• Marco Badea

Ce reprezintă rezultatele alegerilor europarlamentare?


Photo source: digi24.ro

PNL câştigă grație contextului. Dar câştigă. Ludovic Orban înregistrează o victorie importantă, chiar dacă ea nu a venit pe fond emoțional datorită livrării de mesaj a liberalilor. Sunt mari probleme şi acolo dar pare că PNL-ul de acum nu mai e conectat cât să mai conteze cu PNL-ul din vremea USL-ului. Aş spune că Iohannis le-a adus victoria iar Rareş Bogdan şi Siegfried Mureşan au fost elicele care au ținut motorul campaniei aprins.

USR-PLUS e marele învingător dar cu cele mai mari capcane la orizont şi un electorat pe care încă nu şi-l cunoaşte. Votul a fost unul anti-Dragnea nu unul care să legitimeze proiectele mari pe care le poate livra această alianță. Da, pe listă sunt oameni foarte buni care ştiu Afaceri Europene, dar şi unii care au doar plăcuțe suedeze-n cap. Trebuie să construiască o strategie prin care să-şi descopere electoratul. Căci emoția nu are să mai fie la fel de mare la următoarele 3 scrutine electorale iar acolo nu vom mai avea un Dragnea de trimis la lada de gunoi a istoriei.

PSD reuşeşte să-şi pierdă jumătate din electoratul care l-a adus la guvernare în 2016 iar viitorul nu sună deloc bine pentru social democrați după ce Liviu Dragnea a mers la puşcărie. Se pare că românii n-au gustat cartea populismului abject şi a naționalismului retard. Rămân la guvernare dar votul de duminică legitimează faptul că poporul nu-i mai creditează cu încredere. Există o posibilitate mare să plece de la guvernare dacă opoziția negociază cu Ponta şi-l activează pe post de pivot contral care să rupă majoritatea din Parlamentul României. Dar cum Ponta e matur politic, o să ceară ceva în schimb. Acolo o să fie marea miză şi bubă.

Victor Ponta e în cărți dar nu-i un învingător, ci doar un supraviețuitor. Unul care are puterea şi cunoaşterea necesară să fie mediatorul între succesul unei viitoare moțiuni de cenzură şi alternanța la putere post-Dăncilă cu un guvern născut din focurile divizate ale opoziției.

Un supraviețuitor e şi Train Băsescu. Şi nu e rău că merge la Bruxelles. Cu profunda lui cunoaştere a plăcilor tectonice ale politicii, nu doar interne, ci şi externe şi fiind afiliat PPE, dincolo de şovinismul şi mitomania care-l caracterizează, înclin să cred că ar putea fi o variantă pentru un post de vicepreşedinte al noului Parlament European. Totuşi, abia aştept să-l văd cum se pozează cu Berlusconi.

UDMR, aceşti politicieni care arată că poți exista şi fără a avea coloană vertebrală şi-au arătat capacitatea de a-şi mobiliza electoratul de etnie maghiară. Rămân o balama destul de țapănă în arealul politic.

ALDE.... e istorie. Cu Tăriceanu, Norica, Gerea, Renate Weber şi cine o mai fi pe acolo. Oamenii rămân brelocul alături de care guvernează PSD-ul, dar chiar şi ei ştiu că decesul e iminent iar lehamitea oamenilor față de ei, incurabilă.

Cam aşa stau lucrurile. Românii sunt europeni, mai europeni decât mulți alții din blocul comunitar. Şi sunt capabili să omoare balaurii atunci când crezi că totul e pierdut. Țara asta are mari resurse democratice. Zic să profităm de ele şi să nu băltim în orgolii ( aviz pentru opoziție). Căci încă avem multe de făcut.

#Politica #Romania #Stiri

25 afișare0 comentariu