• Marco Badea

Road to Sibiu - KM 0. Viitorul Europei se decide aici!


Mâine, cei 27 de lideri ai blocului comunitar al UE se vor întâlni la Sibiu, după cum a sugerat președintele Juncker în discursul său din 2017 privind starea Uniunii (sursa 1), pentru a discuta viitoarea agendă strategică a UE pentru perioada 2019-2024. După cum se cunoaște deja, aceștia vor discuta despre provocările și prioritățile UE în perspectiva următorilor ani. Agenda actuală a fost convenită în iunie 2014 de Consiliul European și a fost transpusă în cele 10 priorități politice ale Comisiei Juncker. După cinci ani, eforturile de punere în aplicare a acestor priorități s-au materializat în rezultate concrete pentru cetățeni, în pofida unor dificultăți neprevăzute, care continuă să reprezinte provocări serioase pentru Uniunea Europeană. Plecând de la recomandările de politică privind modul în care Europa își poate modela viitorul, prezentate săptămâna trecută, Comisia Europeană a analizat ieri realizările din ultimii cinci ani. Și per total a ieșit pe plus. (sursa 2)

Desfășurat pentru prima dată chiar de Ziua Europei, Consiliul European de la Sibiu în natura sa informală, se preconizează că are să fie marcat printr-un punct culminant în virtutea tonului politic comun al liderilor europeni care se vor ralia unui angajament reînnoit față de o Uniune Europeană care își dorește să-și țină promisiunile în ceea ce privește aspectele cu adevărat importante pentru cetățenii săi.

Astfel, liderii UE vor reflecta asupra aspirațiilor politice ale Uniunii și vor pregăti agenda strategică pentru următorii cinci ani.

🔶 De reținut că cele 10 priorități ale Comisiei Juncker s-au axat pe aspectele care contează cel mai mult pentru europeni: revigorarea pieței locurilor de muncă, relansarea creșterii economice și a investițiilor, consolidarea echității sociale, gestionarea migrației, reducerea amenințărilor la adresa securității, deblocarea potențialului tranziției digitale și energetice, consolidarea rolului UE pe scena internațională și sporirea transparenței și a legitimității democratice. (sursa 3)

„Până în vara anului 2018, Comisia Juncker prezentase toate propunerile legislative pe care se angajase să le prezinte la începutul mandatului său. În total, Comisia a formulat 471 de noi propuneri legislative și a preluat alte 44 de propuneri care fuseseră prezentate în cursul mandatelor anterioare ale Comisiei. Dintre acestea, 348 de propuneri au fost adoptate sau aprobate de Parlamentul European și de Consiliu în cursul actualului mandat”, se precizează într-un comunicat de presă al Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti. (sursa 4)

🔹Amintim faptul că Comisia Europeană a publicat ieri o serie de 20 de fișe informative care demonstrează modul în care UE a reușit să își onoreze angajamentele asumate în 2014 în cadrul agendei strategice a Consiliului European și în cele 10 priorități politice ale Comisiei Juncker. (sursa 5) Liderii UE-27 care se reunesc mâine la Sibiu pot acum, pe baza acestor elemente, să definească o nouă orientare politică și noi priorități pentru UE înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din 23-26 mai 2019 și a schimbării conducerii politice a instituțiilor UE pe care o vor antrena acestea. Președintele Juncker va reprezenta Comisia Europeană la reuniunea informală a șefilor de stat sau de guvern ai UE-27 care va avea loc mâine la prânz la Sibiu.

⚠ În urmă cu cinci ani, Consiliul European a definit o amplă agendă strategică pentru Uniune într-o lume în schimbare. Aceasta a fost ulterior transpusă în cele 10 priorități politice ale președintelui Jean-Claude Juncker despre care m vorbit mai sus, dezvoltate în campania sa electorală și în dialogurile cu statele membre și cu Parlamentul European. De atunci, Comisia Juncker a înregistrat rezultate bune în ceea ce privește punerea în aplicare a agendei sale strategice. În martie 2017, în contextul celei de a 60-a aniversări a Tratatelor de la Roma, Comisia a publicat Cartea albă privind viitorul Europei. Aceasta a prezentat cinci scenarii posibile pentru viitorul Uniunii Europene cu 27 de state membre, pe fondul crizei #BREXIT. (sursa 6)

Cu ocazia Summit-ului de la Sibiu, sunt prezenți și comisarii europeni Marianne THYSSEN, comisar responsabil pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, dar și Tibor NAVRACSICS, comisar responsabil pentru educație, cultură, tineret și sport. Cei doi comisari vor inaugura evenimentul pentru tineret intitulat „Să modelăm împreună viitorul Europei” și vor participa la ceremonia de decernare a premiilor pentru concursul de fotografie #MySocialEurope. De asemenea, comisarul Navracsics va înmâna premii câștigătorilor concursului lunar de fotografie având ca temă „My magical European Solidarity Corps moment”. (sursa 7)

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a prezentat o serie de recomandări de politică privind modul în care Europa își poate modela viitorul într-o lume tot mai nesigură și multipolară. Comisia a recomandat ca agenda strategică a UE pentru perioada 2019-2024 să se concentreze asupra a 5 dimensiuni principale: 1⃣ o Europă care protejează, deoarece, în contextul mondial actual, pacea înseamnă putere; 2⃣ o Europă competitivă care investește în tehnologiile viitorului și sprijină cele mai importante atuuri ale noastre: piața unică, industria noastră și moneda noastră comună; 3⃣ o Europă echitabilă care susține principiile fundamentale ale egalității, statului de drept și justiției sociale în lumea modernă; 4⃣ o Europă durabilă care își asumă o poziție de lider în ceea ce privește dezvoltarea durabilă și combaterea schimbărilor climatice; 5⃣ și o Europă influentă care urmărește să susțină și să adapteze la provocările prezentului sistemul bazat pe norme, care ne-a fost util atât de mult timp. (sursa 8)

Cei mai puternici oameni ai UE se întâlnesc, aşadar, la Sibiu, într-un moment de ascensiune al formaţiunilor naţionaliste şi eurosceptice. Practic, Sibiul are să fie gazda unui summit istoric al Consiliului European, cu o agendă încărcată, dedicată covârşitor refondării Europei, convenirii asupra unei foi de parcurs, din care se va dezvolta strategia anilor următori. O dublă problemă de fond pentru ziua de mâine: mai întâi Brexitul nu a avut loc, şi britanicii tergiversează decizia de a participa sau la alegerile europene. Apoi, în al doilea rând, atât Comisia Europeană, cât şi Parlamentul European îşi încheie mandatele, iar nu puţini lideri actuali au propriile dificultăţi interne. Sunt aşteptate, cum bine se ştie, alegerile europene pentru a se cunoaşte noua arhitectură a Parlamentului European şi a se constitui o nouă Comisie Europeană. Solidaritatea ţărilor membre rămâne bineînţeles crucială şi vocile unor lideri europeni consacraţi menţionează deziderate precum securitatea, politicile de imigraţie, schimbările climatice, economia sustenabilă, respectarea valorilor europene. În consecință, Summitul UE se va desfăşura în clădirea primăriei municipiului Sibiu, din Piaţa Mare, iar preşedintele Klaus Iohannis va purta discuţiile de rigoare cu oaspeţii săi chiar în biroul ocupat pe vremea când era primar. La ora 18 sunt programate concluziile. Ministerul de Externe al României a anunţat prezenţa a 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt, circa 900 de jurnalişti şi 100 de traducători. (sursa 9) Pentru o zi Sibiul va fi în centrul atenţiei europene şi aşteptate sunt intervenţiile liderilor consacraţi, consideraţi a conta în marile decizii.

Note de sursă: Sursa1 - http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-17-3165_ro.htm

Sursa2-http://europa.eu/rapid/searchresult.htmlocale=EN&page=1&size=50

Sursa3 - https://epthinktank.eu/2019/05/06/the-juncker-commissions-ten-priorities-an-end-of-term-assessment/ Sursa4- http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2018/625176/EPRS_STU(2018)625176_EN.pdf Sursa5- https://ec.europa.eu/commission/factsheets-political-priorities_ro Sursa6-https://ec.europa.eu/commission/publications/factsheets-commissions-10-priorities_ro Sursa7 - https://ec.europa.eu/info/events/citizens-dialogues/young-citizens-dialogue-sibiu-president-romania-klaus-iohannis-and-president-european-commission-jean-claude-juncker-2019-may-08_en Sursa8 - http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2018/615667/EPRS_STU(2018)615667_EN.pdf https://www.euronews.com/2019/05/07/sibiu-summit-future-of-europe-is-about-who-we-are-and-the-model-we-can-offer-to-the-world https://www.neweurope.eu/article/the-road-to-sibiu/ Sursa9-https://www.caleaeuropeana.ro/reuniune-de-lucru-pentru-pregatirea-summitului-de-la-sibiu-mae-romania-este-pregatita-sa-organizeze-la-9-mai-2019-summitul-informal-al-sefilor-de-stat-si-de-guvern-din-ue/

#Stiri #TribunaInternationala #Europa #UniuneaEuropeana

22 afișare0 comentariu
  • Facebook Dialectica
  • DialecticaTV
  • DialecticaTwitter
  • Black Instagram Icon

©2020 by Dialectica. Powerful independent news & knowledge website. Created & designed by Kronsavier