• Marco Badea

9/10 mai - Scurtă istorie


Source: https://ziarulunirea.ro/26-septembrie-ziua-limbilor-europei-se-sarbatoreste-in-toate-cele-47-de-state-membre-ale-consiliului-europei-441630/

Azi, de Ziua Europei şi când avem Consiliul European în inima României, la Sibiu, se împlinesc şi 142 de ani de la 9 mai 1877, atunci când Mihail Kogălniceanu, ministrul de Externe al ţării la acea vreme, proclama independenţa României față de Imperiul Otoman, pe fondul izbucnirii războiului între ruşi şi otomani şi ca urmare a faptului că odată cu intrarea trupelor ruseşti pe teritoriul României, artileria turcă a început să bombardeze localităţile româneşti de la Dunăre.

A doua zi, pe 10 mai, actul căpăta putere de lege prin semnarea lui de către Principele Carol I. Astfel, statul român modern păşea spre o nouă eră. Îşi construia începutul legitimării internaționale prin independență. A urmat Congresul de la Berlin din 1878, care a reunint marile puteri, confirmând actul săvârşit de România la 9 mai 1877.

Azi, la 142 de ani distanță de la acel moment, trecuți prind două războaie mondiale, nişte războaie balcanice, o perioadă interbelică prosperă, aproape o jumătate de secol de regim comunist şi o tranziție hăbăucă, avem prilejul ca direcția viitorului Uniunii Europene să pleci de aici, din România.

Summit-ul de la Sibiu are o încărcătură istorică puternică, arătând că după lupte crâncene între totalitarism, absolutism şi democrație, a câştigat cea din urmă, chiar dacă-i atacată cu trâmbițe în fiecare zi.

Să ne bucurăm de această zi. Să rememorăm istoria şi să ne gândim la viitor. Asta vă doresc!

La mulți ani, Europei unite! La mulți ani, României europene și euro-atlantice!

#Stiri #Politica #Cultura #Romania #Europa #Summit

13 afișare0 comentariu