• Marin C. Alexandru

Comunicarea interculturală și Summitul de la Sibiu


Source: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/ministrul-britanic-pentru-brexit-nemultumit-de-summit-ul-de-la-sibiu-1128039

Comunicarea interculturală se perfecționează pe măsură ce societatea își dezvoltă un anumit tip de psihologie, o psihologie orientată spre interacțiunea crescută dintre culturi. Protecționismul nostru cultural ca națiune poate fi observat fără prea mare efort din interacțiunile pe care le avem ca indivizi, grupuri sau comunități cu entitățile omoloage dintr-o altă cultură.

Paradoxal este că inclusiv comunicarea intraculturală lasă de dorit în cazul României. Astfel, tranziția de la intra la inter se va realiza cu întârziere, cu toate că, la nivel individual, avem competențele necesare pentru a accelera procesul. Ecuația se fragmentează însă la nivelul grupurilor și/sau comunităților, unde, o serie de orgolii nedomolite ne fac pe fiecare dintre noi să ne întoarcem la individualismul negativ.

Lejeritatea cu care stabilesc relații și construiesc proiecte pe termen lung indivizii care provin din spații culturale orientate spre psihologia interculturală este fascinantă. De ce? Pentru că ei au reușit să își dezvolte acel skill fundamental de care vorbeam la început - comunicarea interculturală.

Pentru a contextualiza și înțelege fenomenul, vă invit să analizați prestația discursivă a diplomaților europeni de fiecare dată când vin în România. Ca reper inițial puteți lua discursul lui Donald Tusk de la Ateneu din 10 ianuarie și ca reper final, discursurile de ieri de la Summit-ul de la Sibiu. În contrapondere, vă invit să analizați în aceeași perioadă de timp discursurile reprezentanților Guvernului când au avut vizite oficiale în țări din state-membre UE. Restul ține de impactul determinărilor culturale asupra fenomenelor psihosociale.

#Politica #Stiri #Romania #General #Summit

17 afișare0 comentariu