• Sudițoiu Alexandru

Federația Rusă și Vestele Galbene - Amprentele lăsate de Rusia la protestele care au zguduit Franța


Video source: NowThisWorld Youtube

În ultimele luni ale anului 2018, Franța era zguduită de o serie de proteste a căror intensitate a crescut treptat, ajungându-se până la manifestări violente împotriva guvernului și, îndeosebi, împotriva președintelui Emmanuel Macron. În spatele acestor ieșiri au stat câteva măsuri luate de către guvern precum creșterea taxei pe carburanți, dar treptat protestele au atras tot mai mulți oameni, adoptând un mesaj mult mai prea împotriva globalizării și a neoliberalismului. Organizați sub forma mișcării „Vestelor Galbene” protestarii și-au extins doleanțele, cerând inclusiv demisa președintelui Macron.

Vestele Galbene reprezintă doar vârful iceberg-ului. Sondajele arăta o tendință constantă de scădere a popularității președintelui [Sursa 1], aceasta fiind strâns legată de schimbările pe care acesta vrea să le aducă economiei franceze. Nu ne îndoim deci de cauzele interne care au declanșat acest curent, dar, în același timp, mai multe studii au atras atenția asupra implicării Rusiei în protestele din Franța. În acest context și ținând cont de implicarea Rusiei în scrutinurile electorale din ultimii ani întrebarea dacă aceasta încearcă sau nu să submineze regimul Macron devine una legitimă, iar disensiunile din plan intern pot oferi o oportunitate în acest sens. Principalele canale mediatice asociate Federației Ruse (Sputnik și Russia Today) au menținut o poziție de sprijin pentru Vestele Galbene [Sursa 2]. Pe social media o serie de conturi false conectate cu Rusia au propagat o serie de mesaje împotriva lui Macron și în sprijinul protestatarilor. În același timp, oameni asociați mai mult sau mai puțin direct cu Federația Rusă au fost prezenți la protestele organizate de Vestele Galbene.

Ce motive ar avea Rusia să submineze regimul lui Macron și, mai important, are capabilitățile necesare ?

Când vorbim despre interesele Rusiei riscăm să intrăm într-o discuție destul de subiectivă, o discuție mai degrabă orientată asupra modului în care percem noi aceste interese și ce ar presupune ele de fapt. Asumpțiile noastre pot să fie însă susținute de fapte concrete. Astfel:

  1. dacă urmărim modul în care mass-media rusă a portretizat protestele Vestelor Galbene (Sputnik, Russia Today) vom sesiza că majoritatea articolelor pun aceste proteste într-o lumină favorabilă, criticându-l în schimb pe Macron.

  2. informații furnizate de German Marshall Fund atestă că protestele Vestelor Galbene au fost subiectul numărul unu, timp de o săptămână, pe aprox. 600 de conturi considerate a fi administrate de troli ruși sau care sunt în mod evident pro-rusești [Sursa 3].

Sigur, Federația Rusă este interesată de o relație strânsă cu Europa, găsim asta în declarațiile diplomației ruse, cât și în cărțile unor gânditori influenți prin Moscova, precum Dughin, dar tot în aceleași declarații, cărți, articole se vorbește despre un anumit tip de Europă, una care să fie separată de americani și preferabil cu tendințe naționaliste.

Astfel, într-una din principalele sale lucrări, geopoliticianul rus Alexander Dughin vorbește despre cum Rusia ar trebui să ofere sprijin formațiunilor extremiste din Europa, fie ele de dreapta sau de stânga, în vederea slăbirii coeziunii euro-atlantice. Doctrina de securitate a Federației Ruse vedere NATO ca pe o amenințare, iar Uniunea Europeană s-a dovedit un opozant al acțiunilor Rusiei din Ucraina. Aceste considerente pot motiva dorința Kremlinului de a submina șefi de stat vădit pro-europeni, precum Macron sau Merkel.

Faptul că în timpul alegerilor prezidențiale din Franța propaganda rusă a susținut-o pe Marine Le Pen, iar Macron a fost ținta unei campanii de știri false ne ajută să ne facem o idee mai bună despre ce vrea Rusia cu privire la Uniunea Europeană. E mai simplu să pui presiuni pe o țară la nivelul unor negocieri bilaterale, decât al celor multilaterale, implicând organizații internaționale. Asumând că Rusia ar vrea să reducă șansele lui Macron (pro-european și susținător al sancțiunilor față de Rusia) pentru un al doilea mandat, atunci avem un motiv pentru care agenții Moscovei ar încerca să sprijinire mișcarea Vestelor Galbene și eventual să agravaze protestele din Franța.

Dacă Rusia este sau nu capabilă de așa ceva am văzut deja în Georgia (2008), Ucraina (2014) unde metodele războiului hibrid au fost puse în practică cu succes. Mai mult, Moscova nu a ezitat să se implice în campania prezidențială din Statele Unite, denigrând-o pe Hillary Clinton și sprijindu-l pe Donald Trump [Sursa 4]. Tentative similare au existat în timpul alegerilor prezidențiale din Franța (la care putem adăuga sprijinul financiar oferit de către Rusia candidatului naționalist, Marine Le Pen [Sursa 5]) și Germania.

Prietenii Rusiei pe străzile Parisului: cazul Lenta

Un caz de natură să ridice serioase semne de întrebare ține de unul dintre exponenții Vestelor Galbene. Victor Alfonso Lenta este cetățean francez de origine latino-americană, a fost militar în cadrul Forțelor Armate Franceze și membru al Unite Continentale. Aceasta este o organizație politică de extremă-dreaptă opusă „imperialismului american” și ai cărei membri susțin agenda eurasiatică [Sursa 6]. Nu ar trebui să ne surprindă că, în acest context, Victor Lenta și alți membri ai organizației respective au călătorit în Donbas ca voluntari de partea milițiilor pro-ruse [Sursa 6].

Victor Lenta s-a întors în Franța unde este responsabil cu securitatea la protestele organizate de către Vestele Galbene. Derulând mai multe căutări prin intermediul rețelor sociale am reușit să găsesc diferite imagini cu acesta, atât în Donbas, cât și la protestele din Paris, respectiv informații cu privire la persoana sa.

Victor Lenta la protestele organizate de Vestele Galbene în Paris, respectiv alături de rebelii pro-ruși în Donbas. Imagine preluată de pe Facebook.

Lenta a luptat în Ucraina alături de milițiile pro-ruse. Astăzi protestează pe străzile Parisului împotriva lui Emmanuel Macron. Crede că Statele Unite reprezintă cea mai mare amenințare la „adresa civilizației europene”, iar Federația Rusă este singura forță care se poate opune cu adevărat „imperialismului american” [Sursa 7]. Și nu este singurul.

Fabrice Sorlin este un autor obișnuit pentru portalurile ruse Katehon.com și Geopolitica.ru [Sursa 8]. Este, în același timp, președintele Dies Irae, o asociație naționalistă din Franța și, nu mai puțin important, a candidat pentru Frontul Național în 2007 [Sursa 9]. Xavier Moreau locuiește în Rusia de 15 ani, unde conduce societatea comercială LinkIT Vostok [Sursa 10]. Este un comentator obișnuit pentru postul Russia Today. Ce au în comun, pe lângă punctele de vedere naționaliste și susținerea pentru Rusia? Ambii s-au afișat cu drapelul Republicii Populare Donețk la protestele din Paris și ambii au făcut mai multe călătorii în spațiul ocupat de milițiile pro-ruse din Ucraina.

Fabrice Sorlin și Xavier Moreau afișând steagul Republicii Populare Donețk pe străzile Parisului și vizitându-și prietenii ruși în Ucraina. Sursa: Facebook

Sergei Munier este un mercenar, conform modului în care se descrie singur pe pagina de Twitter [Sursa 11]. A lucrat în armata franceză și a absolut studiile Școlii Superioare de Comerț [Sursa 12]. A luptat în Donbas alături de milițiile pro-ruse [Sursa 13], iar acum poartă cu mândrie drapelul acestora alături de Vestele Galbene în Paris.

Sergei Munier afișând steagul Republicii Populare Donețk în timpul protestelor din Paris. Sursa: Facebook.

Sergei Munier în Donbass, ianuarie 2016. Sursa: Novorossia Today, disponibil la http://dev.nrt24.ru/sergei-munier-entretien-exclusif-avec-un-volontaire-francais-sur-le-front-du-donbass/

În loc de concluzii

Toate persoanele menționate sunt cetățeni francezi, iar informațiile și imaginile prezentate mai sus sunt disponibile public pe Facebook, Twitter și la un click distanță pe Google. Nu reprezintă, cu siguranță, dovezi concludente cu privire la implicarea Federației Ruse în rândurile Vestelor Galbene, ci mai degrabă dovezi circumstanțiale.

Implicarea lor pe frontul din Donbas, legăturile cu Federația Rusă precum și întoarcerea subită în Franța pentru a lua parte la aceste proteste sunt de natură să ne dea gândit. Cert este că foarte mulți dintre prietenii Rusiei se numără printre Vestele Galbene în timp ce Federația Rusă susține, prin canalele sale mediatice și prin intermediul unor conturi false pe social media protestele împotriva lui Macron.

Bibliografie:

Sursa 1 The Local, Free fall: Macron’s popularity at record low, 2018, [Online] Disponibil la: https://www.thelocal.fr/20180923/macrons-popularity-at-record-lows-polls, [Accesat la 17.01.2019]

Sursa 2

Bloomberg, France to probe possible Russian influence on Yellow Vests riots, 2018, [Online] Disponibil la: https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-12-08/pro-russia-social-media-takes-aim-at-macron-as-yellow-vests-rage, [Accesat la 17.01.2019]

Sursa 3

G4 Media, Vestele galbene, trolii rusi si Macron, [Online] Disponibil la: https://www.g4media.ro/vestele-galbene-trolii-rusi-si-macron.htm, [Accesat la 17.01.2019]

Sursa 4

Conform concluziilor FBI. Vezi FBI, Russian Interference in 2016 U.S. Election, [Online] Disponibil la: https://www.fbi.gov/wanted/cyber/russian-interference-in-2016-u-s-elections, [Accesat la 17.01.2019]

Sursa 5

BBC, Marine Le Pen: Who’s funding France’s far-right? , 2017,[Online] Disponibil la: https://www.bbc.com/news/world-europe-39478066, [Accesat la 17.01.2019]

Sursa 6

Christopher Othen, Unite Continentale in Novorossiya, 2017,[Online] Disponibil la: https://christopherothen.wordpress.com/2018/06/08/unite-continentale-in-novorossiya/, [Accesat la 17.01.2019]

Sursa 7

Operation Novorossiya, Interview with Victor Alfonso Lenta – a volunter în Novorossiya, 2014,[Online] Disponibil la: https://operationnovorossiya.wordpress.com/2014/12/17/interview-with-victor-alfonso-lenta-a-volunteer-in-novorossiya/, [Accesat la 17.01.2019]

Sursa 8

A se analiza https://www.geopolitica.ru/en/person/fabrice-sorlin, respectiv http://katehon.com/person/fabrice-sorlin, [Accesate la 17.01.2019]

Sursa 9

Abel Mestre, Caroline Monnot, Dies Irae, un jeune mouvement d’extreme droite, Le monde, 2017, [Online] Disponibil la: https://www.lemonde.fr/societe/article/2010/05/14/dies-irae-un-jeune-mouvement-d-extreme-droite_1351564_3224.html#kou8UKSd6QllsiMH.99, [Accesat la 17.01.2019]

Sursa 10

A se analiza Stratpol, la adresa următoare:

https://stratpol.com/auteurs/redacteurs/xavier-moreau/, [Accesat la 17.01.2019]

Sursa 11

A se analiza Sergei Munier pe Twitter, Tap's, mercenaire, étudiant en école de commerce, [Online] Disponibil la: https://twitter.com/sergei_munier, [Accesat la 17.01.2019]

Sursa 12

A se analiza Sergei Munier pe LinkedIn, [Online] Disponibil la: https://www.linkedin.com/in/sergei-munier-445888106/?originalSubdomain=ru., [Accesat la 17.01.2019]

Sursa 13

Cercle des Volontaire, Entretien avec Sergei Munier, combattant volontaire du Donbass, 2016, [Online] Disponibil la:

www.youtube.com/watch?v=nxl32iagdmI,

[Accesat la 17.01.2019]

#Politica #Stiintapolitica #Europa #UniuneaEuropeana #Rusia #VladimirPutin #Franta #Stiri

49 afișare0 comentariu