• Marin C. Alexandru

Obsesia trecutului


Source: https://a1.ro/news/inedit/el-e-omul-care-a-vazut-sfaritul-lumii-am-vazut-cum-arata-viitorul-si-apocalipsa-id391379.html

Obsesia românilor (oameni de rând, intelectuali, politicieni etc.) față de trecut a pulverizat orice șansă de a construi un viitor sustenabil la nivel social, comunitar, chiar și individual. Noi, pur și simplu, știm cum să contribuim la regenerarea și reinventarea trecutului.

La un trecut recent, mai ales unul bolnav, cum a fost al nostru (mă refer la ultimii 30 de ani și, in extenso, la secolul al XX-lea), se renunță pur și simplu. Pentru a nu produce confuzie, menționez că a renunța nu este sinonim cu a nu cunoaște. Atașamentul față de trecut (fie el gnoseologic, axiologic, ontologic sau pur emoțional) îți alimentează incapacitatea de a vedea și crea noi orizonturi.

Trecutul nu e chiar atât de plin de lecții și istoricități cum am fost făcuți să credem (într-un mental colectiv alimentat propagandistic); iar acest lucru a fost demonstrat de K.Popper și mulți alți gânditori. În renaștere, totul pleacă de la o mare renunțare; astfel devine absurd să suprapui o prăbușire alteia. Pe trecut nu se poate construi decât trecut.

#Filosofie #Cunoastere #Stiri #Cultura

27 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier