• Marco Badea

Opinii - "A fost o vreme de murit... ceva ce nu s-a pomenit."


De 29 de ani, în imediata vecinătate a sărbătorii Crăciunului, noi românii, cei mai empatici și mai ancorați în realitate și valori, luăm puțin o pauză de la vâltoarea sărbătorilor și ne întoarcem, la fel de aliniaţi între patetism şi buimăceală, între speranţă şi dezamăgire, la evenimentele din acel sfârşit de decembrie din 1989.

Photo source: https://www.protv.ro/evenimente/22-decembrie-revolutia-noastra-mars-comemorativ-pentru-eroii-revolutiei-romane-din-decembrie-1989.html

De o parte, adepţii necenzuraţi ai unei "Revoluţii istorice", de cealaltă, partizanii nemântuiţi ai unei lovituri de stat. O dilemă, ca atâtea altele ale istoriei noastre milenare, din care nu putem, ori cred că-i vorba că nu prea dorim, să ieşim. Cum adevărul nu se prezintă în stare pură, și nici nu cred că se va întampla prea curând, este mai mult decât o evidenţă că ambele tabere îşi au îndreptăţirea lor. O ieşire din această stare dilematică în care pescuitul în ape tulburi e deja un alt „sport naţional” nu se prea arată la un orizont, iar delimitarea aceasta s-a instituţionalizat la nivelul unei veritabile embleme a societăţii în integralitatea ei nu mai puţin funestă. Poziţionarea, de o parte ori de cealaltă, e un risc sigur de atacuri şi de suspectări reciproce înscrise cu egală obstinaţie într-un discurs acuzator, nu o dată, cu iz penal. Mã întreb, cu nu puţine ezitări, dacă nu cumva motivul acestei disparităţi, care atinge deseori chiar nivelul unei dramatice dispute naţionale, nu şi-ar găsi rezolvarea în perspectiva unei evaluări mai lucide a conceptului însuşi de revoluţie. Fiindcă, istoric vorbind, dincolo de adevărul că toate revoluţiile sfârşesc prin „a-şi ucide proprii fii”, potrivit unei aserţiuni nu mai puţin „populare”, acestea se înscriu într-un raport, prin natura sa contradictoriu: anume cel dintre utopie şi distopie. Şi cum ambele sunt intim structurate în natura umană, în aceeaşi proastă dialectică dintre bine şi rău, soluţia unei susceptibilităţi mai pronunţate, dacă nu cumva obligatorii, s-ar dovedi infinit mai eficientă.

Photo source: https://www.hotnews.ro/stiri-esential-11005427-video-arhiva-22-decembrie-22-ani-fuga-sotilor-ceausescu-anuntul-revolutionarilor-tvr-invins.htm

Nutrită de speranţa unei schimbări radicale, o revoluţie e prin natura ei, în multiple cazuri, utopică. Însă, cum orice revoluţie ţinteşte o răsturnare, una programatic radicală, ea nu poate evita, în limitele aceleiaşi dialectici a istoriei, altceva decât spectrul unei distopii. Iar distopia, prin definiţie şi statut, scoasă din matca medicinii unde s-a şi ivit conceptual, e mai degrabă o anormalitate, prin disfuncţionarea unui organ ori, în speţa noastră, a întregului organism sau ecosistem, de data asta, social. De aici, nevoia multor reflecţii sustrase unor confruntări şi dispute politice, în tonul unor patetice puncte de vedere cu pretenţii axiomatice, pe fond politic, ar fi oportună, dar realizată pe baza logicii și adevărului din realtări. Orice urmă de distorisionare a acelor evenimente ar afecta din plin... şi gratuit, ar genera o stare de bulversare anihilantă până la riscul radicalizărilor cu accente naționalist-populiste, ce deschid ciclic, întrezăriri utopice prin nevoia urgentă a unei noi revoluţii. Acestea fiind spuse, la 29 de ani de la evenimentele din acel #decembrie alintat, față de acum, de o vreme solar îmbietoare, suntem mai vulnerabil ca oricând în fața unor noi astfel de momente. Și departe de a fi depăşit antagonismele ce au alimentat fenomenul catalogat, egal, ca revoluţie sau lovitură de palat, noi nu prea am depăşit pe aici prin România, determinismul schismatic. Dimpotrivă, am rămas parcă anesteziaţi de acelaşi chin al confruntării în malaxorul profund distopic în care ne afişăm zgomotos poziţiile antagonice şi în a cărei magmă vulcanică speranţele de atunci se sting mai repejor decât visele copiilor... în aşteptarea Moşului din tradiţia creştină.

Photo source: https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/22-decembrie-1989-in-capitala-ziua-libertatii

#Opinii #Stiri #Politica

16 afișare0 comentariu