alcătuiască cabinetul în zilele următoare (10 la număr -potrivit constituției), nu-i o știre care să ne șocheze, după cum au început să titreze după ce au luat-o pe ulei, anumite publicații naționale de pe la noi.

▶️ Nici nu avea cum să numească pe altcineva, căci dacă nu era Orban la pupitru alături de președinte, Klaus Iohannis nu mai avea o forță motrică pentru campania electorală. Ori, era singura variantă plauzibilă ca președintelui să-i fie bine iar scaunul să-i rămână cald.

▶️ Altfel spus, avem un premier desemnat care trebuie să întrunească o majoritate în Parlamentul României și care să fie votat de plenul reunit al Camerei Deputaților și al Senatului. Dar nu avem încă o soluție de guvernare, deși toate astrele dau ca pronostic final un guvern monocolor din partea PNL.

▶️ Cu alte cuvinte, Ludovic Orban, după 30 de ani de politică, a ajuns să ocupe cea mai înaltă funcție care i-a fost atribuită. Despre Orban există diverse povești și de numele său se leagă niște controverse, dar omul ăsta e liberal până-n oase și e unul din puținii politicieni care se mai regăsesc pe scena politică din România și care nu sunt traseiști.

▶️ Va fi greu să guverneze cu actualul legislativ în spate, căpușat încă de personaje precum Nicolicea, Șerban Nicolae, sau Florin Iodache. Cu un Victor Ponta dezlănțuit ca animal politic și cu un USR alunecat în hăbăuceală și care se zbate să nu-și sape groapa singur.

▶️ Iar Guvernul minoritar pe care-l va conduce, are să tragă ponoasele frustrărilor unei bune părți din electorat. Dar faptul că și-a asumat acest rol, dovedește că Orban n-a făcut politică degeaba în toți acești ani.

⚠️A nu mi se atrage atenția pentru faptul că laud PNL-ul. Departe de mine acest gând. Eu sunt doar un observator care încearcă să filtreze totul cât se poate de obiectiv. Consider că încă au mari probleme de rezolvat în interior și multe carii și bube politice care trebuie îndepărtate din zona de influență și decizie. Dar dincolo de jocurile de culise, e și o chestiune minimă de morală politică în decizia liberalilor de a intra la guvernare. Ceva rar întâlnit pe plaiurile noastre mioritice.

▶️ În altă ordine de idei, Ludovic Orban, dincolo de a fi discutat, este omul căruia nimeni nu i-a dat vreo șansă atunci când a preluat PNL-ul de la Blaga și Ghorghiu, reușind totuși să-l revigoreze și să-i dea un alt suflu. La nivel de discurs e bunicel, dozează cât trebuie "aprecierile" adversarilor politici, intuiește când trebuie să arunce pisici moarte în fața curții celorlalți competitori electorali, posedă pragmatism politic cât să nu fie inclus în clasa pregătitoare a politcienilor și suficient cât să fie prindă un loc la masa negocierilor, ba chiar să și ia cuvântul în diverse ocazii. Din ce am observat eu, nu e adeptul unui triumfalism inutil, chiar dacă are excese extravagante și nu este întotdeauna vizionar și lucid.

▶️ Dacă va fi votat, nu are să fie cel mai competent prim-ministru pe care l-a avut România în tranziția ei democratică. Are multe lipsuri și puține perspective solide, dar e un om de cuvânt. Iar faptul că are să ajungă în capul mesei la Palatul victoria, îi dă șansa să înceapă reforma profundă a administrației. Cu tot ce presupune aceasta, de la instituții publice la regionalizare. O cunoaște destul de bine și ar avea și imaginea de ansamblu, cât și instrumentele necesare. Dar mă tem că n-a calculat bine pașii pe care i-a făcut și s-a îmbătat în euforia succesului moțiunii de cenzură, fără să anticipeze că prin numirea asta, ar putea să devină un om de sacrificiu. Pentru cine? Ohh, firește că doar pentru cei care urmăresc cu atenție și preocupare tot ceea ce se întamplă.

Vedem ce are să fie în continuare. Oricum, cert e că nu o să ne plictisim!

#Opinii #PNL #LudovicOrban #GuvernulRomâniei #tranzițiedemocratică #democrație #politică #Stiri

47 afișare0 comentariu