• Marco Badea

Despre statu quo și ultimii 40 de metri ai scrutinului electoral european🇪🇺


Deşi scrutinul pentru Parlamentul European a început, în câteva dintre statele membre, pentru majoritatea statelor din uniune testul major, decisiv, va începe peste mai puţin de patruzeci de ore. Un test care angajează, întâia oară de la primele alegeri din 1979, viitorul însuşi al Uniunii şi, fireşte, al bătrânului continent, disputat, controversat, adulat şi recuzat, reper al Occidentului ca leagăn al civilizaţiei, dar şi martor şi actor al unei istorii în care tragediile s-au succedat într-un ritm ameţitor şi bulversant.

Campania electorală, criticată de mulţi, observatori şi politicieni, analişti simbriaşi ori gânditori autonomi, divizaţi între un scepticism afişat şi un optimism reţinut, s-a dovedit, când n-a fost cu totul anostă, o dispută aprigă, incontinentă, cu o acuzată doză de buimăceală a cărei consecinţă deja pronosticată se va traduce din păcate într-un absenteism destul de mare. sper să mă înșel, dar așa preconizez.

În câteva dintre statele de primă mână ale Uniunii, în Franţa, Italia, Germania, Austria fără a mai vorbi aici de Anglia post #brexit, trendul contestatar a generat frisoane aproape maladive, perturbând substanţial establishmentul bruxelez al forţelor politice. S-au reperat public lovituri năucitoare, paralizante chiar, care au sosit dinspre un extremism pe cât de amestecat ideologic, pe atât de agresiv prin programul antisistemic, anexându-şi o retorică populistă al cărui impact în masa europenilor buimăciţi de crizele din ultimii ani pe care l-a traversat Uniunea și pe care actualul Parlament care-și încheie mandatul, nu le-a gestionat corespunzător. O altă mare carență constă în faptul că s-a propagat o austeritate primitivă ca soluţie, dovedită între timp păguboasă și generând pe fond, perspectiva unor victorii peste cele scontate. În acest atipic şi tulburat context, nu doar viitorul Parlament, ci destinul însuşi al Europei, a cărei unitate şi aşa marcate de un deficit de conştiinţă organică a tot fost disputată, reclamă ceea ce s-a numit atributul unui moment istoric: o răscruce cât un pariu, în care nicio profeţie nu se detaşează dincolo de spaţiul ambiguităţii ce se va întinde cu mult dincolo de închiderea urnelor. Personal, consider că, iarăşi întâia oară, scrutinul nu va desemna un câştigător detaşat şi, deci, vom asista la un fenomen, cu dizgraţiile deja verificate în ultimii ani în cadrul alegerilor naţionale: reaşezări, târguieli – ce nu ar trebui condamnate din start, decât dacă vor fi alocate unor trocuri insipide şi groteşti.

Cu câteva excepţii, previzibile şi, deci, nesemnificative în sine, campania pentru Parlamentul European care se încheie oficial mâine dimineață la ora 07.00. Ea s-a dovedit din nou lipsită de substanță. N-au lipsit tensiunile şi derapajele de limbaj, nici tonurile acuzatoare scoase din ecuaţia unei confruntări civilizate. În general însă, dezbaterile au sfârşit sub mize interne și tatonări puternice impuse de condiţia precară a blocului comunitar, ajuns într-un derapaj funcţional acuzat şi egal recuzabil.

În altă ordine de idei, nu cred în pronosticul unei victorii a populiștilor, fie şi la limita deja preconizată.

În definitiv, starea de dezagregare cu care se confruntă Uniunea li se datorează în mare măsură.

Nu ne rămâne altceva decât să vedem dacă, în somptuoasele aule ale viitorului Parlament European, vom întâlni figuri desprinse din nuanțele populismului retard. Vor exista câțiva. Și dacă vor fi mulți, se va concretiza o mare problemă.

În orice caz, un lucru a sigur: extremiştii vor arbitra viitorul Parlament European, instituţiile europene şi, în consecinţă, viitorul nostru imediat. Motiv de a ne înfiora. Şi, desigur, de a vota în cunoştinţă de cauză pe #26MAI. Ceea ce înseamnă, la nivel european, în favoarea unicei alternative viabile: reformarea Uniunii Europene.🇪🇺🇷🇴

#Stiri #Opinii #ParlamentulEuropean #Europarlamentare #UniuneaEuropeana #TribunaInternationala

0 afișare
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier