• Aurelian D. Mohan

Delirul succesului - Opoziția uită ce alegeri au avut loc duminică

Actualizată în: 29 Apr. 2020


Photo source: ziareromania.ro

Succesul de la alegerile de duminică, 26 mai 2019, a generat tot felul de poziționări interesante din partea Opoziției. Se discută la această oră de (Sursa 1 și 4) alegeri anticipate, de moțiune de cenzură (Sursa 2), de introducerea votului electronic, sau de preluarea conducerii Camerei Deputaților (Sursa 5).

Mai mult decât atât, unii reprezentanți ai PNL sau ai Alianței USR-PLUS consideră că susținerea electoralului de la ultimul scrutin electoral îi îndreptățește să fie la guvernare. Unii moderatori de la Digi24 (mai mult ca sigur și de la alte televiziuni, dar doar acolo am observat personal tendința) vorbeau chiar de planurile PNL și USR-PLUS pentru „noua guvernare”.

Eu recomand să se realizeze analize raționale. Să lăsăm sentimentalismul și să vedem care este, de fapt, realitatea.

DA, partidele din Opoziție au câștigat fără drept de apel alegerile din data de 26 mai. Însă să ne reamintim ce mandat au primit de la cetățeni - obiectiv vorbind - în urma acestui scrutin: au primit oportunitatea de a își trimite reprezentanții în Parlamentul European. NU au primit un mandat de reprezentare în Parlamentul României. În mod vădit, populația a susținut și susține, în majoritatea ei, Opoziția, însă să nu forțăm limitele mandatelor democratice.

Nu există oferte de 2-în-1 sau de 3-în-1. Aici vorbim de un sistem democratic, nu de cafea solubilă.

Ai câștigat alegerile europarlamentare, primești oportunitatea de a avea eurodeputați, nu primești și majoritatea în Camera Deputaților. De acest lucru trebuie să ținem cont: pentru a primi majoritatea în Parlamentul României, formațiunile din Opoziție trebuie să ne câștige încrederea în cadrul altui set de alegeri.

Momentan, în CD, lucrurile stau cam așa:

a) PSD + ALDE = 158 de deputați

b) PNL + USR + PMP = 107 deputați

c) Minorități + UDMR = 38 deputați

d) Deputați neafiliați = 25 deputați

Despre ce majoritate vorbim? Despre ce „drept legitim” de a conduce Camera Deputaților discutăm? Recomand conturarea unei strategii solide de negociere, iar, abia apoi, să se apeleze la afirmații de presă pompoase. Electoratul când a votat Opoziția (repet, într-un scrutin pentru Parlamentul European) a făcut-o pentru că dorea: (a) disciplină, (b) decizii informate, bazate pe cunoaștere (nu pe opinii) și pe analize raționale, (c) capacitate de negociere și compromis în interiorul Opoziției; (d) luciditate și (e) progres. După cum se configurează declarațiile politice, Opoziția nu îndeplinește aceste criterii.

Votul din 26 mai s-ar putea să nu se repete în 2020 dacă Opoziția nu renunță la retorica populistă, bazată pe instinct și pe dorința de a capitaliza un val anti-guvernare PSD-ALDE. Mai mult decât atât, o moțiune de cenzură din partea PNL-ului (mai țineți minte câte au mai fost făcute și au eșuat?) nu reprezintă altceva decât un demers lipsit de conținut; în acest moment, Opoziția nu are forța de a asigura succesul unei moțiuni de cenzură, întrucât compoziția Parlamentului nu s-a schimbat (nu asta a făcut votul de duminică). Concomitent, propunerea cu votul electronic este problematică: un sistem digital de vot este greu de implementat, necesită mult efort, resurse, și know-how, iar, în prezent, România nu este capabilă să implementeze și managerieze un asemenea sistem.

Două gafe sunt suficiente pentru ca rezultatul din 26 mai 2019 să fie spulberat.

Revin cu o analiză pe tematica votului electronic și de ce nu este o idee bună pentru România. Mai ales dacă este făcut în grabă pentru a impresiona electoratul.

Bibliografie

Sursa 1

Digi24, USR vrea alegeri anticipate. Barna: Nu putem fi alături de cei care l-au susţinut pe Dragnea trup şi suflet, Online la:

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/usr-vrea-alegeri-anticipate-barna-nu-putem-fi-alaturi-de-cei-care-l-au-sustinut-pe-dragnea-trup-si-suflet-1139124

Sursa 2

Digi24, Dan Barna: Propunerea noastră pentru șefia Camerei Deputaților e Stelian Ion, Online la:

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/dan-barna-propunerea-noastra-pentru-sefia-camerei-deputatilor-e-stelian-ion-1139104

Sursa 3

Ziare.com, PNL depune motiune de cenzura impotriva guvernului PSD: Trebuie sa paraseasca de urgenta guvernarea. Avem un prim ministru pregatit, Online la:

http://www.ziare.com/politica/motiune-cenzura/pnl-anunta-ca-depune-motiune-de-cenzura-daca-guvernul-nu-isi-da-demisia-1563332

Sursa 4

Ziare.com, Dan Barna: Am putea avea alegeri parlamentare anticipate odata cu alegerile locale, Online la:

http://www.ziare.com/dan-barna/usr/dan-barna-am-putea-avea-alegeri-parlamentare-anticipate-odata-cu-alegerile-locale-1563287

Sursa 5

Facebook - Raluca Turcan, Online la:

https://www.facebook.com/raluca.turcan.589

#Stiri #Politica #Romania

111 afișare0 comentariu