• Marco Badea

Opinii - Vremea compromisului rezonabil...


Dacă nu ştiați, azi la Bruxelles țara noastră prezidează pentru prima dată o reuniune a Consiliului UE, tonul fiind dat de lucrările Consiliului Afacerilor Generale. E o zi cu impact istoric şi care aprinde, de iure, mandatul nostru de a prezida lucrările Consiliului UE pentru următoare 6 luni.

Photo source: http://www.cunoastelumea.ro/ce-poate-spune-o-banala-strangere-de-mana-despre-performantele-cognitive/

"Ce-i drept, stă doar în picioare", vorba lu' Toma Caragiu!

Am avut câteva zile libere ca să ne mai dezmeticim după intrarea-n noul an, dar gata, vacanța s-a terminat iar de azi ochiul fin al mapamondului priveşte către Guvernul României. Cu toate acestea, auspiciile lui 2019 pare-se că nu sunt deloc tonice. Generată şi de „moştenirea centenară” a anului precedent, dar şi de marile provocări care ne aşteaptă, atmosfera, în genere, este neliniştitoare în spaţiul public. Iar bătăliile politice lipsite de constructivitate și bogate doar în toxicitate de joasă speță, pare că şi-au reluat deja cursul „firesc": schimbări la ANAF, buimăceală economică, lupta pentru schimbarea şefului Statului Major al Armatei, numirea de Miniştrii Interimari la Transporturi și Dezvoltare Regională, DNA-ul fără conducere, ironii politice între Ministrul Justiției şi Preşedintele Iohannis şi câte şi mai câte - sunt luptele generate de lipsa de responsabilitate a celor pe care i-am votat şi care ne decid, la modul cel mai prost cu putință, soarta.

Ce-i de făcut? Pai ne-ar cam trebui o mică aplecare asupra a ceea ce spunea François Mitterrand că este și înseamnă „compromisul rezonabil".

Altfel spus, întreaga clasă politică, atât frontul PSD – ALDE, cât şi frontul opoziţiei, trebuie să înțeleagă că nu se poate trece examenul acestor 6 luni la cârma Consiliului UE, decât printr-o coabitare, deloc blamabilă, care are în joc mult vehiculatul „interes naţional” dar şi „ieuropean”.

Photo source: http://qvorum.ro/10-ani-de-la-aderarea-romaniei-la-ue/

Dacă se va merge pe logica asta, avem şansa să izbândim la o Preşedinție onorabilă, care va da şansa celorlalte state membre să descopere o Românie, care, atunci când e în prima linie, se uneşte sub semnul binelui comun al cetății şi trece puntea greutăților. Ar fi frumos să avem o Preşedinție valoroasă. Ăsta ar fi sensul normal al istoriei. Dar trebuie să rămânem lucizi şi să nu ne îmbătăm cu apă rece sau să ne facem iluzii spumoase. Preşedinția noastră nu va fi una de răsunet şi cu succes absolut. E un mandat greu, cu multe dosare încâlcite iar gradul de dificultate al construirii de decizii finale, pe fond, e mult peste puterea noastră de a-l atinge şi rezolva. Vor fi nişte ceasuri de foc iar tensiunile care se vor isca în urma negocierilor pe marile dosare precum Brexit, migrația, alegerile europene sau relațiile transfrontaliere vor fi conferi terenul oportun celor mai pregătiți dintre nogociatorii de la masă, să joace pe dosare. Ambasadorul Mircea Malița mi-a spus cândva că în politica externă nu se operează cu adjective sau sentimente. Deci, e de așteptat ca ședințele de negociere pe care le vor prezida miniștrii noștri în următoarele 6 luni să fie puternic aprinse iar negocierea pe rol să consume multă energie din partea actorilor prezenți la dejunurile de lucru.

Photo source: https://www.romania2019.eu

Mandatul Presedinției rotative a României la Consiliul UE va fi şi momentul care va decide dacă se face trecerea de la o Europă unită cu puteri egale... la o Europă cu mai multe viteze şi tracțiune integrală doar la cerere. O să aflăm asta pe 9 mai 2019 la summitul de la SIBIU.

"...Nimic nu face mai mult rău României de azi decât surescitarea noastră cotidiană în exces, uneori greu de înţeles."

Trebuie doar să ne facem, fiecare, treaba, din poziția în care suntem. La firul ierbii. Şi să sperăm că decidenții noştri politici de toate zilele vor înțelege că-i un timp al dialogului și nu al războiului. E, mai curând, o vreme a compromisului rezonabil cu aer de coabitare care să dea sens şi soluții. Nimic nu face mai mult rău României de azi decât surescitarea noastră cotidiană în exces, uneori greu de înţeles. Cu alte cuvinte, e obligatoriu să oprim izvoarele de surescitare şi să ne punem la o masă comună. Să gândim decizii pentru cei mai numeroşi şi lipsiți de ajutor, nu pentru cumnații de partid. Să le dăm şansa şi să-i ajutăm pe cei care vor să construiască şi să inoveze. Să-i valorificăm pe cei mai buni. Să mâncăm toți din aceeaşi mămăligă. Nu să avem feluri separate de mâncare. Doar așa putem să construim împreună. doar așa o luăm în direcția bună. doar așa câștigăm timpul și anii. Și nu-i pierdem. Cere timp, sinceritate, energie şi capacitate mintală de a trece peste orgoliu sau prejudecăți. Doar că trebuie să ne întorcem la lecțiile pe care le dă istoria: Nici Roma nu s-a construit într-o zi. Dar după ce s-a construit a devenit un imperiu.

Ne trebuie vocația asumării. Dacă o vom deprinde și o vom fructifica, nu suntem pierduți...

p.s: Asta este dorința mea pentru 2019. România să intre pe drumul imperiului coabitării. A unei coabitări care serveşte cetățeanul, interesele lui prezente şi perspectivele acestuia de viitor.

Photo source: https://www.zf.ro/profesii/presedintia-consiliului-uniunii-europene-bate-la-usa-ce-trebuie-sa-faca-romania-pentru-economia-sociala-in-perioada-presedintiei-consiliului-ue-17148275

#Stiri #Opinii #Politica

47 afișare0 comentariu