• Marin C. Alexandru

Modelul lui Wegner și inconștientul colectiv


Source:

https://www.bostonglobe.com/metro/2013/07/11/daniel-wegner-harvard-social-psychologist-unraveled-mysteries-thought-and-memory/SATmfA8Vo07c5lezCPZFyH/story.html

Am descoperit de ceva timp modelul psihologic al lui Wegner. Acesta combate succint teoria liberului arbitru prin inserarea unor conexiuni foarte interesante referitoare la elemente ale inconștientului colectiv.

Individul conștient crede că majoritatea acțiunilor sale se desfășoară pe baza unui mecanism simplu de tipul gând-acțiune conectat prin "cărarea conștientă". În acest caz proveniența gândului este neglijată; cu alte cuvinte, gândul este ceva ce apare de la sine și sursa lui nu importă. Wegner merge în profunzimea acestui mecanism și interesat de originea gândului, susține că acesta are o cauză inconștientă care corelată cu o cauză inconștientă a acțiunii prin "cărarea inconștientă" duce la ceea ce noi cunoaștem la nivel de suprafătă ca fiind mecanismul liberului arbitru (acel gând-acțiune asumat și conștientizat amintit anterior). Rezumând, modelul combate teoria liberului arbitru demonstrând pe baza psihologiei experimentale că orice "gând conștient" are o cauză inconștientă și, pe cale de consecință, orice "acțiune conștientă" are o cauză inconștientă. Nimic nou, în știință, cunoașterea acestui model ține de bunul-simț, fiind dezvoltat pe cercetările realizate de Jung despre "inconștientul colectiv".

Implicațiile modelului sunt multiple, fie că vorbim de psihologia/economia comportamentală, relații internaționale sau sociologie.

După ce ai aceste coordonate în minte, încep să ți se pară amuzante majoritatea metadiscuțiilor care animează existența oamenilor:

- credința în Dumnezeu; - comportamentul lor de a cumpăra; - modul de a lua decizii și de a manageria; - capacitatea de a face predicții; - modalitatea de a interacționa;

De ce e amuzant? Pentru că ei chiar cred că acel act decizional le aparține și că autonomia lor este totală. Amuzant și trist în același timp. De ce trist? Pentru că înțelegând acest model, înveți implicit cum să influențezi/manipulezi comportamente individuale, de grup sau sociale.

Cum să îi înveți pe oameni să se protejeze de aceste potențiale atacuri este o cu totul altă discuție.

#Stiinta #Stiri #Psihologie

58 afișare0 comentariu