• Marco Badea

Zarurile au fost aruncate şi bătălia nici n-a început


 Photo source: https://www.ifri.org

Alea jacta est (zarurile au fost aruncate) spunea acum peste 2000 de ani, Iulius Cezar.

Campania asta s-a calibrat pe teme interne şi n-a existat un dialog concret despre viziunea europeană a celor care vor să ajungă acolo, deşi... cu mici excepții, au existat nişte candidați care au părut mai mult europeni decât români.

Pe scurt, PSD-ul dispune de o maşinărie electorală puternică şi ştie să manipuleze propriul electorat prin minciuni, propagandă şi intoxicare cu populism şi duplicitate de mesaje. Or să câştige această rundă de alegeri pentru că ajung în zona rurală mai uşor decât orice alt partid. Iar ruralul votează cel mai mult.

Da, încercați să ieşiți din bulă şi să vedeți România profundă, aia reală, care merge la vot neinformată şi cărată cu maşina primarului de unul dintre învățătorii din sat.

PNL-ul o să facă un scor bunicel, dar nu atât cât să-i asigure scorul de succes pe care şi l-ar fi dorit. Obiectiv vorbind, mişcarea cu Rareş Bogdan a fost foarte bună. Rareş este singurul om din PNL care a intrat cel puțin o dată în casele românilor. Vorbeşte pe înțelesul lor şi e deschis, capabil să aducă multe voturi din rural şi din afara bulei în care ne găsim cât mai mulți.

Pentru liberali e un câştig. Dar Rareş nu poate să facă tot de unul singur. Are nevoie de o garnitură în spate. Prima linie nu-i tocmai cea mai străluciotare. Ludovic Orban a făcutcun pariu pe care l-a pierdut. Punându-l pe Hava, Falcă sau Blaga pe listă pe locuri eligibile, a crezut că aceştia trag cu partidul ca să se adune cât mai multe procente, activând vechea şi ruginita maşinărie electorală PDL-istă. Fiind nişte fețe pe care românii nu le mai vor în prim-plan, cei 3 n-au tras la campanie şi am mers la relanti. Partidul are nişte oameni care cunosc dosarele europene şi care ştiu şi multă carte. Dar ei nu ies în față. Nu sunt puşi în plan central. Oricum, ei îşi vor contabiliza rezultatul şi vor lua măsurile necesare în consecință.

USR-PLUS e o necunoscută pentru toată lumea. Sunt şi acolo nişte persoane, din punctul meu de vedere, care nu ar fi trebuit să ajungă pe listă. Dar îşi asumă oamenii, nu-i învăț eu. Alianța asta e opoziția directă a abuzurilor făcute de Dragnea, Vâlcov şi toată gaşca. Doar că dincolo de Nicu Stefănuță şi Dacian Ciolos ( cel din urmă mai puțin) nu prea au vorbit nici ei de dosarele care ard pentru blocul comunitar. USR-PLUS se bazează pe cumulul de emoție care o să antreneze lumea la vot. Doar că nici ei nu-şi ştiu cât electorat au. Nu dispun de maşinărie electorală de partid ca PNL-ul sau PSD-ul. Are să le fie greu să ajungă în rural. Dar sunt fresh şi ar putea fi creditați cu încredere de bazinul de nehotărâți.

ALDE o să treacă cu greu pragul electoral, dar or sā-l treacă pentru că vor fi ajutați de PSD, pe fond indirect. PSD-ul are nevoie de un breloc iar Tăriceanu e brelocul perfec, chiar cu posibil profil prezidențial. Lista lor e plină de nulități care în puținele dezbateri electorale la care au participat, au cam zbârcit-o pe temele europene.

ProRomânia o să treacă pragul electoral, dar mai mult de 10% nu cred că pot să atingă. Ponta a jucat aproape perfect în campania asta. Teme europene, asumarea greşelilor din trecut şi filosofia înțeleptului trecut prin multe. Doar că ştie că mulți aşteaptă să-l ardă la urne. E greu să te iubească din nou românul când l-ai mințit atât de pe față. Lista e interesantă, dar plină de prietenii. Iar faptul că Ponta a declarat că s-a pus în capul listei doar ca să adune voturi, dă dovadă recidivă.

PMP-ul o să fie la limită. Între a intra şi a rămâne acasă. E greu de spus dacă are să treacă de pragul electoral, dar e acolo. Băsescu, vulpoi bătrân, a jucat campania asta în dimensiuni profesioniste. A fost prezent peste tot şi a livat cel mai european discurs. Doar că e Băsescu. Îl cunoaştem de ceea ce-i capabil să facă şi de cât de spontan e în idei şi concepții. Mai ales în mesaje. Oamenii în continuare îl urmăsc, mai ales cei care şi-au pierdut business-urile după în perioada 2009-2012. Lista e o fabulație. E despre Băsescu şi atât. Restul.... fără vreo şansă!

Celelalte partide nu or să sară de pragul electoral. Nu au forță, capacitate, discurs, viziune şi nici oameni. Sunt doar vehicule modeste în arealul politic românesc, deja destul de aglomerat şi stresant.

Interesant o să fie ce are să facă George Simion, candidatul independent care militează pentru unirea Republicii Moldova cu România. Cred că are să treacă pragul electoral pentru că a avut în spate o echipă puternică. Mesaje pe telefon, telefoane cu sondaj, dacă-l votează lumea. Instigator indirect de conflicte. Nonconformist şi cu discurs apăsat. A jucat jolul nebunului care se ceartă cu toată lumea şi cred că unii sentimentalişti care vor vota fără să se informeze... îl vor trimite în Parlamentul European.

Altfel spus, oricât de fals retoric ar suna, prezenţa la vot nu-şi pierde caracterul participativ, chiar şi în limitele unei democraţii discutabile şi tânără cum e cea din România. Nu-i suficientă asumarea ei declarativă (a democrației), programatică şi cu tertipuri „ideologice” perfid nuanţate. Ci trebuie să ne dorim şi să sedimentăm în intimitatea candidatului cu care ne identificăm şi a formaţiunii din care face parte, ca apoi să votăm având în vedere cel puţin două seturi criteriologice obligatorii: meritul şi competenţa.

P.S.: Convingeți cât mai mulți oameni să iasă la vot, indiferent de opțiunea lor electorală. E importantă legitimarea mandatelor printr-o prezență cât mai mare! #EUYESLaVot

#Stiri #Politica #Opinii #Romania #UniuneaEuropeana #Europarlamentare #ParlamentulEuropean

85 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier