• Marco Badea

Despre alegerile europarlamentare


Mai avem 5 zile până la alegerile din #26Mai, iar scrutinul european se apropie cu paşi repezi de final, fără a depăşi un anonimat, pe alocuri așteptat, în care l-au cantonat formaţiunile înscrise în cursă la acest exercițiu electoral.

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare a devenit una excesiv de nervoasă, menită mai degrabă a spori indiferenţa alegătorilor, decât interesul acestora de a trimite în Parlamentul European cei mai potriviţi oameni, apţi și competenți pentru a ocupa poziția de eurodeputați în legislativul blocului comunitar al UE. Partidele politice, toate, cu mici excepții, băltesc în profunde deizderate populiste de campanie și se răfuiesc absurd pe subiecte de ordin intern, irelevante în vederea dezbaterii pe teme europene.

Nu văd discuții cu structură și fudament european. Nu văd dialog pe fondul marilor teme ale Uniunii și nici cumpătare în exprimarea directă a multora dintre actualii candidați. Agenda electorală pare cu totul străină imperativelor, deloc puţine şi deloc uşoare, cu care continentul și proiectul politic al UE se confruntă. Cu extrem de puţine excepţii, ele însele întâmplătoare, prin patina unui descriptivism impus de un formalism obligatoriu, dezbaterile pe care le-am putut nota până acum s-au dovedit mai curând semnele elucubrante ale aceleiaşi lupte politice oarbe între două tabere autolivrate unui conflict păgubos. O discordie purtată peste tot prin mass-media, pe cât de certă în substanţa sa belicoasă, pe atât de slabă în raport cu agenda unei ţări, fireşte europene, căreia i se refuză, cu o dezinvoltură impardonabilă, de către proprii politicieni, schiţa, dacă nu proiectul, unui viitor mai sigur şi mai aşezat în construcția europeană imaginată după cel de-al doilea război mondial de Robert Schuman și Jean Monnet.

Grav mi se mai pare și faptul că, la pupitrele unui examen electoral de o asemenea anvergură politică europeană, dincolo de Siegfried Muresan, Nicu Stefanuta și încă vreo doi, trei candidați care își merită locul acolo pentru că știu foarte bine cu ce se mănâncă legislativul european în materie de activitate politică, nu se simte vreo urmă notabilă a unei garnituri de candidați profesioniști sau măcar evaluatori ai afacerilor europene. Ca să nu mai vorbim de vreo impedanţă de natură diplomatică. Fiindcă tocmai de diplomaţie este vorba în cheia adevărată a acestui scrutin pentru alegerile din 26 mai.

Uniunea, în structura şi în esenţa ei, acuză o criză şi, pe cale de consecinţă, nevoia unei schimbări de fond, instituţionale şi de discurs, în care chiar idei declarat contraproductive, ca accesul la decizii, Brexitul, prezenţa insidioasă a unei ierarhii, invocarea unor „viteze” diferite, conflictele Nord-Sud ori Centru-Periferie, condiţia monedei unice şi a forului finanţator decizional cu banii contribuabililor, încălzirea climatică, armata europeană, integrarea totală a tuturor statelor membre, extinderea uniunii spre balcani și ucraina sau reconfigurarea unei voci coumne în geopolitica mondială, se propun deja cu febrilitate unei agende imediate în viitoarea Comisie Europeană condusă de Weber sau Timmermans și în viitorul legislativ european ales după 26 mai.

Ar trebui să înțeleagă partidele politice de la noi că Parlamentul European, dacă nu e o competiţie, ar trebui măcar să-şi revendice ceva din antica agorà elină prin care să se conserve mai util legătura dintre cel ales şi cel ce l-a trimis acolo. E o misiunea grea și cu bătaie lungă de timp, dar care trebuie rezolvată cât mai rapid, fără a fi forțată. Pentru că... tocmai pe fondul lipsei de asumare a actualilor și viitorilor demnitari politici de la Bruxelles și Strasbourg, se conturează reproşul esenţial al antieuropenilor și cruciada apocaliptică a euroscepticilor.

Ei bine, nimic din toate acestea n-a răzbătut, până acum, în dezbaterile de la noi. Temele europene sunt interesante și au conținut constructiv, dar lipsesc cu desăvârșire pe plaiurile noastre mioritice. Se poate observa, în schimb, cu ochiul liber, cât de mizerabilă este campania din România. Cât de avizi după imagine și după conservarea propriei puteri sunt unii dintre candidați. Și cât de lipsiți de rațiune și de protret european sunt alții dintre ei.

Campania pentru aceste alegeri ne arată încă odată, din păcate, că încă suntem departe de Europa, chiar dacă, pe 9 mai de Ziua Europei🇪🇺, ne-am dat cu spray european la Sibiu, găzduind Consiliul European informal.

Campania asta-i pierdută. Sensul ei a rămas, în linii mari, doar glorificarea minciunii și crucificarea adevărului!

#Politica #Stiri #ParlamentulEuropean #Europarlamentare #UniuneaEuropeana

8 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier