• Marco Badea

Viitorul guvernamental al României se află în chinurile facerii...


Zilele astea se tot vorbește de moțiunea de cenzură și de căderea Guvernului Dăncilă. Din start cred că toată lumea rațională înțelege faptul că acest guvern plin de impostori, analfabeți, incompetenți, șacali ordinari, mincinoși, populiști și nemernici, trebuie să plece. Țara nu mai poate fi guvernată prin prostie. Prin Dăncilisme, Teodorocisme, Fiforisme, Cucisme, Breazeisme sau cormoranisme.

⚠️ Altfel spus, Opoziția trebuie să preia guvernarea și să-și asume apărarea zidurilor cetății în fața unui mare tsunami care se întrevede la orizont. Fiscaliștii știu ce vorbesc eu aici.

Cu toate acestea, temători că s-ar putea repeta scenariul din 2016, sunt unii care spun că PSD-ul trebuie lăsat la guvernare până la alegerile din toamna anului viitor, pentru a deconta electoral. Doar că în situații de criză, asumarea politică, indiferent de decontul electoral, face diferența între adevărații oameni politici și politruci. Cu alte cuvinte, asumarea guvernării din partea Opoziției trebuie să fie totală și să aibă în spate un bagaj, chiar și preliminar, de soluții. Numai că, din nefericire, nu prea văd un astfel de bagaj în spatele celor care vor să preia frâiele guvernării.

🔻 În altă ordine de idei, hai să admitem un fapt concret: actuala opoziţie, mai devreme, printr-o moţiune de cenzură, care să treacă, sau după alegerile legislative, de anul viitor, va veni la guvernare. Adică, PNL şi USR-PLUS, şi probabil PMP, dacă va mai realiza pragul de accedere în Parlament.

🔺 În această cheie trebuie totuși amintit că o astfel de colaborare nu se anunţă cea mai fericită, şi chiar dacă ar exista semnale de bună înţelegere, experienţele trăite de-a lungul celor 30 de ani ai tranziției noastre democratice, cu alianțe precum CDR, DA, USL sau PSD-ALDE, sunt suficiente pentru a construi semnale de nelinite.

Evident că trebuie înțeles din capul locului faptul că la cum arată scena noastă politică, coalițiile sunt obligatorii, doar că probleme la care nu se gândesc deocamdată liderii politici aflaţi în bloc-start-uri, sunt de fapt legate de compatibilitatea lor. Peste care deocamdată se trece cu lejeritate.

👀🇪🇺 Dacă avem timp să aruncăm un ochi și prin celelalte țări din UE, experienţa în materie este aproape la fel de nefericită ca la noi. 🇩🇪De-a lungul deceniilor, doar o singură „mare coaliţie” a rezistat în blocul comunitar al UE, fiind vorba de SPD/CDU-CSU, din Germania. Desigur, lucrurile n-au fost întotdeauna roz nici acolo și pare-se că nici acum nu sunt. Cu toate acestea, în pofida multor provocări, chiar suferinţe politice, aici fiind vorba de scăderea în sondaje și pierderea unor poziţii în alegerile regionale, coaliția germană condusă de Cancelarul Angela Merkel pare-se că rezistă cu temeritate şi va duce la capăt acordul de guvernare.

În rest, la cât de dezechilibrate sunt țările UE, unde să privim?

În Italia🇮🇹, unde Partidul Democrat a făcut înţelegere cu Mişcarea (anti sistem) 5 Stele, fostul dușman politic, pentru a se evita alegerile anticipate, într-un moment în care Liga Nordului, partidul eurosceptic și extremist condus de Matteo salvini, ieşit de la guvernare, era pe val în toate sondajele de opinie, iar Matteo Renzi (fostul lider al Partidului Democrat între 2013 și 2017 și premier al peninsulei între 2014 și 2016), care a fost totodată și un artizan al construcţiei, a anunţat, săptămânile trecute, că părăseşte partidul în care se afla de 20 de ani, pentru a forma o mişcare politică nouă?

În Spania🇪🇸, unde câştigătorul alegerilor anticipate de la sfârşitul lunii aprilie, chipeșul Pedro Sanchez din partea formațiunii PSOE, n-a putut realiza o coaliţie de guvernare cu stânga radicală Podemos sau liberalii de la Ciudadanos, încât se va ajunge din nou la alegeri anticipate, programate pentru 10 noiembrie 2019 (în aceeași zi cu turul 1 al alegerilor prezidențiale de la noi).

Sau în Austria🇦🇹, acolo unde alegătorii sunt așteptați astăzi la urne în cadrul unui scrutin anticipat declanșat ca urmare a scandalului politic "Ibiza-gate" din luna Mai, care a dus la dezintegrarea coaliției de guvernare de extremă-dreaptă.

Fostul cancelar Sebastian Kurz este dat câștigător de sondajele de opinie, însă va avea nevoie de un nou partener de guvernare. 🙃Şi exemplele pot contiuna cu 🇸🇪Suedia şi 🇧🇪Belgia.

🇹🇩Dar să revenim pe plaiuri mioritice și să admitem că, momentan, sau până acum, PNL şi USR-PLUS, şi lângă acestea PMP-ul lui Petrov, prin faptul că vor avea proprii candidaţi la alegerile prezidenţiale, n-au avut mari tentative de apropiere, de cunoaştere reciprocă sau de identificare a unor afinităţi.

Într-un asemenea context există niște întrebări care trebuie puse pentru a se contura imaginea de ansamblu a situaței post-moțiune sau post-alegeri anticipate sau la termen:

▶️ Garantează buna coabitare a opoziției „armonia” de circumstanţă? 🤔

▶️Care de pildă sunt virtuozităţile intelectuale pe care se vor rezema? Cumva, cele care se gudură, destul de impudic, pe lângă preşedintele Klaus Iohannis, acum, în pre-campania electorală? 🤔

Oricum, dincolo de minore dexterităţi demagogice, abilităţi de duzină și gălăgie prin studiouri TV, din păcate, nici oferta opoziţiei nu-i strălucită și se arată cam searbădă, nedădătoare de mari speranţe. Altfel spus, toată această imagine mă duce cu gândul la realitatea că nici ea (OPOZIȚIA), nu crede cu convingere că are ceea ce îi trebuie în "arsenalul" de soluții pentru a guverna corespunzător România.

Trecem peste faptul că „înţelegerile” politice dâmboviţene au viaţă scurtă şi se năruie, precum iluziile multora, care cred în vorbe deşarte și votează mai aproape de burtă și de buzunar decât de creier.

#politicaromânească #Stiri #Opinii #moțiunedecenzură #Opoziție #România #coaliție

23 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier