• Marco Badea

Cum să scoți umanul dintr-o marionetă!


Photo source: https://www.libertatea.ro/stiri/viorica-dancila-la-antena-3-dupa-articolul-publicat-de-libertatea-despre-fiul-adoptiv-al-premierului-2522863

* Euro a ajuns azi la un nou maxim istoric. * Ecaterina Andronescu aburește din nou sistemul educațioal cu viitoarea sa lege a educaței. * Tudorel Toader vrea să dea săptămâna viitoare OUG pe amnistie și grațiere. * O parte din membrii guvernului român au ajuns la Bruxelles și au început să prezideze (stângaci) lucrările ședințelor consiliului UE. * Președintele transmite un mesaj clar: nu mai tolerez harababura politică a PSD-ului. * Cioloș realizează un onest exercițiu de transparență, pe care, rar l-a văzut scena politică românească din ultimii ani. * Sute de mii de copilași au plecat în seara asta flămânzi la culcare. * Alții mor prin spitale, iar autostrăzile se toarnă doar cu marcărul pe noi și noi studii de fezabilitate. * Buget nu avem pe 2019 dar avem în schimb o inflaţie îngrijorătoare. * Mediul de afaceri e bulversat de deciziile haotice luate de Guvern în ultimele luni iar preţurile o iau razna. * Rețelele de termoficare din câteva mari orașe stau să pice definitiv și irevocabil, cârpite aproape total, iar birocrația omoară din nou speranțele anteprenorilor aflați la început de drum.

Aș mai spune multe... despre jocul dezinformării din mass-media și despre propaganda populară exercitată pe diverse canale de anumiți actori ai sistemului, cu interese sensibile. Dar nu e timp de niciun subiect din cele de mai sus. E timp doar pentru Viorica Dăncilă și faptul că dumneaei a înfiat un copil. E timp doar pentru a scoate umanul dintr-o marionetă. Ăsta-i principalul subiect de pe agenda zilei la noi, aici, prin România. Și nu-i revoltător. Nici măcar trist ceea ce se întamplă. E de-a dreptul secătuitor. Să simți că nimic nu contează, ci doar portretizrea eroică, printr-un subiect aruncat la fileu de niște jurnaliști care cerșesc atenție, a unei persoane lipsite de orice urmă de valoare umană. Te seacă complet. Te descompune individual. Te macină.

E greu să vezi că ceea ce nu este natural, pe fond, se constituie într-un asemenea fel, îmbrăcând forma.

Da, Viorica Dăncilă a înfiat un copil. Să fie sănătoasă, atât ea cât și copilul. Sincere felicitări. E viața personală a domniei sale și ar trebui să existe decența de a nu scormoni până acolo. Și dincolo de aspectul ăsta, ar trebui să existe decența de jurnalist, de a nu merge până la stadiul în care să încerci să faci din artificialul pe care-l expune Vasilica Viorica Dăncilă, exercitându-și și reprezentându-și funcția, adevăr absolut și empatie la kilogram!

Concluzii: 1 ) Din punctul meu de vedere, Cătălin Tolontan și toate echipa care a lucrat la materialul acesta au derapat extrem de mult de la ceea ce înseamnă valoarea deontologică a jurnalistului onest. Nu există argumente puternice care să le justifice intenția.

2) Ceea ce a făcut Mihai Gâdea în seara asta la "Sinteza Zilei" și ceea ce fac cei de al România TV în ultimele 48 de ore de când a apărut subiectul, reprezintă clar modul grotesc de a construi fără veriticalitate, sintetic, imaginea unei persoane cu handicap valoric din punct de vedere moral.

Photo source: arhivă personală/ https://www.facebook.com/marco.badea

Nu ne putem construi viața pe minciuni. Și atunci de ce continuăm să acceptăm ceva ce ne face rau?

Ne aflăm într-un moment dificil. Suntem pierduți deși credem că suntem pe val. Suntem la margine deși credem că suntem în mijlocul celor importanți. Credem că suntem cei care decid, când, de fapt, deschidem doar microfonul. Vedem în depărtare, când, de fapt, privim într-o altă direcție. Credem că suntem puternici, când, de fapt, în fibra noastră socială a pătruns metastaza. Purtăm războaie, când, de fapt, suntem învinși deja. Credem că trăim mai mult decât ceilalți și că vom ajunge măreți, când, de fapt, murim în fiecare zi câte puțin.

Suntem la răscruce de vânturi. Ar trebui să ne intereseze cum să construim pe ruinele acestei tranziții din ultimii 30 de ani. Ar trebui să știm să inovăm cercurile, mediile și clasele sociale. Ar trebui să luptăm, nu doar pentru ziua de mâine, ci și pentru următorii ani. Ar trebui să înțelegem că bătăliile pentru ceilalți sunt bătălii nobile și pline de impact pozitiv, care inspiră și le trezesc și altora dorința de a se implica.

Nu, doamna prim-ministru. NU. Viitorul nostru nu se află înainte. Nu putem să trecem peste obstacolele care ies în calea destinului acestui popor, cu incapacitatea puterii politice de la București în spate. Pur și simplu, viitorul nostru nu există. Tragicul situaței îl reprezintă faptul că nici nu ne întoarcem în trecut și nici nu ne risipim. Ci stagnăm. Băltim în subiecte care cer, prin propagandă și maniplulare, sensibilul de la oameni. Și-l obțin de la cei care nu au exercițiul rațiunii.

Trăim vremuri în care nu mai înțelegem ce înseamnă să rămâi sincer, onest și să nu faci rabat de la valorile profesionale. Trăim vremuri în care ventrilocul nu mai ghidează marioneta prin sfoară. Ci îi pune baterii.

p.s: doar gândiți-vă cam cum arată o țară condusă pe baterii ?.....

Photo source: https://www.g4media.ro/viorica-dancila-o-noua-reactie-la-cererea-de-demisie-din-partea-lui-klaus-iohannis-viata-merge-inainte-si-duc-mai-departe-implementarea-programului-de-guvernare.html

#Stiri #Opinii #Romania #General #Politica

588 afișare0 comentariu