• Marco Badea

Bilaterala de la Biarritz... în 9 puncte.


Am învățat de la fostul ambasador Mircea Malița, că în politica extenă nu se operează cu adjective sau emoții. Și mi-a prins bine lecția asta. Pentru că e foarte important să te detașezi și să observi evenimentele internaționale într-o logică obiectivă. Drept urmare, o să încerc să explic așa cum cred eu, în 9 puncte, bilaterala 🇫🇷Macron-Putin🇷🇺.

🔺Altfel spus, astăzi, cu câteva zile înaintea Summit-ului G7 din sud-vestul Franței, de la Biarritz, care se va desfășura în 24 și 25 august, preşedintele francez Emmanuel Macron îl are ca invitat la reşedinţa sa de vară, Fortn ul Breganson, din sudul Franţei, pe omologul său rus, Vladimir Putin, care va fi însoţit de şeful diplomaţiei de la Moscova, Ministrul de Externe Serghei Lavrov.

1️⃣Întâlnirea bilaterală cu caracter informal, cum titrează și POLITICO, a fost prefaţată recent de vizita premierului rus Dimitri Medvedev în Normandia de Sus, la Havre, unde s-a întâlnit cu prim-ministrul francez Edouard Philippe.

2️⃣Cei care evocă vocaţia Franţei de a fi „o putere a echilibrului” sunt contrazişi de jocurile tactice, menite a contribui la augumentarea statutului Franţei în Europa, ca lider cu care să se vorbească, într-un moment în care cancelarul german Angela Merkel se află la apusul carierei sale politice.

⏺De reținut că situaţia recentă din strâmtoarea Ormuz, dar şi crizele siriană şi ucrainiană, sunt anunţate a fi în meniul discuţiilor de azi, dintre "Țarul" Putin și "spranța europeană" Macron.

3️⃣Indiscutabil, Emmanuel Macron se doreşte un actor politic, dacă se poate fără egal, la nivelul UE, unde a reuşit „izolarea” Estului, prin respingerea oricărei nominalizări pentru cele 5 funcţii de conducere ale blocului comunitar, modelând astfel deznodământul unui compromis rezonabil între Consiliul European și Parlamentul European.

4️⃣Dacă ne uităm la anduranța politică a locatarului de la Elysee, cartea pe care doreşte să o joace cu omologul său rus Vladimir Putin, constă în a arăta că acesta este omul cu care se poate discuta la nivel european. Prezența lui Serghei Lavrov la discuţii, îi creionează deja lui Macron, stofa de lider, de facto, al Europei.

⚠️Sigur, trebuie înțeles că se vor discuta forme de cooperare, pe mai multe dosare de destabilizare sau de conflict. Și că dincolo de cât vrea Macron să pară de puternic, există o marjă pe care trebuie să o impună în toate discuțiile pe dosarele fierbinți. Petru că Macron nu are nici mandatul și nici puterea de a vorbi în numele Europei.

5️⃣Dacă Angela Merkel considera gazoductul Nord-Stream 2 „un simplu proiect comercial” printre investitori aflându-se Gazprom, dar şi companiile europene e.on, BASF, Royal Dutch Shell, OMV sau ENGIE, se vor discuta cu siguranţă şi probleme de cooperare economică trecându-se într-o logică bilaterală de expansiune a profitului și investițiilor.

⚠️În subsidiar, trebuie să nu uităm că Rusia lui Putin este aliatul Iranului, cele două ţări dezvoltând un parteneriat geopolitic fondat pe opoziţia la „lumea unipolară”, vânzarea de arme şi cooperare nucleară. Adică, exact cum spunea fostul șef de la Pentagon, James Mattis "demonii păcii vor ascensiune. Noi trebuie să le tăiem aripile acestor visuri."

6️⃣O altă chestiune interesantă care-și face loc în discuție, o conferă faptul că acordul iranian din iunie 2015 referitor la dezarmarea nucleară, nu este finalizat, Rusia anunţând vânzarea de rachete sol-aer S300, Iranului. În Siria, cele două ţări au colaborat combinat: Rusia aerian, Iranul la sol.

🔶Iar dacă în momentul accederii la Casa Albă a lui Donald Trump se spera în desolidarizarea Rusiei şi Chinei, pentru a se găsi un teren de compromis cu Moscova, ceea ce realizase Richard Nixon şi Henry Kissinger la vremea lor, alta este situaţia în prezent.

7️⃣Cu alte cuvinte, prin concesii, Parisul tatonează cu discreţie, „returnarea” Rusiei, după ce războiul contra Ucrainei a demonstrat că preşedintele rus nu este un pertener deloc prea flexibil și oricând dispus să încalce un tratat sau o înțelegere bilaterală.

8️⃣În tonul acestor aspecte, parteneriatul strategic cu China Populară prin formele sale militare, nu este văzut, de bună seamă, cu ochi buni în plan geopolitic. Spectrul unei „Mari Eurasii” îngrijorează Occidentul, aşa că datele fundamentale ale geopoliticii ruse limitează marja de manevre a lui Emmanuel Macron. Este suficient a se raporta la situaţia ucrainiană pentru a înţelege ceva. Rusia şi-a reanexat Crimea, distribuie paşapoarte în Donbas, unde confruntarea militară pare fără sfârşit, controlează Marea Azov şi suportă… climatul economic conferit post Crimeea conferit de sancțiunile impuse de comunitatea internațională.

9️⃣Dialogul la nivel înalt franco-rus e un semnal puternic pe care-l transmite Emmanuel Macron în apropierea G7. Expoatând această întalnire, președintele francez vrea să transmită idea că e principalul om de legătură între marile puteri și Uniunea Europeană, totodată mergând la bufare cu Vladimir Putin, încerarcă să mimeze ameliorarea relaţiilor cu Rusia și să corecteze politica neclară a Occidentului din ultimii ani prin care a împins Rusia spre China. Pe de altă parte, Emmanuel Macron doreşte să demonstreze caracterul personal al relaţiilor sale cu omul forte de la Kremlin.

p.s: Rămâne de urmărit cu ce se va solda întâlnirea de astăzi.

#Opinii #Rusia #Franta #VladimirPutin #Macron #Stiri

23 afișare0 comentariu