• Marco Badea

Înfruntarea titanilor în "Manchester-ul Orientului"


Azi a început la Osaka în Japonia, Summit-ul G20, acolo unde liderii celor mai mari 20 de puteri ale planetei se reunesc azi şi mâine în oraşul-port din vestul Japoniei pentru întâlnirea anuală a unei familii internaţionale cu multiple divergențe pe multiple dosare internaționale.

Cele mai puternice 20 de economii din lume se adună anuală, încă din 2008, pentru a discuta pe tema revigorării economiei mondiale, stimularea comerţului dar și pe chestiuni de fond, cum ar fi în acest an, criza din golf dintre SUA și Iran, Tratatul INF și eșafodajul echilibrului strategic nuclear, scandalul “China-Huawei”, încălzirea climatică și Acordul de la Paris pe care Macron anunță că-l folosește în negocierile directe. Un al punct important de dezbatre are să fie și negocierea pentru viitoarele poziții cheie din Uniunea Europeană.

Înaintea întâlnirii mult-aşteptate dintre preşedinţii Donald Trump şi Xi Jinping de sâmbătă, liderul american a dat tonul, criticând ferm şi pentru motive diferite India, Germania şi chiar ţara gazdă, fără să uite de China.

Un prim subiect controversat îl reprezintă comerţul. "Va fi mult de muncă", a declarat pentru CNN premierul australian Scott Morrison după întâlnirea de aseară cu preşedintele Donald Trump. Tot Morrison a mai spus că a părăsit cina spunându-i-se că va fi dificil de conciliat poziţiile americană şi chineză. (sursa 1)

Japonia, care conduce întrunirile G20 din acest an, va adopta o poziție neutră în rândul comerțului dintre SUA și China și va cere țărilor să rezolve tensiunile într-un cadru multilateral, a declarat pentru The New York Times, Masatsugu Asakawa, ministru adjunct pentru afaceri internaționale în execitivul de la Tokyo, condus de Shinzo Abe. (sursa 2)

E deja un câștig mare al acestui summit, faptul că Japonia va continua să adopte o abordare multilaterală în promovarea comerțului liber.

Nu se poate spune asta și despre China sau Statele Unite, cele două mari economii din lume, se află în mijlocul unei dispute costisitoare a comerțului, care a exercitat presiuni asupra piețelor financiare și a afectat economia mondială, forțând Fondul Monetar Internațional (FMI) să își reducă previziunile globale de creștere.

De reținut și că pe parcursul celor două zile de discuţii de la Osaka, atenţia va fi îndreptată şi asupra cancelarului german Angela Merkel. Cancelarul german, care simbolizează înclinarea spre compromis şi spre tradiţia multilateralismului, contestate în ultima vreme de creşterea populismului, s-a deplasat în Japonia după o nouă criză de tremurat, care a ridicat semne de întrebare în privinţa stării sale de sănătate. G-20 este considerat cel mai înalt forum pentru cooperare economică, iar Summit-ul liderilor își găsește originea în încercarea de a gestiona criza într-o perioadă de instabilitate globală. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că modul cel mai adecvat de a face față și de a minimiza riscurile și șocurile economice iminente în sistemul global este dezbătut la Osaka, acolo unde se conduc și se prioritizează, de asemenea, discuțiile în cadrul unui număr de angajamente ale tuturor delegațiilor prezente la Summit-ul G20. Think Tank 20 (T-20), parte a G20, a inclus o echipă de lucru dedicată acestui subiect, subliniind faptul că de la criza financiară din 2008 viteza tranzacțiilor financiare sa accelerat și a devenit mai accesibilă datorită progreselor tehnologice, ceea ce a dus la provocări în ceea ce privește ritmul fluxurilor de capital și modul în care ratele de schimb pot deveni volatile. În acest sens, Comunicatul T-20 se vehiculează că ar sugera o reformă semnificativă a arhitecturilor financiare internaționale, în special a guvernării FMI, precum și a măsurilor de modernizare a sistemelor financiare prin promovarea și coordonarea reglementării între țările G20 prin Fin-Tech.

În alt ordine de idei, Statele G20 ar trebui să joace un rol mai proeminent în reacţia la crizele globale, îndemnând liderii acestor ţări să se implice mai mult în modelarea politicilor internaţionale pe termen lung, doar că disensiunile sunt mari și nu se prea întrevăd numitori comuni stabili între cele 20 de puteri mondiale. Să sperăm că are să triumfe dialogul și soluțiile!

Sursa1- https://edition.cnn.com/politics/live-news/g20-june-2019-intl-hnk/index.htmlfbclid=IwAR3bFPs1xt5pzG2vkFMoEoTs4zfPSXVE7n5pFlDruNZS0-BgCs7BML0gJqc Sursa2- https://www.nytimes.com/2019/06/27/world/asia/g20-summit.htmlfbclid=IwAR3nzk1nTsoJaLsp0tZ2XW8LZwr0XkzHb80Uz6BVRkSnNhkq5bE9Tu8zP5c Sursa3 - https://www.france24.com/en/20192706-debate-g20-trump-xi-jinping-trade-war-sanctions-usa-china-hong-kong-taiwanenvironment?fbclid=IwAR0wGh_V10q_-cjs8o1wq-ZHgKJzly3nLr0_zNikIsj-3uSW8DASZz_U9KM

#Stiri #TribunaInternationala #G20 #Rusia #SUA #China #Opinii #Summit #Schimbareclimatica

9 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier