• Echipa Editorială

Scurtă analiză a situației post-electorale


1) Au fost alegerile pentru Parlamentul European. Să le analizăm în această cheie. Să încercăm să evităm adagii care s-ar potrivi mai mult în contextul unor alegeri generale. Acum se distribuie mandate pentru PE. Să ne facem înțeleasă viziunea - a fi pro-UE nu este de ajuns. Ce dorim ca reprezentanții români să facă în Europa?

2) Formațiunile de la guvernare au înregistrat scăderi semnificative în procentaje. Acest fenomen este rezultatul nemulțumirilor acumulate în ultimii ani, pe fondul unor politici publice de slabă calitate și pe fondul degradării democrației dîn România.

3) Votul a avut o puternică componentă emoțională. Cu alte cuvinte, în ciuda faptului că cetățenii nu au încredere în clasa politică in general, acum ei au oferit sprijin electoral unor formațiuni în care își pun toată încrederea ca vor putea gestiona problemele serioase ale țării (componenta europeană).

4) Care sunt aceste formațiuni? O formațiune cu „experiență” care s-a dovedit apatică în mai mult de 80% din timp și incapabilă să vină cu măsuri concrete și altă formațiune care greu ajunge la un consens întrucât viziunile din interiorul său diverg destul de mult.

5) Să ne reamintim că votul a survenit pe fondul unei polarizări a preferințelor de vot. Formațiunile vechi s-au bazat pe un bazin electoral bine conturat, iar cele noi au primit votul „răzvrătiților”. S-a votat anti-X. Opoziția nu a trebuit să facă eforturi ieșite din comun - a afișat o atitudine previzibilă și a primit sprijinul electoral.

Orice greșeală poate spulbera încrederea cetățenilor. Lipsa dezbaterilor pe politici publice concrete ne indică faptul că elitele partidelor trebuie să se pregătească pentru momentul în care vor fi puși în situația de a rezolva probleme stringente.

Un test electoral a trecut, mai rămân trei.

#Politica #Romania #Stiri #ParlamentulEuropean #Europarlamentare

5 afișare0 comentariu