• Marco Badea

Fotoliul de la Cotroceni și iluzia competiției.


Asemenea unui Countdown-ul prezidențial, mai sunt 54 de zile până la turul 1 al alegerilor prezidențiale, iar pentru Klaus Iohannis nu se întrevede vreun candidat puternic la orizont. Firește, sunt câțiva posibili challengeri la finala din turul 2, dar meciul încă se joacă și niciunul nu pare să se remarce. Mai toți joacă la offside.

1️⃣ Mircea Diaconu e cam prins în menghina incertitudinii politice manifestată de ALDE, iar sprijinul ProRomânia și Antena3 nu prea e de ajuns. Are notorietate publică destul de mare, dar nu prea are cum să șteargă imaginea de partizan al doctrinei de Teleorman din ultimii ani. Plus că trimiterile sale la discursul naționalist nu prea mai sunt atât de mult gustate de către electorat.

2️⃣ Viorica Dăncilă se ține cu dinții de scaun, fiindcă trecerea unei eventuale moțiuni de cenzură i-ar curma total șansele de a fi sprijinită de mașinăria de partid a PSD-ului pentru a intra în turul 2 al prezidențialelor. Dacă rămâne în fruntea Executivului pe post de premier interimar, grație lașității enorme a opoziției, Viorica Dăncilă știe ca asta ar însemna sfârșitul carierei sale politice. O eventuală accedere în turul doi ar putea să se concretizeze dacă reușește să mai rămână neatinsă încă 54 de zile la Palatul Victoria. Doar că-i greu să reușească. Cât despre prestanță, e slabă, total irelevantă în discurs și nu livrează claritate. O imagine corectă a formelor fără fond.

3️⃣ Theodor Paleologu este privit până la acest moment ca răul cel mai mic dintre cei prezenți în cursa pentru întâia demnitate-n statul român. Are ținută, are discurs, dar nu ajunge niciodată la rezultat sau la esență. Mie-mi pare că are un discurs frumos, dar steril, lipsit de zvâcul final care să ducă la conceperea de idei și de proiecte. Multă gargară, referințe culturale cu iz ironic și atacuri îmbrăcate frumos iar mai apoi îndreptate spre adversari. Dar nimic mai mult. Bine, nici nu te poți aștepta la ceva mai mult de la unul care candidează sub umbrela lui Băsescu Traian.

4️⃣ Dan Barna este principalul challenger la finala cu Iohannis pentru fotoliul de la Cotroceni. Doar că reprezentantul USR-PLUS, dincolo de faptul că vinde o imagine falsă a neprihănirii sale, comite gafe după gafe. Se bazează foarte mult pe votul emoțional al oamenilor, doar că Dan Barna demonstrează prin luările sale de poziții, că nu stăpânește un vocabular de politică externă destul de vast, nu e atent la detaliile din care se construiesc stările de fapt dintr-o societate căpușată de crize și pe deasupra mai și are curajul, ca să nu spun tupeul, să vândă iluzia fericirii, o greșeală enormă de comunicare politică într-o campanie electorală. Ca să nu mai vorbesc de autoritatea pe care a impus-o în forurile statutare ale USR-ului și manevra politicianistă de tipul Dragnea, prin care a devenit după acest weekend, președinte cu puteri depline în partid, fiind totodată candidatul partidului la președinție.

Există șanse să intre în turul 2, dar dacă nu o să câștige, Partidul are să-l debarce de la putere. Acum... na, depinde și de cât de verticali sau pupători de dos sunt unii cu infleunță de prin USR. Vom vedea. Cred că doamna Chichirău așteaptă la colț, căci politica e făcută pentru lupte, nu pentru mângâieri pe creștet.

⚠️ Cert e că prezidențialele astea or să lase multe victime. De la PSD, de la PMP, de la USR-PLUS și chiar și de la ProRomânia sau ALDE, căci Ponta și Tăriceanu, dacă nu-l scot pe Diaconu în primii 3, au mari probleme în a se legitima ca o forță politică pentru alegerile locale de anul viitor. Căci, după cum am învățat eu la Știinte Politice, un scrutin electoral îl determină întotdeauna pe celălalt care urmează.

🔺 În altă ordine de idei, bătălia electorală se va duce, după toate estimările între trei principali candidați, Klaus Iohannis (oferta PNL), Viorica Dăncilă (oferta PSD) şi Dan Barna(oferta USR-PLUS), aceștia fiind consideraţi „greii” electorali ai acestei toamne. Este clar însă că atât Mircea Diaconu cât și Theodor Paleologu, în principal, nu se aruncă în bătălie, cu ochii închişi, nedorindu-se doar naivi sparing partner pentru principalele forțe politice din România. De aceea, prezența lor în spațiul public are să fie aproape zilnică în următoarele săptămâni, cu atacuri și luări de poziții destul de acide.

🔻Altfel spus, în orice campanie electorală, de o asemenea anvergură, cum sunt alegerile prezidenţiale, candidaţii trebuie să făgăduiască ceva electoratului, să aibă un mesaj cât mai consistent, să seducă într-un fel sau altul alegătorii.

În tot acest peisaj, pare-se că unicul câștigător al acestor tumulturi politice, este Klaus Iohannis. Doar că, dincolo de contactele externe care-i trebuie apreciate și dincolo de prestanța politică în extern, actualul Președinte al României are multe goluri în mandatul pe care se pregătește să-l încheie. A dezamăgit mult, a ezitat și mai mult, la un moment data jucat și cartea populismului și a întârziat în a fi un garant al echilibrului puterilor în stat prin poziția sa și rolul constituțional de mediator.

Totuși... oare ce va putea spune propriului electorat, Klaus Iohannis, după cinci ani, despre România „lucrului bine făcut”, care să stea realmente în picioare? 🤔

Cum bilanţul actualului locatar de la Palatul Cotroceni nu arată deloc ispititor, deşi avantajos poziţionat în sondaje, dezbaterea publică anunţă o campanie deloc facilă pentru acesta.

Notă de subsol: există un exces de patimă în viaţa noastră socială și politică. Şi el nu se manifestă, aşa cum se acreditează cu prea mare lejeritate, doar în cadrul campaniilor electorale. Cu atât mai mult cu cât, la noi parcă mai mult decât prin alte părţi, confruntarea politică e continuă: o perpetuă, zgomotoasă, acerbă campanie ce ne ocupă mai tot timpul şi care a atins deja cotele unei confruntări cu alură de război, căreia i se asociază un patos al urii ce nu mai păstrează mai nimic din calmul unei competiţii între proiecte, idei şi viziuni. Practic, ne lipsește substanța!

#Stiri #Opinii #Politica #politicaromânească #alegeriprezidențiale #KlausIohannis #VioricaDăncilă #DanBarna

35 afișare0 comentariu